Prácu vykonávame štyria a nie piati. Mám nárok na kompenzáciu?
dobry den,
mal by som otazku, kedze u nas v práci kolega uz je dlhodobo na PN-ke (5 mesiacov) mali by sme dostat dajaku kompenzaciu za to, ze prácu vykonávame styria a nie piati?
je to tazká fyzická práca a o jednu pracovnú silu menej zaťažuje naš viacej..
dakujem
povinnosť zamestnávateľ nemá, toto nie je nikde stanovené v Zákonníku práce...ale mohol to kompenzovať odmenami....
treba to rieist so zamestnavatelom mal by vam to bud kompenzovat rozdelenim jeho platu do odmien alebo najat nahradu za kolegu na PN
zamestnávatel ignoruje vsetko..
myslel som ze je na to zákon alebo paragraf alebo daco, lebo pre mna nie je jedno ze 200 kilovy nabytok nosime styria ci piati na poschodie
ak ma bolí rameno alebo krize zo zvýšenej námahy lebo pracujeme o pracovnika menej, by to uznali ako chorobu z povolania? alebo je to len normalna PN-ka a stratim polovicu vyplaty?
Chorobu z povolania hodnoti posudkovy lekar, ma to svoje podmienky a aj do buducna (napr sa nemozes zamestnat v inej firme na rovnakej pozicii). Ze ta boli rameno alebo krize - v prvom rade bude otazka, ci dodrziavate bozp, pouzivate adekvatne oopp, ci zdvihate bremena tak ako sa ma a potom je otazka, ci si dostatocne fyzicky zdatny na danu pracu.
A nie, zamestnavatel nema povinnost kompenzovat ostatnym zamestnancom jedneho chybajuceho, ale vy zas robte len tolko, kolko mate, nie navyse. Pri zdvihani bremien je nejaky limit ak sa dobre pamatam.
pri zdvihani bremien na stránke bozp my vyslo hodnota 40kg.. ked nieco nosime dvaja a obidve máme limit 40kg, tak ten objekt moze mat 80kg? alebo ked sme viacerí tak "ludia" krát 40kg je limit?
Niekedy bolo, ze zeny do 15kg a muzi...uz neviem presne 20-25kg.
Neviem, ci zo zakona sa da nieco dosiahnut okrem inspektoratu prace, ked nosite viac ako je povolene...

Mas pracovnu dobu a kompenzacia je tvoj plat za cas straveny v praci . Ak by si ty bola zamestnavatel tak by si sa mohla pytat ako je mozne ze ten tvoj team nepracoval na plno ked sa teraz ukazalo ze taku istu robotu zvladne aj ked je o pracovnika menej.