icon

Prečo podpora v nezamestnanosti trvá 3 mesiace?

callisia
7. feb 2025

Baby, asi len taký vykrik do tmy. Prečo sa dá 50% zvyšnej podpory v nezamestnanosti vyplatiť až po 3 mesiacoch evidencie na UP? Prečo sa nemôže vyplatiť aj tým čo si našli prácu skôr? To je aká motivácia ľudí nájsť prácu hneď keď vedia, že po tých 3 mesiacoch si môžu dať preplatiť polovicu zvyšku? Ja som si našla prácu po 1,5 mesiaci na UP. A to som mala max podporu po RD. Chcela som sa vrátiť do roboty po RD, ale proste sa ma zbavili a skrz odstupného mi vyšla maximálka. Zo začiatku ma to dosť škrelo, ale strašne som sa bála, že takúto robotu už nenájdem, tak som radšej oželela zvyšok podpory a šla robiť to čo ma baví, mám rada a v našom meste by som už takú robotu nenašla. S odstupom času viem, že som urobila dobre, táto firma je oveľa lepšia ale občas ma ešte napadne, že tých 50% po 3 mesiacoch by sa zišlo, ale majú na ňu nárok len tí čo sú evidovaní viac ako 3 mesiace. To isté príspevok z UP na dochádzanie. Prečo je to tak?

kykymora
7. feb 2025

lebo treba šetriť. a na kom sa ušetrí ak nie na ľuďoch. na obyčajných ľuďoch. pretože ľudia ako ty, ktorí chcú pracovať oželejú tie peniaze, ktoré tam zostanú lebo vidia príležitosť stabilnej práce. tak funguje sociálny systém, tvoje poistenie v nezamestnanosti sa využíva na podporu nezamestaným teraz. čím menej sa minie, tým bude menší dlh na konci roka.

mogaa
7. feb 2025

Lebo tak sú stanovené podmienky.....rovnako ako sú stanovené podmienky na nárok na podporu, tehotenské, či materské.....ja z tohto dôvodu chcem začať pracovať až po 3 mesiacoch....to že si ty nastúpila do práce skôr ako po 3mesiacoch, je tvoja voľba....

petracandle
Autor odpoveď zmazal
luliu
7. feb 2025

@petracandle nezamestnaní dostávajú podporu hneď, rovnako ako plat, teda ak nastúpia vo februári, v marci majú podporu za február. Zjavne si nepochopila o čom píše autorka 😉

petracandle
7. feb 2025

@luliu asi som si to mala aj prečítať 😃

klarasamuelko
7. feb 2025

Áno je to tak ..nárok mate iba ak ste na podpore 3 mesiaca.ja som tiež a na up nato upozornia ...ze ak si nájdete pracu skôr nemáte nárok na žiadne príspevky ani na vyplatenie zvyšku...ale ak by ste do 2 rokov znova šla na podporu tak vám doplatia zvyšné mesiace