icon

Podpora v nezamestnanosti po návrate zo zahraničia?

28. jan 2025

Ahojte. Prosím Vás. Manžel odchádza zo zahraničia po 6 rokoch spat na SK. Par mesiacov by rád zostal doma a hľadal prácu. Má nárok na podporu v nezamestnanosti? Ďakujem moc

mirkam3
28. jan 2025

Ahoj. “Nárok na dávku v nezamestnanosti vzniká, ak občan v posledných štyroch rokoch pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie bol poistený v nezamestnanosti najmenej 730 dní (2 roky).” Otázka teda je, či tvoj manžel spĺňa tuto podmienku - predpokladam, že nie.

ukgirls
28. jan 2025

https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/426401-n... podporu ma dostavat tam kde minimalne posledny rok odpracoval..slovensko mu nema z coho platit ked nic neodviedol

bu_bu_bubak
28. jan 2025

Zalezi z ktorej krajiny sa vracia kedze kazdy stat ma vyplacanie davok nastavene tak trocha inak. Ako uz bolo spominane vyssie, doma na Slovensku mu nevznika narok na podporu v nezamestnanosti pretoze mu to nemaju z coho vyratat kedze odvody platil v zahranici.

V pripade Svajciarska je to napr tak, ze po ukonceni pracovneho pomeru poziadas o davku v nezamestnanosti a informujes urad prace o tom, ze opustas krajinu a pracu si budes hladat v zahranici ( v tomto pripade na SK ). Ak ma clovek narok na podporu, poziada o tzv. "Leistungsexport", to znamena, ze Svajciarsky urad prace bude danej osobe vyplacat davku do zahranicia, maximalne ale len po dobu 3 mesiacov kym si najde pracu.

Aspon taketo informacie mam ohladom vyplacania davok z Schweizu. Neriesil som to este takze neviem ci to funguje presne ako som popisal.

Tvoj manzel by sa mal poinformovat na urade prace danej krajiny kde pracoval o tom ake su podmienky podpory v nezamestnanosti v zahranici kedze narok na davku by mu mal vzniknut.

momusik
29. jan 2025

@bu_bu_bubak muz prisiel z ch a dostaval 6 mesiacov

saxana000
29. jan 2025

Mne prijem zo sezony v rakusku zaratali nakolko som predtym pracovala na SK a vysla mi maximalna podpora ale treba tam vypisat ine tlacivo a zdokladovat prijmy zo zahranicia. po 6 rokoch by mal logicky ziadat podporu tam kde pracoval a nie u nas.

linda276
15. mar 2025

@saxana000 sa chcem opýtať robila som par mesiacov v Rakúsku potom na Slovensku a 1,5 mesiaca v Rakúsku 730 dní splnených budem mať nárok na podporu ako to rátajú z akého príjmu? lebo niekde som čítala že za posledné tri mesiace čo som robila inde že zase dva roky hrubý plat z toho že do vyrácu

linda276
Autor odpoveď zmazal
linda276
Autor odpoveď zmazal
slecnazkosic
15. mar 2025

Ak pracoval viac ako 2 roky mimo SK tak centrum záujmu neuznajú mu k Slovensku. Keby mal zmluvu na dobu určitu dajme tomu rok teda rok by bol v zahraničí a tak sa vráti tak mal by nárok na podporu na SK