Prepis časti domu
Dobrý deň,s manželom sme sa dohodli,že mi napíše 1/2 domu.na neho je dom pisany len koli hypoteke,ja som vtedy bola na materskej.pozemok som mu darovala este pred zacatim stavby,na stavbe sme pracovali spolu.prosim vas ako treba postupovat,viete mi niekto poradit?
Presne ako napisala patka, najprv si to zistite v banke a az potom chodte k notarovi a rieste zmluvy. Aby z toho neboli este vacsie problemy, bacha na to
Banka sa musí vyjadriť, či môže nastať prepis domu, až potom by som riešila zmluvy a tie si môže znalý človek spraviť aj sám, alebo advokát, notár..
Ale kedze ona pise o manzelovi, majetok nadobudnuty pocas manzelstva patri im obom, ak nebol vynaty z BSM. Takze aj ak tam nie je zapisana, dom by mal byt aj jej...ju proste treba iba dopisat na LV. S tym by asi nemal byt problem...
@lubi215 pokiaľ ste stavali dom ako manželia a dom nie je vyňatý z BSM 1/2 domu je tvoja hoci na LV nie je tvoje meno. Čiže ak ti ide len o tom mať tam meno - tak sa tam nechaj dopísať - ale nemusíš. Zo zákona je dom aj tvoj - ako pri aute - tam je tiež len jeden vlastník, ale spadá do BSM.
No myslím, že si nedala úplne presné informácie, aby ti niekto poradil naozaj odborne. Stavali ste ako manželia? Riešili ste teda na dom zúženie BSM ak je iba manželov? A riešili ste zúženie BSM na hypotéku? Ako manželka totiž zo zákona musíš na úvere figurovať aj ty, aj keď bez príjmu, jedine že by ste mali rozdelené BSM. Takže ako???? Keď upresníš informácie, rada poradím odborne.
@lubi215

Zajst ku notarovi alebo advokatovi, treba vypracovat zmluvu a on vybaví aj kataster. Poplatky cca 250 E