Prenájom bytu cez realitnú kanceláriu
Ahojte, chcela by som sa poradiť ohľadom prenájmu bytu. Chceli by sme prenajať byt, nemáme s tým však žiadne skúsenosti, preto sme sa rozhodli, že to skúsime cez realitnú kanceláriu. Neviem, či si oni v určitých veciach preverujú budúcich nájomníkov, aby boli spoľahliví a pod. Ide aj o to, že nevieme, ako postupovať v prípade nájomných zmlúv a iných záležitostí, preto tá realitná kancelária. Máte niekto skúsenosti s nejakými overenými v okolí TO, PE, PD? Ďakujem.
Ak osloviť realitku, tak naozaj dobrú. Inak vám nijak nepomôže. Zmluvu ak by mi aj dala realitka, ja by som si ju dala pozrieť dobrému právnikovi. Podľa mňa realitky si vyberajú právnikov hlavne podľa ceny, aby boli čo najlacnejší. Prenajímam roky viac bytov a dobrá zmluva je základ.
Odporúčam zmluvu podľa zákona o krátkodobom prenájme, nie podľa občianskeho zákonníka. Na rok, potom predĺžiť. Ak si netrúfaš na dobré odhadnutie ľudí, tak daj prvé obdobie kľudne zmluvu na 6 mesiacov a až potom na rok. A odporúčam mať v zmluve nasledovné:
- zvlášť sumu za prenájom a zvlášť za energie (ideálen za každé energie zvlášť)
- ja mám v zmluve dohodnuté, že ak príde nedoplatok za energie, budú na ďalšie obdobie navýšené a rovnako budú navýšené v prípade zvýšenia cien energií (reálne keď k tomu príde, robí mi právnik dodatky k zmluve)
- depozit - v akej výške, na aké účely a kedy sa použije, kedy sa vráti (pri odchode až po vyúčtovaní energií) - ja mám depozit 2, v jednom byte 3 mesačné nájmy
- preplatky patria podnájomníkovi, nedoplatky platí podnájomník, ideálne mať určené, že okamžite
- drobné opravy do určitej sumy (napríklad 50 eur, ja mám do 100) si platí podnájomník, nad túto sumu vy
- zvieratá a deti dohodnúť v zmluve
- fajčenie dohodnúť v zmluve - ja mám zákaz fajčiť v byte, možné fajčiť na logii, pokiaľ ide o občasné fajčenie (čiže nezobrala by som človeka, ktorý fajčí veľa, lebo to môže obťažovať susedov)
- zoznam a foto zariadenia a jeho stav, ktoré v byte budete mať a budete ho poskytovať
- stav meračov zapísať a ja aj fotím a prikladám foto k zmluve
Pri ukončení podnájmu:
- skontrolovať a odfotiť merače
- skontrolovať stav zariadenia a spísať ho s podpisom podnájomníka
Do konca nasledujúceho mesiaca od podpísania zmluvy s prvým podnájomníkom je potrebné isť na daňový úrad zahlásiť sa ako prenajímateľ.
Čo sa týka preverenia záujemcov, neviem, či toto realitka robí. Skôr si myslím, že nie. Ja si pozriem záujemcu na sociálnych sieťach ak tam je, pozriem si register exekúcií. Ja by som toto realitke nezverila, chcela by som tých ľudí vidieť. Čo sa týka sociálnych sietí, pozerám, či nedáva príspevky každý týždeň ako je naliaty v liehu alebo či nemá prejavy nejakého extrémizmu. A pozri si na FB, či tvoje mesto nemá stránku, kde ľudia zverejňujú mená neplatičov, ktorých mali u seba v podnájme.
Ak niekto smrdí po cigaretách, je to u mňa out. Ak sa niekto opýta, čo v prípade, žeby ochorel či stratil prácu, tak je u mňa out. Ja zadarmo nikoho bývať u seba nenechám a ak toto človeka zaujíma ako jedna z podstatných vecí, tak to znamená, že žije z výplaty do výplaty.
Ak majú psa, poviem nech prídu na obhliadku aj s ním, chcem vidieť, ako sa psík správa. Ak je v pohode, nemám s tým problém. Mačky a iné zvieratá u mňa nie.
A tiež je dobré použiť intuíciu, ako človek pôsobí, či nie je špinavý, smradľavý, nervózny.
Nezabudni na poistenie - nehnuteľnosť aj domácnosť. A číslo susedom vedľa a pod bytom, aby zavolali, ak by sa dialo niečo extrémne.
@melanta Ďakujem ti za vyčerpávajúcu odpoveď, veľmi užitočné rady, ako začiatočníkom nám to veľmi pomôže🙂
@kavasmliekom Asi aj my oslovíme právnika a nie realitku
My sme hľadali byt a ozvala sa nám realitka, neviem, či to bol vadný kus, alebo začiatočník, proste nevedel nám pán odpovedať na základné otázky. Lebo napríklad v kúpeľni chýbala jedna obkladačka...chcela som vedieť, či to dajú ešte pred prenájmom do poriadku, alebo si to môžeme my opraviť ale ci nám to preplatí, alebo co v prípade, ak začnú opadávať ďalšie, tak ze on nevie, musí sa s ňou poradiť, potom som chcela vedieť, že čo v prípade, ak máme v zmluve cenu s nájmom aj energiami spolu a príde nedoplatok, on nevedel, aký bude postup, mne bolo smiešno, a to bolo pár rokov dozadu.
@melanta Ešte ťa poprosím o info, či je správny takýto postup. Dám napríklad inzerát, nájdem vhodného nájomníka, prejsť s ním všetky náležitosti budúcej zmluvy, t. j. čo od neho očakávam, potom nájsť dobrého právnika, dať vypracovať nájomnú zmluvu a potom sa podpisuje spoločne u právnika? Dá sa zmluva vypracovať aj na diaľku, trebárs cez internet?
@kavasmliekom Aj som sa zasmiala na tom vadnom kuse😀, ale úplne si to vystihla podľa toho, čo popisuješ. Realiťák by mal byť pripravený odpovedať na každú otázku a dať adekvátnu odpoveď.
Zbytočne bude drahší prenájom (teda prvotný poplatok) pre záujemcu. Nijako si zaujemcov nepreverujú, nijako nezaručia platenie nájomného. Za mňa zbytočné. Zmluvu Ti spraví právnik
Nie, s nájomníkom by som zmluvu vôbec nepreberala. Buď ju akceptuje alebo nie. Nech ti právnik urobí dobrú zmluvu, nech je v nej to, čo má byť a čo chceš, aby bolo. A záujemcovi, ktorý potvrdí záujem a ty ho chceš, daj zmluvu a hotovo. Ty si len doplníš údaje o podnájomníkovi. Zmluvy nepodpisujem u právnika ani u notára, odfotím si OP, priložím k zmluve a podpisujeme ju v byte, len ja a podnájomník.
A čo sa týka zmluvy na diaľku, iste, vieš si dať urobiť zmluvu aj takto. Ja osobne ale právnika riešim vždy osobne, nech ide o čokoľvek. Ak volám, tak iba preto, že s ním riešim aj svoje podnikateľské záležitosti viac krát ročne, poznáme sa roky, tak ak to je niečo jednoduché, tak mu volám.
@melanta Takže zmluvu si mám dať urobiť vopred, aj keď ešte nemám nájomnika, aby som ju mala, keď nájdem vhodného? Ja svojho právnika nemám, takže musím osloviť niektorého z blízkeho okolia.
Samozrejme, že zmluvu si urob vopred. Tú potom využiješ aj pri ďalších podnájomníkoch. Nájomník bude chcieť napríklad bývať hneď, nebude čakať mesiac na zmluvu. Dobrý právnik má termíny, neurobí ti zmluvu na zavolanie, ani sa s tebou nestretne hneď v daný deň. Opýtaj sa v skupine svojho mesta, nech ti odporučia dobrého právnika,ktorý robí obchodné právo, prípade si pozri recenzie na webe.
@melanta Veľmi ti ďakujem za všetky informácie, keďže takéto niečo riešim prvýkrát, veľmi si mi pomohla🙂
V pohode, nemáš za čo, veď o tomto je táto stránka, aby sme si pomohli, ak vieme. Držím palce pri realizácii a nech máš šťastie na dobrých podnájomníkov. 😉
@melanta Ďakujem❤
Autorka, realitky nijako nepreveruju nájomcov, ries si to kľudne sama. A keď sa ti aj ozve realitka (po uverejneni inzerátu sa ti ich ozve veľa), môžeš povedať, že môžu si dať byť do ponuky, ale províziu ty platiť nebudeš. Väčšina s tým súhlasí.
Áno dobrá zmluva je zaklad, samozrejme u právnika rataj so zopár stovkami za zmluvu.
Ja nájomcovi najskôr zmluvu posielam, aby si ju preštudoval a až následne ju podpíšeme. Je to bežný postup. Ukázať mu ju až v deň podpisu mi nepríde fér. So zmluvou majú súhlasiť obe strany, po jej dôkladnom preštudovaní.
Nikomu nesľubuj byt bez toho, aby ti nedal aspoň zálohu. Je veľa špekulantov, ktorí ti sľúbia, že byť na 100% berú a následne sa už neozvu, resp napíšu že už nechcú. Ak ti nedajú zalohu, hľadaj ďalšieho nájomcu, akokeby ti ani nepovedali že majú záujem.
@joannita zmluvu dávam vopred aj ja, nie až pri podpise. To je samozrejmé. Ale nevyjednávam, nikdy, buď akceptuje zmluvu a všetky body tak ako sú, alebo si nájde iný byt.
Realitky ak sa ozvú, odpálkujem ich. Áno, môže sa urobiť tak, že ok, nech si to dajú do ponuky, ale ja platiť províziu nebudem. Ale v takom prípade ju bude platiť podnájomník a s tým nie som ok, pretože tak či tak na obhliadky chodím ja a zmluvu mám od svojho právnika. Takže by to bola provízia za nič.
Zálohou neviem, čo myslíš. Ak má záujem, hneď posielam zmluvu, hneď na druhý deň stretnutie a podpis a v ten deň okamžite platba depozitu a prvého nájmu. Bez ohľadu na to, či ide bývať za týždeň alebo za mesiac. Žiadne zálohy som nikdy nebrala, vždy buď chce alebo nechce hneď popísať zmluvu a zaplatiť.
@melanta ale áno ani ja nevyjednavam, ale nejaké drobné zmeny som pár x spravilay aj keď som vedela že to nemá nejaký veľký právny význam, ale pre jeho pocit z mojej ustretovosti som ustúpila.
No a k tej zálohe...áno na druhý deň, ale niektorí na druhý deň hneď nemôžu napríklad. A niektorí si to do druhého dňa aj rozmysleli a ja som medzitým odmietla iných. Ale to som bola ešte neskúsená.
📌 budeme to o chvíľu tiež riešiť, chcela som pôvodne tiež cez realitnú, ale asi na vaše rady to pôjdeme po vlastnej osi a so zmluvou od právnika.
(Ak máte tip na nejaké v KE, ktorý má skúsenosti s takými zmluvami, kľudne môžete poslať kontakt 😊)
PRENAJIMAT.SK nájdu nájomníkov, preveria, zabezpečia zmluvu, odpočty energií, vyúčtovanie, riešia všetky problémy, dokonca urobia aj daňové priznanie. S najomnikmi nemusíš vôbec komunikovať.. Mesačne im ale za to platis.. Ja som spokojná..
@martina3291 Aká výška sa im mesačne platí, je to fixná čiastka alebo sa od niečoho odvíja?
12% z dohodnutej ceny prenájmu.. prenajímam za 750 a platím 90.. ale neriešim absolútne nič..o všetko sa starajú oni.. ja si pochvaľujem
@martina3291 Ďakujem za odpoveď. Je to super, že je to bez akýchkoľvek starostí, pouvažujeme🙂

Ja by som nešla cez realitku, prenajíma byty ale prvú zmluvu som si dala vypracovať právničke a potom už podľa toho ostatné byty sama.
A preveriť nových nájomcov si nemá ako, jedine, co môžete, tak sa opýtať, či pracujú, a pýtať depozit, ktorý bude slúžiť na pokrytie aspoň 2 najmov dopredu, ak budú chcieť náhle odísť, alebo na opravy, pri zničení.