Prepis majetku na jedného syna: Nevhodné rozhodnutie?
Ahojte, chcem počuť váš názor. Proste rozprávala som sa s krstnou a ona chce prepísať byt len na jedného zo synov. Ja som jej vlastne povedala len svoj názor .. nepresviedčala som nikoho o ničom. Len som povedala svoj názor , že vlastne keď to jej druhý syn na dedičskom konaní zistí bude peklo. Že bude veľmi nahnevaný a že by to robiť nemala. Ona povedala však ten druhý syn ho vyplatí. Ja jej na to, môže ale nemusí.. a ak áno len z jeho dobrej vôle .. z je to kvazy vydedenie. A teraz nad tým rozmýšľam či som nemala byť radšej ticho a nestarat sa do ich veci 🫣 či som nepovedala niečo zlé. Ako jej prvý syn chodí k nej navštevuje ju atď .. ale k druhému má bližšie. Ako ja som povedala len svoj názor že ako ja by som to synovi neurobila, že aj on je jej .. a že keď tak oboch si nejako zavolat a porozprávať sa. Nemyslela som to v zlom pre toho druhého syna. Vsak nech si robia s majetkami čo chcú. Ale teraz sa bojím že ten druhý syn sa na mňa nahnevá ak mu to povie 🫣🫣 že som si radšej nekusla do jazyka. Ale aj tak mám pravdu lebo určite by sa strhlo peklo takéto prekvapko na dedičskom. Bol to iba môj súkromný názor a vyplynulo to tak z debaty. Čo myslíte ?
Veď si len povedala svoj názor.
Ona sa podľa neho môže a nemusí zariadiť.
Nevidím na tom nič zle, skôr si ju varovala pred možnými problémami
Ak daruje za života svoj byt jednému synovi, ten nemá vôbec žiadnu povinnosť toho druhého vyplácať. Tiež by som nebola ticho v prípade takejto neprávosti!
@h2 veď práve toto som sa jej snažila vysvetliť. Že keď to prepise len na jedného ten druhý nemá absolútne žiadny nárok a je to vydedenie a že on ho vyplatí .. nemusí mu dať nič. Nemá prvý syn na to už z pohľadu zákona nárok.
"však ho vyplatí"... Len aby. Aby zostali bratmi aj po jej smrti. Ako to býva v takých prípadoch.
Za svojho života si môže s majetkom robiť čo chce, po smrti ju zo nemusí trápiť, ale mňa by trápilo a nedokázala by som ani umrieť, keby som tak rozdelila svojich synov.
Keď chce prepisovať za života, nech to povie obom synom a nech teda jeden druhého vyplatí. Po jej smrti, keď už byt bude dávno jedného, už druhý nezmôže nič. Bude len na dobrej vôli toho obdarovaného, či bratovi niečo dá.
Reagovala by som rovnako - nikdy sa do druhých nestarám, ale ak ide o ubližovanie, alebo nespravodlivosť minimálne môžem povedať ako to vidím a aj poviem.. v podstate vydedit jedného syna je silno nespravodlivé.. a smutné, rodičia by nikdy nemali uprednostňovat jedno dieťa..
Existuje niečo ako neopomenuteľný dedič. Aj napriek tomu že pani jednému synovi daruje. Druhý má vždy nárok na nejaké percento sumy z darovaného. Nie je to už toľko ako keby sa dohodli na vyplatení ( malo by byt definovane v darovacej zmluve ) ale vždy má na niečo nárok. Ak je to ešte tak určite má niekto opravy ak sa vyzná viac.
Aj mama sa tak rozhodla ,jedna sestra vyplatí ďalších súrodencov.daruje iba jej.
Je to o dohode,aj keď ..keby sa to malo právne napadnúť.nie je to možné.darovacia zmluva sa nesmie ničím podmieniť.
Je to len o dohode a o viere ,že sa tak stane ,ako sa povie.
@autorka ptala ses krsne, proc ten byt chce prepsat jen na toho jednoho syna? muzes ji rict svuj nazor, tim jsi nic spatneho neudelala, ale pokud nevis presne , co se v te rodine deje, tak je asi tezke pochopit, proc to tak ta krsna chce udelat. treba tomu druhemu synovi odkaze hotovost nebo neco jineho hodnotneho.dedictvi vzdycky dokaze zahybat se vztahy v rodine.
@3petka Nie je to celkom tak. Neopomenuteľný dedič dedí v prípade, že ho poručiteľ vydedí nejakým závetom z jeho majetku. Ale keď niečo daruješ za života, už to predmetom dedičstva nie je. Druhý brat by mal maximálne tak nárok na to, aby bol tento dar odpočítaný z dedičského podielu jeho brata. Ale pochybujem, že by matka mala ďalší majetok rovnakej hodnoty, aby to po takomto vysporiadaní bolo spravodlivé. (Neviem, či som to vysvetlila dostatočne, teraz si to po sebe čítam a zdá sa mi to krkolomné, ale tak snáď sa chápeme.)
@3petka pleties hrusky s jablkami. obdarovany a dedic su 2 rozne "statusy". obdarovany nema ziadny zakonny dovod niekomu nieco davat, vyplacat. dedic ma pravo na dedicstvo, ak by sa na neho "zabudlo", ci by bol nepravom vydedeny. v tomto pripade chce pani darovat za zivota byt, bude to vlastnictvo toho obdarovaneho a on nemusi a zrejme ani nebude nikomu nic vyplacat.
Ak to da jednemu tak to proste bude majetok toho jedneho. A preco by mal vyplacat zo svojho?
Ak da obom.vtedy to bud predaju a rozdelia si peniaze. Alebo vtedy vyplati jeden druheho.
Aspon ja si to tak myslim.
@maryetta keď matka,rodičia nemajú iný majetok,ale chcú pomôcť deckam za života.jeden si nemôže dovoliť tak veľkú hypo a pomôže mu,že je to na neho prepísané.tak ako u nás.
Plus sa medzi sebou dohodneme ,že nás vyplatí.ostatnych súrodencov.
Súhlasíme s tým,vzťahy su dobre.
Mama nechce pomôcť len jednej dcére,ale všetkým deckam rovnakým dielom.Fo predaja to nejde,lebo v danej nehnuteľnosti sestra ostáva žiť.
povedala si svoj nazor, na tom nic zle nie je. na jednej strane nerozumiem takemu uprednostnovaniu jedneho z deti, pokial na to nie je padny dovod.na strane druhej, so svojim majetkom si kazdy moze nalozit ako uzna za vhodne.
@maryetta áno. Myslíš si dobre lenže ona argumentovala že ho vyplatí. A ja jej na to .. to môže ale nemusí. Nie je to jeho povinnosť .. môže si to celé nechať a jemu nemusí dať nič. Tak už keď chce prepis spraviť kvôli poplatkom u notára tak by ho mala prepísať na oboch prípadne sa s nimi oboma porozprávať. A nie urobiť to za chrbtom prvého syna. To som jej povedala.. nechala som sa uniesť emóciami trošku .. mala som si to nechať pre seba. Nech si to oni vyriešia.
Ja mám dobré vzťahy s jej obomi synmi. Nechcem aby si mysleli že tu ju na niečo prehováram ale tak konečne rozhodnutie je aj tak na nej
@pe_mi že ste sa dohodli a že sú vzťahy dobré vôbec neznamená že vás raz vyplatí. Nemáte na to žiaden nárok a situácia sa môže zmeniť nepredvídateľné.
Ja by som krstnej ešte k tomu dopovedala, že môže byť zodpovedná za to, že sa synovia znenavidia na život a na smrt☝️ nebudú jeden druhému vedieť prísť na meno a že či sa chce teda tomu prizerat
Ak máš dobré vzťahy s oboma jej synmi, tak by si možno mohla tomu "vydedenému" povedať, čo sa chystá.
@h2 fuuu to asi nie. To je medzi nimi. Nechcem sa do toho pliesť veľmi. Vyjdem z toho najhoršie ja potom
Urobila si dobre. V konecnom dosledku sa tak ci tak ona rozhodne co chce urobit so svojim majetkom. Este si jej mohla povedat, ze ked chce, aby jeden syn vyplatil druheho, ma trvat na tom, aby to urobil pred prepisom bytu, lebo pri dedicskom konani uz bude neskoro.
@1andrea111 samozrejme,s tým ideme do rizika.
Možno u krstnej z toho vyjdeš najhoršie, ale jej syn, ten, čo nemá nič dostať, ti bude vďačný.
Aký má dôvod prepisovať svoj majetok kým žije na syna? Veď ak má len deti tak zdedia každý rovnako. Obdarovaný syn neskôr môže mať exekúciu, nahádzať do automatov, prehajdákať na drogy, milenky.
Ten druhý syn si vie pozrieť na katastri kto je majiteľom bytu a bude cirkus ešte pred smrťou matky.
@pe_mi toto je ale na dohode medzi vami. U autorky mam pocit akoby to chcela dotycna urovit poza chrbat. Alebo akoby jeden brat na mamu tlacil s tym ze-daj to mne a ja ho potom vyplatim. Nic sa neboj.
Autorka-istotne si spravila dobre. Resp ak by aj nieco povedala si len svoj nazor. Mozno dotycna nevie ze proste tomu chape zle. Ze jedno je povinnost ale druhe charakter ci by k nejakemu vyplacaniu vobec došlo.
@maranco no argumentovala to že ak to neprepise tak u notára sa potom platia vysoké poplatky .. nejaké percento z tej nehnuteľnosti. Na to som jej povedala však nech to prepise na oboch rovným dielom. Ak už sa bojí poplatkov
Tu je cenník notára
https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/1...
Ak bude mať byt hodnotu 300 000 zaplatia 600€ poplatok, takže každý brat 300€.
Ak mu daruje byt počas života, zaráta sa mu to do dedičského podielu v dedičskom konaní, no nemá povinnosť vyplácať jeho súrodenca. Ak nemajú dostatočný dôvod prečo to chcú prepísať iba na jedného syna, asi by bolo fajn, aby to ten druhý syn vedel, čo sa vlastne chystá. Ak sa pani bojí vysokých poplatkov, tak presne ako píšete, nech to daruje obom, takto nebude nikto ukrátený.

že si urobila správnu vec....povedala si len svoj názor