Pozemky po zosnulej mame
po mame ostalo mnoho menších pozemkov - ide o menšie rozlohy. predbežné dedičské konanie už bolo, ďalšie bude najskôr o tri mesiace. poraďte ako to vysporiadať alebo na koho sa obrátiť. nemám s tým žiadne skúsenosti. súpis môžem naskedovať napr. do PDF formátu a poslať. ďakujem. Michal.
@michal7605 Notár, ktorý bude robiť dedičské konanie, o tých pozemkoch vie? Ak áno, budú predmetom dedičského konania, čiže ich vlastníctvo prejde na teba a prípadných ďalších dedičov (tvoji súrodenci, otec?) Ak o nich nevie, treba mu o ich existencii dať vedieť. Čo s nimi, môžeš riešiť až potom, keď budú tvojím vlastníctvom.
no veď práve od neho to mám - tá právnička mi to vytlačila na tlačiarni. a povedala že by bolo dobré to vysporiadať pred dedičským konaním - to prvé bolo "predbežné". mám ešte sestru a otca.
@michal7605 Neviem si predstaviť, ako by si ty mohol vysporiadať pozemky, keď ich nevlastníš. 🤔
Teraz čítam, že orná pôda v malých výmerách. Tak možno to myslela tak, aby ste sa dohodli so sestrou a s otcom, že vlastníkom pozemkov bude len jeden z vás - kvôli drobeniu poľnohospodárskej pôdy.
tá právnička mi ukazovala na nete ako na nejakej adrese dohladam tych vlastnikov podla cisla alebo tak , ale detaily si uz nepamatám.
OK , takže počkať do konania alebo niečo riešiť predtým ?
Skus si to pozriet na katastri, mali by tam byt aj mena vlastnikov k tym pozemkom. A potom mena a cisla neviem asi cez internet, rodinu pohladat
Tak pred skoncenim dedicskeho konania s nimi aj tak nakladat nemozes a potom ano, ak ich chcete predat, kontaktovat ostatnych vlastnikov a ponuknut to najskor im.
@michal7605 ide skôr o to ,že sa máš dohodnúť s otcom a sestrou kto bude ktoré vlastniť.. Drobenie nie je možné ( myslím rozdeliť napr.35 M2 medzi troch ľudí).. Tiež sme so sestrou tak mali po mame..Jeden menší a jeden väčší v rôznych katastrálnych územiach a každá sme si nechali jeden s tým, že ak jedna predá, tak tej druhej polovicu z predaja vyplatí.
h2 píše správne, ak je to poľnohospodárska pôda v extraviláne nesmie sa drobiť pod určitú výmeru. Notár preto navrhol aby sa dediči medzi sebou dohodli na koho napíšte jednotlivé parcely, čiže všetky parcely na jedného dediča alebo každá parcela iba na jedného dediča, napr. parc 231/4 /7 /10 sestra, parc. 253/2 otec .....
OK , dalo by sa nejako aspoň približne zistiť akú to má hodnotu ?
@michal7605 ohladom trhovej ceny pozemkov skus oslovit realitne kancelarie.

to asi nijako, buď predať alebo si nechať a možno raz keď sa v tomto štáte podarí bude konečne sľúbené sceľovanie pozemkov ktoré má riešiť presne toto
https://www.narks.sk/zacina-sa-velke-scelovanie...