icon

Prenajímatelia bytu

25. júl 2025

Zdravim, chcem sa spytat na vas nazor. Nastahovala som sa do prejanmu a majitelia bytu tu chcu stale nieco riesit co sa tyka bytu a chcu sem prist ked ja nie som doma. Tymto sa nestazujem a som rada ze sa o ten byt staraju. Len kludne to mozu prist vyriesit aj ked som tu a nie ked tu nie som. Predsa len mam tu svoje sukromne veci a im by sa asi tiez nepacilo keby im niekto chodil do bytu ked tam nie su. Aky mate na to nazor? Je vobec ok aby majitelia mali tiez kluce od bytu?

janai1
25. júl 2025

Samozrejme, že majitelia majú mať kľúče.
Čo máte v zmluve dohodnuté o kontrolách, opravách, atď. ?
Čo je to "niečo" čo chcú stále riešiť v byte?

doriiis
25. júl 2025

Že či je ok,aby mal majiteľ kľúč od vlastného bytu? Túto otázku snáď nemyslíš vážne.

patka06
25. júl 2025

Nájomnej zmluve by ste mali mať dohodnuté za akých podmienok môže majiteľ vstúpiť do bytu.
Videla som zmluvu, kde bolo, že majiteľka bude pravidelne v určitý deň v mesiaci chodiť do bytu - keď je nájomník v práci - skontrolovať stav bytu a meračov.
A naopak zmluvu, kde bolo, že prenajímateľ vstúpi do bytu len v prípade havarijného stavu.

Jasné, že majiteľ má kľúč od bytu a zvyčajne býva v zmluve aj, že nájomník nesmie vymeniť zámok bez súhlasu, resp. povolenia majiteľa bytu

balerina2025
25. júl 2025

presne ako sa pise, co mas v zmluve.

anonym_4dc575
25. júl 2025

Prenajímame byt a samozrejme kľúče máme, je to predsa náš byt.
V zmluve máme jasne uvedené kedy, za akých okolností budeme chodiť do bytu.

autor
Autor odpoveď zmazal
jazula
25. júl 2025

A čo máš napísané v zmluve?

patka06
25. júl 2025
@anonym_autor
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_autor Mama ti radí zle, majiteľ bytu musí mať kľúče.

luliu
25. júl 2025
@anonym_autor
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_autor naozaj ti príde normálna otázka, či by vlastník bytu mal mať kľúče od vlastného majetku?

lienka.7
25. júl 2025

@anonym_autor kľúče mat musia, je to predsa ich byt.
Ale vstupovať len tak do bytu v tvojej neprítomnosti nemôžu. Lebo je to tvoje obydlie, ktoré je chránené zákonom. Keby ti niečo zmizlo, tak potom co?

doriiis
25. júl 2025
@anonym_autor
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_autor .....pri všetkej úcte k tvojej mame,ale väčšiu sprostosť som už dávno nepocula

billy_jean
25. júl 2025

Majitelia majú kľúč, je to ich byt. A ty môžeš kľúč aj stratiť. Čiže áno, kľúč má aj majiteľ. Ale to neznamená, že by mali chodiť do bytu kedy sa im zachce. Bez tvojho vedomia a bez tvojho súhlasu alebo bez vopred dohodnutého termínu je to zásah do tvojho súkromia. Jediným prípadom je napríklad havarijný stav, ale po dohode s tebou. Toto všetko by malo byť ošetrené v zmluve.

autor
Autor odpoveď zmazal
eeffka
25. júl 2025

Samozrejme ze mam kluc. Ale bez pritomneho najomnika som v byte este nebola.

autor
Autor odpoveď zmazal
luliu
25. júl 2025
@anonym_autor
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_autor mali by ti oznámiť, že prídu a ty si môžeš vziať napr. dovolenku a byť prítomná

patka06
25. júl 2025
@anonym_autor
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_autor Tak to majiteľom povedz, jednoducho si dohodnite termín, keď si doma. Všetko je o komunikácii
Ešte si nenapísala, čo si podpísala v nájomnej zmluve

letfenixa
25. júl 2025
@doriiis

@anonym_autor .....pri všetkej úcte k tvojej mame,ale väčšiu sprostosť som už dávno nepocula

@doriiis alebo že ubytovatel chce osobne údaje hostí. No to sú nápady!

vkatush
25. júl 2025

Samozrejme, že máme kľúče ako majitelia bytu. O tom sa netreba ani baviť.

Do bytu bez ich prítomnosti nechodíme, aj keď v zmluve máme napísané, že môžeme a aj sami podnájomníci povedali, že by im to nevadilo, keď prídeme takto na kontrolu alebo niečo urobiť, ak treba, nemusia byť doma.
Zatiaľ sme to riešiť nemuseli.

eleanor2510
25. júl 2025

Hlavna otazka je, co stale chodia opravovat. Byt ma byt predsa odovzdany v stave na riadne uzivanie, cize cisto teoreticky by sa v nom minimalne na zaciatku nemalo opravovat nic. O opravu ich ziadas ty? Alebo chcu prist iniciativne sami? Ako casto to je?

fkata
25. júl 2025

Tiež prenajímame, kľúče samozrejme máme, ale v obálke, ktorá je podpísaná a sú iba pre prípad potreby.
Vstupovať do nehnuteľnosti - treba pozrieť zmluvu.

oriesocek
25. júl 2025

Samozrejme, že ma mať kľúče od bytu… tebe príde ok, že on ma byt v hodnote napr 200.000 EUR a nemá vedieť, či si ho neznicila. Tvoje nájomné je nič v porovnaní s hodnotou bytu…. Chodí tam po predchádzajúcej dohode a v havarijných situáciách…

augustovkaa
25. júl 2025

@anonym_autor Ano, je to ôk ak majú majitelia bytu kľúče od svojej nehnuteľnosti🙂 my prenajímame, kľúče samozrejme máme. Ale do bytu vchádzame len s ich súhlasom a po dohode. Veľakrát sa stalo, že sa majitelia vymkli a museli sme im ísť otvoriť našimi kľúčmi.

maddie1711
25. júl 2025

Prenajímame dva byty a do bytu sme nikdy nevošli bez nájomníka len tak niečo urobiť, vždy som zavolala, dohodla sa a poprípade mi to nájomníci len odfotili ak išlo o merače. Raz sme mali pri dlhodobých nájomnikoch ,,problém”, keď sme potrebovali prerobiť sprchy kút, (starý odstrániť a ,,vymurovat” nový) bola to práca na par dni a muselo sa to robit od rana ked boli oni v práci, chvalabohu že to robil moj otec a dal na všetko pozor aby sa nič nestratilo alebo nezničilo z ich osobných veci (vtedy sa na par dni úplne presunuli k rodičom) ale zas to bolo pre zvýšenie ich komfortu …. Neviem príde mi to divne keď tam chcú chodiť keď tam nikto z domácich nie je, možno by som povedala na rovinu že ak majú potrebu prekontrolovať byt, nech to povedia a nevymýšľajú si zbytočne zámienky

zaphyra
25. júl 2025

Ja budem v blizkom obdobi prenajimat byt... Ci ma majitel mat kluce? Samozrejme. Ja mam napr. v byte bezpečnostné dvere, pri ktorych mi bez preukazania sa certifikatom nevydaju duplikat, cize keby sa najomnici vybuchnu, kolko by cakali? Som majitel, samozrejme, ze budem mat kluce. Avsak rozhodne mi nepride normalne chodit do bytu v nepritomnosti najomnikov,jedine v pripade, ze by som sa s nimi vopred dohodla a im to tak vyhovovalo.

ria_zuzolova
21. okt 2025

Ahojte prenajímatelia. Taká otázka: ubytovali by ste v byte týchto uchádzačov alebo by ste hľadali niekoho iného:

1. Chlap okolo 30 r., už stihol osobný bankrot. Momentálne sú minulé záväzky vysporiadané, má prácu a snaží sa. Nazvime to zjednodušene "nový štart".
2. Mladá slečna. Keby som ju hodnotila podľa pohľadu, pôsobí dôveryhodne. Zamestnaná 3 mesiace vo svojom prvom zamestnaní - v júni ukončila strednú školu. Dozvedela som sa však náhodou, že mala zníženú známku zo správania za blicovanie na strednej škole.

Som si vedomá, že tieto informácie o iných záujemcoch nemusím mať a môžu mať aj horšie vlastnosti. Keby som to nevedela, neriešila by som. Ale VIEM to a mám to potvrdené z overených zdrojov, nie sú to len fámy. Vadilo by Vám to?