Podpis zákazníka na faktúre pre účtovníčku
Čaute, musí byť faktúra vystavená živnostníkom podpísaná druhou stranou (zákazníkom), ak ju budem dávať účtovníčke ku DP? Ďakujem
záleží čo sa fakturuje . Ja myslím že ano .
Nie, odberatelov podpis tam byt nemusi
@subartic nie, podpis nie povinnou náležitostou faktúry a už vôbec nie preberajúcim. A už vôbec nezáleží čo sa fakturuje
@patka06
@ktobytobolpovedal súčasťou faktúry má byť aj preberací protokol alebo dodací lisť. Ak nie je tak na faktúre by mal byť podpis zákazníka s dátumom , že danú službu, tovar prebral resp. že vecné plnenie faktúry existuje . 1000 krát overené v daňových kontrolách .
Potom je ťažko nariekať ak firma je nekontaktná , zanikla , zmenila majiteľa atď .
@martul
treba myslieť dopredu a netreba len hlucho nahadzovať doručené faktúry alebo sťahovať do digitálnej kancelárie. Ak ste dobré účtovníčky , toto subjektu poradíte a uchránite ho od množstva problémo. Daňovými kontrolami sa v podstate živím. Takže buď dodací list, preberací protokol alebo podpis zákazníka na faktúre že tovar alebo službu prebral.
@patka06
@ktobytobolpovedal súčasťou faktúry má byť aj preberací protokol alebo dodací lisť. Ak nie je tak na faktúre by mal byť podpis zákazníka s dátumom , že danú službu, tovar prebral resp. že vecné plnenie faktúry existuje . 1000 krát overené v daňových kontrolách .
Potom je ťažko nariekať ak firma je nekontaktná , zanikla , zmenila majiteľa atď .
@martul
@subartic myslíš, že daňový kontrolu som nemala? Nikdy nevyžadovali podpis na daňovom doklade od odberateľa
Nemusíš tu citovať článok z internetu
Prečítaj si zákon a povinné náležitosti faktúry.
treba myslieť dopredu a netreba len hlucho nahadzovať doručené faktúry alebo sťahovať do digitálnej kancelárie. Ak ste dobré účtovníčky , toto subjektu poradíte a uchránite ho od množstva problémo. Daňovými kontrolami sa v podstate živím. Takže buď dodací list, preberací protokol alebo podpis zákazníka na faktúre že tovar alebo službu prebral.
@subartic si uctovnik? Ja s fakturami robim uz viac ako 15 rokov, danovych kontrol a auditov som mala niekolko. Takze nie, podpis zakaznika na fakture nie je potrebny… ako chces ziskat napr.ked posielas fakturu elektronicky?
@subartic Zo zákona nie je na faktúre potrebný podpis odberateľa,takže ani pri daňovej kontrole ho nemôžu vyžadovať -
@subartic na základe akého zákona a § je potrebný podpis? S výnimkou prvých 2 rokov mám daňovú kontrolu každý rok a všetko mám elektronické, čiže bez podpisu, keďže väčšinou mám všetky faktúry od klientov zo zahraničia.
@subartic na základe akého zákona a § je potrebný podpis? S výnimkou prvých 2 rokov mám daňovú kontrolu každý rok a všetko mám elektronické, čiže bez podpisu, keďže väčšinou mám všetky faktúry od klientov zo zahraničia.
@patka06 pre daňovej kontrole preukazujete či k vecnému plneniu prišlo , teda či je dodávka uskutočnená a hlavne či je uskutočnená dodávateľom , ktorý vám tovar alebo službu dodal.
To znamená , že ak faktúra nemá dodací list alebo preberací protokol je dobré aby bol na faktúre podpis obidvoch strán s uvedením prevzatia služby alebo tovaru . § 24 ods.1 daňoveho poriadku - dokazovanie obzvlášť v situáciach kedy firma zanikla, zmenila majiteľa, zmenila sídlo do zahraničia.
@melanta ja momentálne zastupujem 25 subjektov v daňových kontrolách , niektoré skončia na súde . Takže veľmi dobre viem čo je dôkazná núdza a preukazovanie či k plneniu prišlo alebo neprišlo .
@patka06 pre daňovej kontrole preukazujete či k vecnému plneniu prišlo , teda či je dodávka uskutočnená a hlavne či je uskutočnená dodávateľom , ktorý vám tovar alebo službu dodal.
To znamená , že ak faktúra nemá dodací list alebo preberací protokol je dobré aby bol na faktúre podpis obidvoch strán s uvedením prevzatia služby alebo tovaru . § 24 ods.1 daňoveho poriadku - dokazovanie obzvlášť v situáciach kedy firma zanikla, zmenila majiteľa, zmenila sídlo do zahraničia.
@melanta ja momentálne zastupujem 25 subjektov v daňových kontrolách , niektoré skončia na súde . Takže veľmi dobre viem čo je dôkazná núdza a preukazovanie či k plneniu prišlo alebo neprišlo .
@subartic no a už sme pri tom, že už nepíšeš, že musí tam byť podpis, ale "je dobré aby tam bol". Takže zákon ten podpis neprikazuje ako si tvrdila pôvodne. Pretože o tom je otázka autorky, či ten podpis musí byť. Nemusí. Ak dôkaznú núdzu a preukazovanie či k plneniu prišlo alebo neprišlo vie subjekt preukázať aj inak ako podpisom, tak ten podpis tam byť nemusí. Ako píšem, nemám jediný podpis, keďže všetkých klientov mám mimo SR a viac ako 50% klientov mám z mimo Európy, daňovú kontrolu každý rok a nikdy nikto neriešil podpisy.
@subartic no a už sme pri tom, že už nepíšeš, že musí tam byť podpis, ale "je dobré aby tam bol". Takže zákon ten podpis neprikazuje ako si tvrdila pôvodne. Pretože o tom je otázka autorky, či ten podpis musí byť. Nemusí. Ak dôkaznú núdzu a preukazovanie či k plneniu prišlo alebo neprišlo vie subjekt preukázať aj inak ako podpisom, tak ten podpis tam byť nemusí. Ako píšem, nemám jediný podpis, keďže všetkých klientov mám mimo SR a viac ako 50% klientov mám z mimo Európy, daňovú kontrolu každý rok a nikdy nikto neriešil podpisy.
@melanta zas nesklzajme . Ano ja som zástancom toho že tam musí byť a takto v našej kancelárii usmerňujeme aj našich klientov., pokiaľ nie je dodací list alebo preberací protokol , inak je to zdrap papiera. No som zvedavá aký dôkazný prostriedok zabezpečíš pri zaniknutej firme , presunutej firme alebo nekontaktnej firme. Nikto nikdy neriešil podpisy lebo firmy zrejme existovali , tak u mňa sa riešia podpisy ako na bežiacom páse, preberacie protokoly , objednávky , zmluvy , emailové komunikácie aťď. Treba aby sa váš klient ocitol v podvodnom reťazci , hoci nevinne a už to ide.
@mk111111111 nemá . A nie je to u vás vo firme ale v mojej firme, postupy som určila ja . Neurčila som ich na základe toho že som sa pozrela z okna , alebo zle vyspala, ale na základe 25 ročnej praxe s daňovými kontrolami . A rovnako je to vo firme mojej kolegyne, kolegu atd.,teda tam kde sa tie účtovníctva vedú iným firmám tak ako majú a kde sa myslí dopredu, aj na preukaznosť . Týmto moja debata končí .
@mk111111111 nemá . A nie je to u vás vo firme ale v mojej firme, postupy som určila ja . Neurčila som ich na základe toho že som sa pozrela z okna , alebo zle vyspala, ale na základe 25 ročnej praxe s daňovými kontrolami . A rovnako je to vo firme mojej kolegyne, kolegu atd.,teda tam kde sa tie účtovníctva vedú iným firmám tak ako majú a kde sa myslí dopredu, aj na preukaznosť . Týmto moja debata končí .
@subartic ok, nevedela som, ze Ty si tvorca slovenskych zakonov. Co uz s Tebou. Nic, davaj podpisovat aspon 2x, nech mas istotu
@subartic len by bolo dobre sa riadiť zákonom. To že si si to určila ty je chválihodné. Stále však platí zákon. A daňová kontrola si už viackrát vyžadovala všelijaké ich podmienky, opýtala som sa kde majú oporu v zákone a prosím si vyjadrenie písomne a zrazu sa veľa vecí vyriešilo
@subartic vymyslela si si vlastné pravidlo, ktoré nemá žiadnu podporu v zákone
melanta má naozaj pravdu
@subartic vymyslela si si vlastné pravidlo, ktoré nemá žiadnu podporu v zákone
melanta má naozaj pravdu
@martul
@patka06 škoda slov. Dnes som počítala koľko mám za sebou daňových kontrol za tie roky , mám ich cez 280 a 23 súdnych sporov s finančnou správou , jeden sa ťahal 5 rokov. To nie je MOJE vymyslené pravidlo , to je preukaznosť a existencia dôkazného bremena ktoré je na strane daňového subjektu primárne.
@martul
@patka06 škoda slov. Dnes som počítala koľko mám za sebou daňových kontrol za tie roky , mám ich cez 280 a 23 súdnych sporov s finančnou správou , jeden sa ťahal 5 rokov. To nie je MOJE vymyslené pravidlo , to je preukaznosť a existencia dôkazného bremena ktoré je na strane daňového subjektu primárne.
@subartic ok, máš svoje skúsenosti, tie ti nikto neberie,
ALE dnes sa 99% faktúr posiela elektronicky, ako na nej dosiahneš podpis odberateľa - veď je to nereálne.
@martul
Takže potom taký obchod ako Lidl, Gymbeam , Alza....majú asi pri daňovej kontrole riadny prúser že?
@subartic
Takže potom taký obchod ako Lidl, Gymbeam , Alza....majú asi pri daňovej kontrole riadny prúser že?
@subartic
@gubcikova keby si sa pohybovala v tomto svete, tak by si vedela že kontrolám podliehajú hlavne stredné a malé firmy . Veľké firmy majú za sebou právnikov, auditorov a daňových poradcov, tam sa moc nechodí , lebo tam je silná obrana. Ďalšia vec, tieto firmy fungujú hlavne na e.schopoch , teda je tam zaznamenaná objednávka, emailová komunikácia , preprava k zákazníkovi alebo priamo výber v sklade. Čo sa Lidlu týka , ten predáva cez karty a hotovosť a faktúry sú u nich na minime . Ale predlož v daňovej kontrole svoju faktúru alebo faktúru od dodávateľa bez akejkoľvek prílohy , dodacieho listu , bez podpisu a preukazuj že si tovar dodala , prácu odovzdala alebo že si niečo prijala. Faktúra bez iných náležitostí je zdrap papiera, neznamená nič.

nie