Podnikanie - výdavky, náklady
Chcela by som poprosit o radu skuseneho cloveka ohladne nakladov pri zivnosti.
Napriklad, chcela by som si od januara zalozit zivnost ako maserka, avsak certifikovany kurz som absolvovala v auguste (5 mes. skor, nez zacnem podnikat). Masersky stol a dalsie veci som si kupila tiez skor. Da sa to dodatocne dat do nakladov? Ak ano, kedy? Hned v januari?
Dalsia otazka - ak by moja zivnost bola volna, cize nepotrebujem na nu ziaden kurz alebo vzdelanie, avsak som si ho urobila, je mozne si ho dat aj tak do nakladov? Dakujem velmi pekne za odpoved.
ak nemáš veľké výdavky, uplatni paušál 60%
@simca06022011 Dakujem velmi pekne za nazor, radu, pomohlo mi to.. minimalne pre prehlad, ze je viacero moznosti.. a teraz mozem premyslat..
nasla som dobry clanok ohladne 3 typov vedenie vydavkov, aj s prehladnou tabulkou na konci https://www.podnikajte.sk/dan-z-prijmov/pausaln...
Uvedomila som si, ze ked budem poskytovat cca 3 terapie denne, budem platit najom miestnosti a platit zdravotne poistenie, tak nemusim ani viest uctovnictvo, staci len podat danove priznanie. A najlepsie bude zvolit pausalne vydavky.
Ale pokial by som prveho pol roka bola v strate pre nedostatok klientov, tak sa mi asi viac oplati zvolit si skutocne vydavky.
Asi to tak je, aj tak mam v tom gulas priznam sa. 🙂
@jitkakuruc84 Dakujem za tuto radu, precitala som si o tom na webe viac, nevedela som o tejto moznosti. Zaujimave, ze sa v tomto pripade nemusi nic dokladovat..
pausalne vydavky su obľúbené, pretože s tym nie je robota. Ale nie vzdy sa to oplati... Uctovnictvo viest nemusis, mozes mat daňovú evidneciu, to ja robim pomaly každému zivnostnikovi😂. Ale toto s tebou bude riešiť uctovnik, myslím, ze sama si to robiť nebudes.... Plus dopredu sa rozhodovať nemusíš, budes mat doklady /prijmy, výdavky / pokope a rozhodnes sa ci pôjdeš cez reálne vydavky alebo pausal. Len si všetko odkladaj. Rozhodnúť sa mozes aj v januari o rok 😏

Ked si najdes uctovnicku, povie ti presne, ono niekedy aj nazory uctovnikov sa lisia 🙂
Kurzy a skolenia PRED zalozenim zivnosti ti podla mna nik neuzna, ja by som ti to do nakladov nedala (na vysvetlenie by sme si skolne a vsetky veci so vzdelanim mohli preplatit vsetci ). Jedien ak by islo o nejake speci skolenie k neviem comu, by som mozno o tom uvazovala (napr. mam stavbarov, ktori pred zacatim isli na povinne skolenia z firmy, ktora im dodavala material, bez toho by nedostali certifikat, alebo uz poacs trvania zivnosti rozne skolenia na rozsirenie vedomosti/kurzy ok...)
Co sa tyka zariadenia, ak by sa aj nedalo/nechcela by uctovnicka dat do nakladov zariadenie kupene skor, tak ono sa to da. Prevedies to a pri zalozeni zivnosti sa to zauctuje a da do vydavkov. Ale je tam pravidlo, ze musi to byt kupene max rok pred zalozenim zivnosti + musi to byt nevyhnutne na podnikanie a potom je tam aj rozdiel ci ide o dlhodoby majetok atd.
Do vydavkov to pojde hned so zalozenim zivnosti, resp. ked sa zacne vykonavat cinnost. Spravidla to robim tak (zjednodusene), ze davam dokopy doklady -ci uz taketo veci na zariadenie prevadzky, alebo poplatky za vybavovanie kadecoho a zauctujem to naraz, dnom zalozenia zivnosti.
https://www.podnikajte.sk/dan-z-prijmov/vydavky...