Pravidlá pre umiestnenie tepelného čerpadla od plotu
Ahojte, dobrý deň, môže sa tepelné čerpadlo umiestniť ani nie 2 metre od plotu suseda a smeruje do oddychoveh zony, terasa, obyvacka. Sú nato zakony, vzdialenosť od plotu?
Zákon na to nie je. Či je TČ umiestnené na vhodnom mieste, aby fungovalo efektívne a aby nikoho nerušilo je druhá vec.
My mame TC tiez blizko plota a nedaleko maju susedovci teasu,ale my sme sa ich pytali,ci mozme tam dat. Nemali s tym problem. Preco vam vadi? Ved ho ani nepocut,ked ide a v lete sa nepouziva,ak by vam aj vadil hluk z TC.
Vlastník veci sa musí zdržať všetkého, čím by nad mieru primeranú pomerom obťažoval iného alebo čím by vážne ohrozoval výkon jeho práv. Preto najmä nesmie ohroziť susedovu stavbu alebo pozemok úpravami pozemku alebo úpravami stavby na ňom zriadenej bez toho, že by urobil dostatočné opatrenie na upevnenie stavby alebo pozemku, nesmie nad mieru primeranú pomerom obťažovať susedov hlukom, prachom, popolčekom, dymom, plynmi, parami, pachmi, pevnými a tekutými odpadmi, svetlom, tienením a vibráciami, nesmie nechať chované zvieratá vnikať na susediaci pozemok a nešetrne, prípadne v nevhodnej ročnej dobe odstraňovať zo svojej pôdy korene stromu alebo odstraňovať vetvy stromu presahujúce na jeho pozemok.
@marca12 nie je TČ ako TČ. Ak je také hlučné, možno je to len klimatizačná jednotka, ktorá je hlučná. Ono v posledných rokoch sa rozmohol trend inštalovať lacné "tepelné čerpadlá", ktoré vlastne ani nie sú tepelné čerpadlá a potom to tak aj vyzerá. Tiež máme nablízku jedno takéto zariadenie a ráno keď idem na autobus už u nás na dvore počujem ako hučí.
Nemyslím si, že sa s tým dá niečo urobiť, pretože zase taký hluk to nie je, ale úplne vás chápem autorka, lebo počúvať to celý deň by mi to tiež liezlo riadne na nervy. Mali ho inštalované skôr ako ste vy postavili? Predpokladám teda, že nemáte nejaké dobré vzťahy, keď sa toto rieši, ja by som sa vopred opýtala susedov, ak by som chcela umiestniť zariadenie blízko ich domu.
@nika126 no a vadí vám teda keď je cerpadlo v prevádzke?
Cez leto ide cerpadlo minimálne a cez zimu zrejme danú zónu moc nevyužívané?
My osobne sme chceli dať tc za dom smerovalombx na susedov dom cca 5m od domu jeho, nemá tam ani okno a ani oddychovu zónu. Bol ako utrhnuty zbretaze že ako mu to vadí. Tak sme ho dali inam pre dobro v susedstve. Ale ak by tam aj bolo absolútne by mu nevadilo.

@nika126 smeruje to ich oddychovej zóny? Susedom to môže vadiť. Treba umiestniť tak aby susedia o ňom ani nevedeli.