icon

Predaj bytu po troch rokoch - daňové priznanie

ibajaanikiny
31. okt 2022

Pozdravujem zienky,chcela by som sa opytat,tie,co ste predavali byt alebo teda inu nehnutelnost pred uplynutim 5 rokov odo dna jej nadobudnutia,co vsetko ste si ratali ako naklady resp vydavky spojene s bytom?kupovala som ho ako holobyt,cize investicia bola znacna a vzdy sa naslo nieco,kym som ho vysperkovala. Teraz som ho predala kompletne zariadeny,je to z casti logicke,kedze 80% veci su vstavane a robene na mieru. Ale nechavam aj gauc a postel,ktore boli robene tiez na mieru. Myslite,ze to mozem uvadzat ako vydavok,teda ratat ako vydavok? Gauc nevezmem,lebo je robeny presne do daneho priestoru,no vobec nebol lacny. Beriem si len osobne veci a pracku. Taktiez sa tu uz aj uskutocnili nejake opravy,kedze ide o taku slovensku klasiku,rychlorastuca novostavba a po dvoch rokoch sa zacali ukazovat iste nedostatky,ktore som musela riesit,napr zle zalozene okna,vkuse sa aj rosili,jedno dvojkridlo neustale padalo…to okno som potom vymenila uplne. Zaroven sme sa vsetci skladali na exterierovu branu pre vstup na nase prkovisku a to po 650eur,teda kazdy byt mal dat uvedenu sumu,no ale ja odchadzam a brana stale nie je hotova,aj ked som to fyzicky zaplatila ja…mozem si dat aj tuto polozku do vydavku?? A este podotazka,mozem si uplatnit aj uroky z uveru na byvanie,od kupy som v rovnakej banke,ale raz som v ramci tej banky uver refinancovala,poslu mi vypis,kde budu aj zaplatene uroky za cele tri roky,alebo len vypis od refinancu a zvysok si musim ist pytat???refinanc bol pred rokom…
Dakujem

martaturi
31. okt 2022

Ahoj, z vlastnej skúsenosti: my sme si zaratali splatené úroky z hypo, poplatok realitnej kancelárie pri predaji a prerabky - maľovka, nové dvere, rolety,.. predávali sme tiež komplet zariadený byt, ale zariadenie sa z dane neodpocitava. Dá sa ale rozdeliť predajná cena na cenu za nehnuteľnosť a cenu za vybavenie. Tým pádom sa cena za zariadenie nezapočítava do dane. Lenže to tak musí byť uvedené v zmluve a samozrejme s tým musí súhlasiť kupujúci keďže ani on si na túto sumu nemôže potom brať hypo. A tú bránu si podľa mňa nemôžeš zarátať keďže nepatrí priamo k nehnuteľnosti, ale to sa len domnievam.

ibajaanikiny
autor
31. okt 2022

@martaturi s tou KZ ma to napadlo az neskor,ale v podstate riesim len gauc a postel. Vsetko ostatne je vstavane a kedze to bol holobyt,zo zakona chapem,ze to si mozem uplatnit ako vydavok. Ale tak,kaslat uz ten gauc a aj postel…dakujem