icon

Podpis zákazníka na faktúre pre účtovníčku

2. jún 2025

Čaute, musí byť faktúra vystavená živnostníkom podpísaná druhou stranou (zákazníkom), ak ju budem dávať účtovníčke ku DP? Ďakujem

patka06
2. jún 2025

nie

subartic
2. jún 2025

záleží čo sa fakturuje . Ja myslím že ano .

martul
2. jún 2025
@subartic

@subartic nie, podpis nie povinnou náležitostou faktúry a už vôbec nie preberajúcim. A už vôbec nezáleží čo sa fakturuje

patka06
2. jún 2025
@subartic

@subartic je úplne jedno čo fakturuje - podpis odberateľa tam byť nemusí
Ako by ho získal, ak FA posiela mailom?

ktobytobolpovedal
2. jún 2025

Nie, odberatelov podpis tam byt nemusi

subartic
2. jún 2025
@martul

@subartic nie, podpis nie povinnou náležitostou faktúry a už vôbec nie preberajúcim. A už vôbec nezáleží čo sa fakturuje

@patka06
@ktobytobolpovedal súčasťou faktúry má byť aj preberací protokol alebo dodací lisť. Ak nie je tak na faktúre by mal byť podpis zákazníka s dátumom , že danú službu, tovar prebral resp. že vecné plnenie faktúry existuje . 1000 krát overené v daňových kontrolách .
Potom je ťažko nariekať ak firma je nekontaktná , zanikla , zmenila majiteľa atď .
@martul

subartic
2. jún 2025

treba myslieť dopredu a netreba len hlucho nahadzovať doručené faktúry alebo sťahovať do digitálnej kancelárie. Ak ste dobré účtovníčky , toto subjektu poradíte a uchránite ho od množstva problémo. Daňovými kontrolami sa v podstate živím. Takže buď dodací list, preberací protokol alebo podpis zákazníka na faktúre že tovar alebo službu prebral.

martul
3. jún 2025
@subartic

@patka06
@ktobytobolpovedal súčasťou faktúry má byť aj preberací protokol alebo dodací lisť. Ak nie je tak na faktúre by mal byť podpis zákazníka s dátumom , že danú službu, tovar prebral resp. že vecné plnenie faktúry existuje . 1000 krát overené v daňových kontrolách .
Potom je ťažko nariekať ak firma je nekontaktná , zanikla , zmenila majiteľa atď .
@martul

@subartic myslíš, že daňový kontrolu som nemala? Nikdy nevyžadovali podpis na daňovom doklade od odberateľa
Nemusíš tu citovať článok z internetu
Prečítaj si zákon a povinné náležitosti faktúry.

ktobytobolpovedal
3. jún 2025
@subartic

treba myslieť dopredu a netreba len hlucho nahadzovať doručené faktúry alebo sťahovať do digitálnej kancelárie. Ak ste dobré účtovníčky , toto subjektu poradíte a uchránite ho od množstva problémo. Daňovými kontrolami sa v podstate živím. Takže buď dodací list, preberací protokol alebo podpis zákazníka na faktúre že tovar alebo službu prebral.

@subartic si uctovnik? Ja s fakturami robim uz viac ako 15 rokov, danovych kontrol a auditov som mala niekolko. Takze nie, podpis zakaznika na fakture nie je potrebny… ako chces ziskat napr.ked posielas fakturu elektronicky?

patka06
3. jún 2025
@subartic

@subartic Zo zákona nie je na faktúre potrebný podpis odberateľa,takže ani pri daňovej kontrole ho nemôžu vyžadovať -

melanta
3. jún 2025
@subartic

@subartic na základe akého zákona a § je potrebný podpis? S výnimkou prvých 2 rokov mám daňovú kontrolu každý rok a všetko mám elektronické, čiže bez podpisu, keďže väčšinou mám všetky faktúry od klientov zo zahraničia.

subartic
3. jún 2025
@melanta

@subartic na základe akého zákona a § je potrebný podpis? S výnimkou prvých 2 rokov mám daňovú kontrolu každý rok a všetko mám elektronické, čiže bez podpisu, keďže väčšinou mám všetky faktúry od klientov zo zahraničia.

@patka06 pre daňovej kontrole preukazujete či k vecnému plneniu prišlo , teda či je dodávka uskutočnená a hlavne či je uskutočnená dodávateľom , ktorý vám tovar alebo službu dodal.
To znamená , že ak faktúra nemá dodací list alebo preberací protokol je dobré aby bol na faktúre podpis obidvoch strán s uvedením prevzatia služby alebo tovaru . § 24 ods.1 daňoveho poriadku - dokazovanie obzvlášť v situáciach kedy firma zanikla, zmenila majiteľa, zmenila sídlo do zahraničia.
@melanta ja momentálne zastupujem 25 subjektov v daňových kontrolách , niektoré skončia na súde . Takže veľmi dobre viem čo je dôkazná núdza a preukazovanie či k plneniu prišlo alebo neprišlo .

mandzula
Autor odpoveď zmazal
melanta
3. jún 2025
@subartic

@patka06 pre daňovej kontrole preukazujete či k vecnému plneniu prišlo , teda či je dodávka uskutočnená a hlavne či je uskutočnená dodávateľom , ktorý vám tovar alebo službu dodal.
To znamená , že ak faktúra nemá dodací list alebo preberací protokol je dobré aby bol na faktúre podpis obidvoch strán s uvedením prevzatia služby alebo tovaru . § 24 ods.1 daňoveho poriadku - dokazovanie obzvlášť v situáciach kedy firma zanikla, zmenila majiteľa, zmenila sídlo do zahraničia.
@melanta ja momentálne zastupujem 25 subjektov v daňových kontrolách , niektoré skončia na súde . Takže veľmi dobre viem čo je dôkazná núdza a preukazovanie či k plneniu prišlo alebo neprišlo .

@subartic no a už sme pri tom, že už nepíšeš, že musí tam byť podpis, ale "je dobré aby tam bol". Takže zákon ten podpis neprikazuje ako si tvrdila pôvodne. Pretože o tom je otázka autorky, či ten podpis musí byť. Nemusí. Ak dôkaznú núdzu a preukazovanie či k plneniu prišlo alebo neprišlo vie subjekt preukázať aj inak ako podpisom, tak ten podpis tam byť nemusí. Ako píšem, nemám jediný podpis, keďže všetkých klientov mám mimo SR a viac ako 50% klientov mám z mimo Európy, daňovú kontrolu každý rok a nikdy nikto neriešil podpisy.

subartic
3. jún 2025
@melanta

@subartic no a už sme pri tom, že už nepíšeš, že musí tam byť podpis, ale "je dobré aby tam bol". Takže zákon ten podpis neprikazuje ako si tvrdila pôvodne. Pretože o tom je otázka autorky, či ten podpis musí byť. Nemusí. Ak dôkaznú núdzu a preukazovanie či k plneniu prišlo alebo neprišlo vie subjekt preukázať aj inak ako podpisom, tak ten podpis tam byť nemusí. Ako píšem, nemám jediný podpis, keďže všetkých klientov mám mimo SR a viac ako 50% klientov mám z mimo Európy, daňovú kontrolu každý rok a nikdy nikto neriešil podpisy.

@melanta zas nesklzajme . Ano ja som zástancom toho že tam musí byť a takto v našej kancelárii usmerňujeme aj našich klientov., pokiaľ nie je dodací list alebo preberací protokol , inak je to zdrap papiera. No som zvedavá aký dôkazný prostriedok zabezpečíš pri zaniknutej firme , presunutej firme alebo nekontaktnej firme. Nikto nikdy neriešil podpisy lebo firmy zrejme existovali , tak u mňa sa riešia podpisy ako na bežiacom páse, preberacie protokoly , objednávky , zmluvy , emailové komunikácie aťď. Treba aby sa váš klient ocitol v podvodnom reťazci , hoci nevinne a už to ide.

mk1111111111
10. jún 2025
@melanta

@subartic nikto nesklza, za to, ze u vas vo firme mate take nariadenie je vec vasej firmy, pravdu ma
@melanta

subartic
10. jún 2025
@mk1111111111

@subartic nikto nesklza, za to, ze u vas vo firme mate take nariadenie je vec vasej firmy, pravdu ma
@melanta

@mk111111111 nemá . A nie je to u vás vo firme ale v mojej firme, postupy som určila ja . Neurčila som ich na základe toho že som sa pozrela z okna , alebo zle vyspala, ale na základe 25 ročnej praxe s daňovými kontrolami . A rovnako je to vo firme mojej kolegyne, kolegu atd.,teda tam kde sa tie účtovníctva vedú iným firmám tak ako majú a kde sa myslí dopredu, aj na preukaznosť . Týmto moja debata končí .

mk1111111111
10. jún 2025
@subartic

@mk111111111 nemá . A nie je to u vás vo firme ale v mojej firme, postupy som určila ja . Neurčila som ich na základe toho že som sa pozrela z okna , alebo zle vyspala, ale na základe 25 ročnej praxe s daňovými kontrolami . A rovnako je to vo firme mojej kolegyne, kolegu atd.,teda tam kde sa tie účtovníctva vedú iným firmám tak ako majú a kde sa myslí dopredu, aj na preukaznosť . Týmto moja debata končí .

@subartic ok, nevedela som, ze Ty si tvorca slovenskych zakonov. Co uz s Tebou. Nic, davaj podpisovat aspon 2x, nech mas istotu

martul
10. jún 2025
@subartic

@subartic len by bolo dobre sa riadiť zákonom. To že si si to určila ty je chválihodné. Stále však platí zákon. A daňová kontrola si už viackrát vyžadovala všelijaké ich podmienky, opýtala som sa kde majú oporu v zákone a prosím si vyjadrenie písomne a zrazu sa veľa vecí vyriešilo

patka06
10. jún 2025
@subartic

@subartic vymyslela si si vlastné pravidlo, ktoré nemá žiadnu podporu v zákone
melanta má naozaj pravdu

subartic
10. jún 2025
@patka06

@subartic vymyslela si si vlastné pravidlo, ktoré nemá žiadnu podporu v zákone
melanta má naozaj pravdu

@martul
@patka06 škoda slov. Dnes som počítala koľko mám za sebou daňových kontrol za tie roky , mám ich cez 280 a 23 súdnych sporov s finančnou správou , jeden sa ťahal 5 rokov. To nie je MOJE vymyslené pravidlo , to je preukaznosť a existencia dôkazného bremena ktoré je na strane daňového subjektu primárne.

patka06
10. jún 2025
@subartic

@martul
@patka06 škoda slov. Dnes som počítala koľko mám za sebou daňových kontrol za tie roky , mám ich cez 280 a 23 súdnych sporov s finančnou správou , jeden sa ťahal 5 rokov. To nie je MOJE vymyslené pravidlo , to je preukaznosť a existencia dôkazného bremena ktoré je na strane daňového subjektu primárne.

@subartic ok, máš svoje skúsenosti, tie ti nikto neberie,
ALE dnes sa 99% faktúr posiela elektronicky, ako na nej dosiahneš podpis odberateľa - veď je to nereálne.

gubcikova
10. jún 2025
@subartic

@martul

Takže potom taký obchod ako Lidl, Gymbeam , Alza....majú asi pri daňovej kontrole riadny prúser že?
@subartic

subartic
10. jún 2025
@gubcikova

Takže potom taký obchod ako Lidl, Gymbeam , Alza....majú asi pri daňovej kontrole riadny prúser že?
@subartic

@gubcikova keby si sa pohybovala v tomto svete, tak by si vedela že kontrolám podliehajú hlavne stredné a malé firmy . Veľké firmy majú za sebou právnikov, auditorov a daňových poradcov, tam sa moc nechodí , lebo tam je silná obrana. Ďalšia vec, tieto firmy fungujú hlavne na e.schopoch , teda je tam zaznamenaná objednávka, emailová komunikácia , preprava k zákazníkovi alebo priamo výber v sklade. Čo sa Lidlu týka , ten predáva cez karty a hotovosť a faktúry sú u nich na minime . Ale predlož v daňovej kontrole svoju faktúru alebo faktúru od dodávateľa bez akejkoľvek prílohy , dodacieho listu , bez podpisu a preukazuj že si tovar dodala , prácu odovzdala alebo že si niečo prijala. Faktúra bez iných náležitostí je zdrap papiera, neznamená nič.