Prenajímateľ chce predať byt. Čo s nájomnou zmluvou?
Ahojte, potrebovala by som radu, či je v poriadku, keď moja dcéra má uzavretú nájomnú zmluvu do budúceho roka apríla, ale majiteľ bytu im dal zo dňa na deň vedieť, že chce byt čo najskôr predať a musia sa čoskoro odsťahovať, bez náhradného ubytovania. Neviem, ako presne majú dohodnuté v nájomnej zmluve, ale podľa mňa zákonná výpovedná lehota sú 3 mesiace a prenajímateľ nemôže vypovedať nájomnú zmluvu z dôvodu, že nehnuteľnosť predáva, alebo sa mýlim ?. Ako to môžeme riešiť ? ďakujem.
ano, mas pravdu, prenajimatel nemoze len tak jednostranne ukoncit najom len preto, ze chce byt predat. kupujuci si ho moze kupit aj s najomnikmi, zmluva ostava platna. jedine, ze by v zmluve mali nejaku specialnu klauzulu o vypovedi v takom pripade, ale to by muselo byt jasne napisane. standardne plati 3 mesacna vypovedna lehota a musi to urobit pisomne. urcite nech si dcera tu zmluvu pozrie poriadne, alebo nech to da skontrolovat niekomu, kto sa tomu rozumie. majitel to len tak zo dna na den ukoncit istotne nemoze.
@salamistka ale prečo by nemohol? Nemôže ich vyhodiť zo dňa na deň, ale z mesiaca na mesiac ano, pokiaľ to ma v zmluve, respektíve, keď tam nemá toto vôbec, ešte horšie.
V zmluve ma určite napísané, že môže ukončiť nájom bud pre porušenie podmienok (vtedy aj zo dňa na deň) alebo kvôli predaju bytu, vtedy musí dať čas na vysťahovanie, napríklad mesiac. Oni tiež si môžu nájsť niečo výhodnejšie a nebudú čakať 3 mesiace kým im to povolí. To nie je pracovná zmluva, a výpovedná lehota, ale nájomná, s / bez pravidiel, ktire si dohodnú obe strany v zmluve a podpisom s podmienkami súhlasia.
Platí to, čo je v zmluve.
Prechádza na nového majiteľa
len pekne pozri zmluvu popr. zabehni k právnikovi pre rozumy.
Čo má v zmluve? Podľa ktorého zákona je zmluva robená? O krátkodobom nájde alebo podľa občianskeho zákonníka?
Bez podstatných info ti nepomôžeme...
@salamistka ale prečo by nemohol? Nemôže ich vyhodiť zo dňa na deň, ale z mesiaca na mesiac ano, pokiaľ to ma v zmluve, respektíve, keď tam nemá toto vôbec, ešte horšie.
V zmluve ma určite napísané, že môže ukončiť nájom bud pre porušenie podmienok (vtedy aj zo dňa na deň) alebo kvôli predaju bytu, vtedy musí dať čas na vysťahovanie, napríklad mesiac. Oni tiež si môžu nájsť niečo výhodnejšie a nebudú čakať 3 mesiace kým im to povolí. To nie je pracovná zmluva, a výpovedná lehota, ale nájomná, s / bez pravidiel, ktire si dohodnú obe strany v zmluve a podpisom s podmienkami súhlasia.
Platí to, čo je v zmluve.
@anonym_6e4f76 ono môže nový majiteľ nehnuteľnosti pokračovať v prenájme bytu, ale nemá to zaručené...a dcéra potrebuje niekde bývať...ide si samozrejme hľadať nový nájom, ale to sa má teraz v každom nájme strachovať, že ju hocikedy môžu vyhodiť ? a tiež ma štve, že v zmluvu majú uzavretú do apríla a nerešpektujú to
@anonym_6e4f76 ono môže nový majiteľ nehnuteľnosti pokračovať v prenájme bytu, ale nemá to zaručené...a dcéra potrebuje niekde bývať...ide si samozrejme hľadať nový nájom, ale to sa má teraz v každom nájme strachovať, že ju hocikedy môžu vyhodiť ? a tiež ma štve, že v zmluvu majú uzavretú do apríla a nerešpektujú to
@salamistka najomna zmluva sa uzatvara vzdy na nejaku dobu (ci uz teda dobu neurcitu ale teda standardne na dobu urcitu do nejakeho datumu). To ale neznamena, ze jedna alebo druha strana nemozu ukoncit najom skor.
Ak idu podla zmluvy o kratkodobom najme, tak tam sa da dohodnut takmer hocico. Je to uplne standardne.
Čo má v zmluve? Podľa ktorého zákona je zmluva robená? O krátkodobom nájde alebo podľa občianskeho zákonníka?
Bez podstatných info ti nepomôžeme...
@tilly je to krátkodobý nájom bytu
Normálne sa mi rozum zastavuje, čo tu píšete niektoré. Platí to, čo je v nájomnej zmluve. Ak tam má uvedené, že výpovedná lehota je týždeň, tak musí odísť do týždňa. Ja som tiež prenajímateľ a máme jednomesačnú výpovednú lehotu a môžem zmluvu vypovedať kedykoľvek a z akéhokoľvek dôvodu počas plynutia nájomnej zmluvy. Takto to proste s nájmami je, že nikdy nemá človek isotou, kedy bude musieť odísť. Rovnako ani prenajímateľ nemá istotu, že tam ten nájomca ostane celú dobu. Nech si dcéra prečíta, čo má v zmluve a dodrží výpovednú lehotu.
my keď sme prenajímali, mali sme v zmluve (o krátkodobom nájme) klauzulu, že zmluva končí ak nájomcovia nebudú platiť včas alebo ak by sme potrebovali byt pre našich príbuzných alebo by sa predával, na to sme tam mali výpovednú lehotu 1 mesiac, ale oni boli vopred informovaní a súhlasili s tým
@salamistka veru to treba poriadne pozrieť zmluvu , ja tiež prenajímam byt študentom je to na krátkodobý nájom aam tam mesačnú výpovednú a pravidlá za akých môžem dať výpoveď z nájmu. A mám tam aj že keď byť potrebujem pre svoje alebo rodinné účely tak do mesiaca adios...a teda som ešte nepočula aby prenajímateľ musel hľadať pre nájomníka náhradné bývanie keď je to podľa zmluvy a keď tvoja dcéra nemá dieťa tak nechápem prečo by ho také niečo málo zaujímať... A akú má teda výpovednú lehotu ? V Tom podnajme je sama ? Ak nie ostatní sa ako zariadia ? Nech si skúsia nájsť iný byt spolu. To väčšinou sú prenajímatelia radi že obsadia všetky izby naraz a sú ochotní aj trošku ísť dole s nájmom , výmenou za ten komfort že nemusí hľadať nájomníkov ,,po izbe,, ale prenájme celý byt... Držím palce.
@salamistka no a ďalej? Co je v zmluve uvedené, že kedy môže byt vypoved? Co je písané v tej časti?
pozrela som zmluvu, je tam mesačná výpovedná lehota, výpoveď môže dať ktorákoľvek strana, aj keď podľa zákona by to tak nemalo byť podľa mňa...z dôvodu predaja bytu určite nie
pozrela som zmluvu, je tam mesačná výpovedná lehota, výpoveď môže dať ktorákoľvek strana, aj keď podľa zákona by to tak nemalo byť podľa mňa...z dôvodu predaja bytu určite nie
@salamistka ten dôvod nemusí vôbec udávať, neviem aký zákon citujes, ale ak je v zmluve mesačná výpovedná lehota, tak tá platí a dôvod je úplne irelevantný
@salamistka aký zákon ti udáva dôvody skončenia zmluvy o krátkodobom nájme ?
@salamistka výpoveď je úplne v poriadku, prenajímateľ ani nájomník nemusia udávať žiadny dôvod.
@salamistka a prečo nie? Zákon je len jeden a platí pre všetkých. Aj pre tych, ktorí nemajú kam ist pri skončení, zruseni nájmu. Je to v poriadku 1 mesačná výpovedná.
Ked ma v zmluve mesacnu vypovednu lehotu, tak plati mesacna vypovedna lehota, tam nie je o com. Ja som ale napriklad predala byt aj s najomnikmi, nova majitelka s nimi spisala zmluvu hned, mali sme zmluvne osetrene aby to vsetko plynulo preslo pre vsetky strany. Ale tu to tak zrovna nevyzera, hladala by som nieco nove.
@salamistka ak je to zmluva o kratkdobom najme, ta vypovedna lehota je v poriadku. Ja som v zmulve mala specifikovane aj situacie, kedy mozem najomnu zmluvu vypovedat - a jedna z nich aj nastala, takze som to urobila a najomnici to pochopili a velmi rychlo si nasli nieco ine, hoci som bola ochotna cakat aj dlhsie, ako som mala nastavenu vypovednu lehotu (tiez 1 mesiac).
@salamistka mozem sa opýtať kde sa byt nachádza?v akom meste?
@salamistka môže. Pokiaľ ho predáva. Majiteľ môže ukončiť nájom skôr aj keď potrebuje byt pre svoju potrebu, napr. on tam bude bývať alebo niekto z jeho rodiny.
@salamistka hocikedy ju vyhodit nemoze, proste musi jej dat vypoved a drzat sa zmluvy = vypovednej lehoty, to je v podstate jedina vec ktorej sa ma drzat. S tym sa podla vsetkeho aj byt moze predat.. ze je tam vypovedna lehota a do vtedy a vtedy budu najomnici prec. zase netreba sa cudovat, sukromne vlastnictvo je sukromne a raz ak to potrebuje predat tak potrebuje.. treba si hladat nove byvanie a proste sa zariadit tak, ze rozne veci sa v zivote stavaju a netreba robit prieky.
@salamistka mozem sa opýtať kde sa byt nachádza?v akom meste?
@anonym_0de527 Bratislava
@salamistka prečo by nemala byť? dcéra podpísala zmluvu a ani si ju neprečítala? je to OK, všetko v súlade so zákonom
Aj my tak mame postavenu zmluvu - ked bude chciet dat majitel byt pribuznemu, predat ho, plus pre nas dal, ze ked nam klesne prijem a nemohli by sme si najom dovolit. Ziadne povinne tri mesiace, aby sme pozicky na najom museli brat, lebo zmluva.
@salamistka do apríla byt nepredá. Dlho sa predávajú byty, domy.
@liaka v BA? Podľa toho aký a kde
@liaka asi podľa toho aký, kde a za akú cenu. To by musel byť veľmi zvláštny byt, aby sa do apríla nepredal...
My sme teraz predali za dva dni. Kolega za týždeň, kolegyňa do dvoch týždňov apod.
Dom som teraz predala za cca tri týždne.
@salamistka mesačná výpovedná je v poriadku. Nič sa nedá robiť, iba hľadať nový nájom.

Najskôr závisí, čo ma v zmluve - treba sa pozrieť tam najprv