icon

Prepis domu

15. jún 2022

Prosím o radu. S partnerom sme počas našeho vztahu postavili dom. Avšak všetko je písané na neho(lebo ani neviem preco). Každopádne to chceme dať do poriadku a polovicu domu napísať na mňa. Ako máme postupovať?nie je problém keď on ma pôžičku?|Dakujem za rady.

mojvlk
15. jún 2022

Ak s tým súhlasí tak nič nebráni napíšte si zmluvu kde ti odpredá podiel kľudne aj za jedno euro, overiť notárovi a šup na kataster... Darovacia sa vraj dá napadnúť aj časom ...banke to je jedno ak tam záložné právo to sa vzťahuje na nehnuteľnosť nie na majiteľa

h2
15. jún 2022

@mojvlk Banke to určite nie je jedno. Všetky zmeny vo vlastníctve sa musia robiť so súhlasom banky. Takže najprv treba ísť tam. (Samozrejme, v prípade, že sa jedná o hypotéku. Ak má nejakú inú pôžičku a dom nie je zaťažený žiadnym vecným bremenom, toto riešiť netreba.)
Ďalej odporúčam riešiť to kúpnou zmluvou za nejakú symbolickú sumu, nie darovacou zmluvou. Lebo ak by ste sa, nedajbože, v budúcnosti rozišli v zlom, za istých okolností môže darca žiadať vrátenie daru súdnou cestou.

klivus
15. jún 2022

Ja som to nedávno riešila , najskôr sa pýtal súhlas banky, keďže vtedy ešte priateľ má hypo, neviem prečo trvalo im to mesiac, následne sa u právničky spísala kúpno predajná, reálne som mu aj platila a ona dala vklad do katastra , nezabudni dať do zmluvy ako dom tak i pozemok, v predošlom vzťahu som tak prišla o pozemok, bol na mňa písaný len dom

mojvlk
15. jún 2022

@h2 no mne v banke povedali, že to je na nás čo s tým robíme ich zaujíma len to aby sa platilo a nie kto je majiteľ...je síce pravda že sme riešili opačne boli sme obaja 1/2 a prešlo sa na 1/1 v prospech jedného z nás...myslím, že kým jej priateľ zostane podielových vlastníkom problém by to robiť nemalo, spýtať sa v banke je najmenej

h2
15. jún 2022

@mojvlk Jasné, banky s tým nezvyknú mať problém. Ide len o to, ze bez papiera z banky to kataster nemôže zapísať.

zuzkaa1991
15. jún 2022

@mojvlk darovaca zmluva da sa napadnut ale nevyhra 🤣 riešila som s 3 pravnikmi co som chcela naspat dar ktory som darovala zmenimi sa rodinne vzťahy.....jedine darovacia zmluva da napadnúť ziskat naspäť cez sud aj to za podmieky ze darovany na mna utoci fyzicky psychicky mam na to dokazy zaznamy z policii atd.....takze ja sa neviem dostat naspat k svojmu.majetku ak by som dala ma sud mam 5% sancu ze by som vyhrala bez tych dokazov naťahovať sa 10 az 20r sudne poplatky atd

zuzkaa1991
15. jún 2022

Banke je jedno kto je majiteľom jemu ide o nehnutelnost takze ako pisali vysse bud kupnopredajna zmluva ze polku majetku vam predávala symbolicky alebo darovacia zmluva ze vam daruje polku majetku a budete obaja na katastry....a ak ste stavali dom tak asi ste spravili chybu pri kolaudácii ziadosti tam trebalo napsoat napísať oboch ;)