icon

Poraďte ohľadom trvalého a prechodného pobytu

nikolka2014
19. jún 2014

AAhojte mám otázku.. A potrebujem pomôcť.. S priateľom čakáme dieťa a bývame v prenájme.. Máme dobu určitú do konca roka s tým že nam bude predĺžená.. Dieťatko chcem zapísať na tuto adresu kde byvame čiže na podnájom (keďže námajtel ponúkol odkúpenie bytu po dvovh rokoch.. Chcem sa opýtať či je možné dať si na OP uz tuto konkrétnu adresu (čiže na ten podnájom) keďže pre veľmi zlé vzťahy ma moja mama odhlasila z TP a na OP mám uvedené len mesto a žiadnu adresu.. Prosím poraďte mi vôbec sa v tom nevyZnám.. Ďakujem

timuska26
19. jún 2014

@nikolka2014 ahoj, prenajimatel suhlasi s tym, ze si tam prepisete byvanie? bo my ked sme byvali v prvom podnajme, tak tam majitel nesuhlasil, teraz kde byvame, tak chlap tu ma trvale byvanie a maly a ja tu mame prechodne, takze da sa to, len ci majitel bytu s tym suhlasi.

nikolka2014
autor
19. jún 2014

Čiže ak by s tým majtel nesúhlasil tak sa Zmeniť bydlisko v OP nedá?

timuska26
19. jún 2014

@nikolka2014 neda, on musi podpisat suhlas. porozpravajte sa s nim, ked ste uz aj tak dohodnuty, ze ten byt odkupite, tak preco nie

majusqa77
19. jún 2014

tak tak, majitel bytu musi suhlasit s trvalym pobytom.

nikolka2014
autor
19. jún 2014

Tak ja dúfam ze s tým bude súhlasiť a nebude chcieť čakať až do odkúpenia lebo inak bude mať moje dieťa uvedené len poprad a to teda fakt nechcem :/

evina313
19. jún 2014

@nikolka2014 pokial su vlastnici viacerí, napr. aj manžela, suhlas musia dávat všetci vlastníci.Budu prítomní na urade s vami aj s výpisom z LV.
nemožte sa prihlasit k partnerovej rodine, alebo k niekomu znamemu? v prípade že u prenajimatela nepochodite...
Trvalý pobyt ma len evidencný charakter, nema to vplyv na najomne, ani na to, že by vas odtial potom nemohli dostat...ako sa mnohí obávajú...skuste sa s vlastníkom tak dohodnut

zuzkatomka
20. jún 2014

Je to presne tak,ako pise evina. Na trvaly i prechodny pobyt musi dat majitel nehnutelnosti suhlas, resp.vsetci spoluvlastnici nehnutelnosti. Musite sa spolu dostavit na mestsky/obecny urad a vlastnik bytu musi na vas prihlasovaci listok podpisat, ze suhlasi s vasim prihlasenim. Takisto vas potom moze z pobytu kedykolvek odhlasit, a to i bez vasho vedomia. Ale to uz asi viete... Ak s prihlasenim suhlasit nebude a neprihlasite sa ani nikde inde, budete mat v obcianskom iba mesto bez konkretnej adresy a supisneho cisla.

kittie44
20. jún 2014

možem sa opýtať aj ja- mám aj trvalý aj prechodný pobyt, na úrad som si o tom potrebovala vybaviť potvrdenie aj o jednom aj o druhom. Na prechodný som musela ísť na matriku aj s majiteľkou bytu a jej listom vlastníctva a ona dala súhlas a dali mi potvrdenie za poplatok 5€ Trvalý pobyt mám ale stále u rodičov, nikdy som nebola odhlásená ani nič podobné. V pondelok si musím ísť vybaviť potvrdenie aj o trvalom pobyte, Chcem sa opýtať bude to prebiehať tak ako pri nahlasovaní prech.pobytu? Musia tam byť obaja rodičia? Aj keď tam nahlásená som? Lebo už som z toho magor 😀 Ďakujem a ospravedlňujem sa že to píšem sem...

luslus
20. jún 2014

@zuzkatomka
@kittie44 ja som si bola nahlasovat prechodny pobyt a suhlas majitela som na to nepotrebovala, jedine najomnu zmluvu a to bolo vsetko.

@nikolka2014 a u priatela sa nemozes prihlasit ak by ti majitel nechcel dat suhlas na trvaly pobyt? alebo aspon dieta prihlas na adresu priatela

zuzkatomka
20. jún 2014

@kittie44 Na potvrdenie netreba vlastnikov nehnutelnosti. Ani pri TP ani pri PP. Poplatok 5 eur je ok, to je zakonna sadzba. A to ze bolo treba na potvrdenie prechodneho pobytu majitela, je asi len interna zalezitost daneho uradu.

zuzkatomka
20. jún 2014

@luslus Mozno ti to tak urobili,ale keby dostali kontrolu na evidenciu obyvatelstva, tak tie podpisy majitelov im na prihlasovacom listku budu chybat. A to nehovorim o majitelovi bytu, ktory by mohol napadnut zamestnanca uradu, ze ta na jeho nehnutelnost prihlasil bez jeho suhlasu..

evina313
20. jún 2014

@zuzkatomka sme kolegyne ? 😉

zuzkatomka
20. jún 2014

@evina313 Vyzera to tak, ze ano 🙂

kittie44
20. jún 2014

@luslus

@zuzkatomka ďakujem 🙂

luslus
21. jún 2014

@zuzkatomka majitelka bytu kde byvam vie o tom, ze tam mam prechodny pobyt. na stranke bratislavy maju pisane, ze treba suhlas aj na prechodny pobyt ale viem, ze odo mna ho nepytali. takze asi to zavisi od uradnicky.