Prepis domu na deti. Je potrebný súhlas všetkých?
Ahojte ...
Známej mama ma 4 deti , ale chce prepísať jej rodinný dom len na dcéru a na jedného zo synov .... Otázka ... Potrebujú súhlas na to od zvyšných dvoch súrodencov /matka od synov , že súhlasia s prepisom domu len na 2 súrodencov ? Dvaja z jej deti sú alkoholici a strpčuju im život .... Dcéra je slušná aj tretí syn , na nich to nech napísať ... Už nieje najmladšia a čokoľvek sa stane aby sa syn a dcéra nemuseli trápiť s ozranmy.... Len teda chce vedieť, či potrebuje od nich na to nejaký súhlas alebo dačo ? Alebo či to ide aj bez toho aby o tom vedeli oni, že dom na nich nieje napísaný
ak dom vlastní 1/1 tak môže darovať alebo predať komu chce, súhlas žiadny nepotrebuje
Nie je to tak, že takéto darovacie zmluvy/predaje sa môžu potom právne napadnúť? Kvôli dedeniu
@heminepa napadnúť sa dá čokoľvek, len by museli dokázať že v čase podpísania bola mama ovplyvnená a nie pri zmysloch, nevedela čo podpisuje
radíš fiktívny predaj a urobiť zastieraný právny úkon?
pri dedičstve môžu darovaný dom započítať že už svoje dostali a teda tie 2 deti by už nededili nič, lebo dostali viac
S tymi 2 detmi uzavrie predajnu zmluvu za 1-5€ a ma poriesene. Predat moze svoj majetok komu chce a za kolko chce. Len nech si necha pravo dozitia aby neskoncila na ulici.
@evka52 to vazne aj robia? napadnut darovacie? my sme tak nerobili, babka tiez darovala byt len jednemu synacikovi...nemali sme sil a chut sa dotahovat. v akom pripade su nakoniec druha strana aj uspesni?
Ano, darovacia zmluva sa da napadnut, ci dokonca zaratat do dedicstva. Nedavno sme to mali v rodine - obdarovany dedil menej (-darovane). Tiez ma to prekvapilo. Ale zo zakona to je tak. A to bol dar spred 25 rokov. Akurat ta, co obdarovana nebola, sa divila, ze sa ratala hodnota daru spred 25r, a nie v terajsej sume. Tato tema bola otvorena v dedicskom konani.
@balerina2025 nepočula som o konkrétnych prípadoch, ale často som o tom čítala v diskusiách. Opýtala som sa chatgpt, neviem do akej miery je to relevantné/pravdivé (mozno sa niekto z fachu este vyjadri), ale pripajam odpovede:
@simsalabim ale to je úplne nieco iné, samozrejme, že to započítajú do dedičstva, to nie je napadnutie darovacej zmluvy.
@evka52 napadnúť môžeš hocičo, ale nič to nemení na tom, že ak nie je v zmluve vyslovene nejaká chyba, je mizivá šanca na úspech

@kajda2211 ak je Dom len jej moze si s nim robit co chce,aj darovat susedovi