icon

Prepis vozidla od 1.1.2023

mirec2222
30. aug 2023

Dobrý deň chcel by som sa opýtať. Idem predávať automobil. No nie je mi jasné ako sa to robí po novom ? Ak kupujúci má splnomocni budem platiť ja ako žiadateľ všetky poplatky za prepis zo svojho ? Alebo ak dám ja jemu splnomocnenie môže to všetko spraviť on aj odhlásenie a následne na seba prihlásiť? Príde mi to trošku zvláštne pretože ja ako predávajúci nedám len tak niekomu do ruky všetky doklady od vozidla pritom on to vôbec nemusí prepísať a všetky pokuty by chodili potom mne domov.

muminka27
30. aug 2023

Odhlasenie sa uz nerobi, on si ho prihlasi, ak ho splnomocnis, treba velky technicak a mat zaplatene PZP. Kluce mu mozes dat po prepise.

luxus10
30. aug 2023

ziadne splnomocnenie, nech si kupujuci prepise auto na seba v ten den, ked sa dohodnete, zaplati kupnu cenu a hajde na prepis na policiu.termin si moze zajednat elektronicky, alebo len pridete na blink, a on musi mat ku prepisu predpripravene PZP, policajt pri prepise vyzaduje bielu kartu.- mnozia sa na sk pripady, ze kupujuci auto zaplatil, zobral splnomocnenie, a 3 roky auto neprepisal, a pokuty budu chodit tebe...a ani sudne sa prav nasledne nedomozes, lebo si to mal urobit tak, ako pisem vyssie...

na toto daj velky pozor...

mirec2222
autor
30. aug 2023

@luxus10 presne tohto sa bojím preto sa chcem poradiť aby som sa nepopálil...jemu vyhotovia PZP na moje auto aj keď nebude ešte vlastník ? Lebo on pokým neuvidí a nevyskúša si auto a nebude ozaj rozhodnutý že ho kúpi tak by bola blbosť si robiť dopredu PZP či ? Potom by musel chodiť na 2x najprv vyskúšať auto a potom prísť z PZP ak by kupoval...

luxus10
30. aug 2023

@mirec2222 PZP sa da urobit na VIN tvojho auta, poistku zaplati on, az ked sa dohodnete, v den prepisu, PZP bude predurobena, a staci ju zaplatit do 7 dni od uzatvorenia, najneskor v den prepisu, aby bola platna, ak ku predaju nakoniec nedojde, kupec poistku logicky nezaplati, tato poistka vlastne prepadne, teda nenadobudne platnost... nic sa nedeje...bielu kartu vydava poistovna v takomto pripade len na 1 mesiac s tym, ze ked sa poistka zaplati, pride mu domov nova biela karta s platnostou na 1 rok-ak je PZP uzatvorena na 1 rok...povodny vlastnik zatial v tomto pripade nehraje rolu...

a ked sa dohodnete na kupe, on uz bude mat pzp pripravenu a este treba ten termin na policii, to si moze tiez rezervovat dopredu on, tu len upozornim, pokial ku predaju nedojde, ten termin treba elektronicky zrusit, inak 2 mesiace nebude moct rezervovat ziaden termin -na svoje meno- nevybavi ani nove doklady ani prepis auta...

luxus10
30. aug 2023

leda ak pojde na blink-....

horvathova_ja
Autor odpoveď zmazal
skeblicka77
31. aug 2023

@horvathova_ja ja som bola vybavená do 10minut s online termínom. Netreba platiť žiadne osoby nato.
@mirec2222 aby nedošlo k problémom určite nedať auto pred prepisom a podľa mňa poplatky sú na dohode, aj keď v zákone sa píše, že hradí predávajúci. čiže ja by som ja deň obhliadky zabookovala termín a poistku vám urobia hocikde na počkanie

mirec2222
autor
31. aug 2023

@skeblicka77 určite nedám auto pred prepisom ďakujem za rady. Buď to vyriešime tak že pôjdeme spolu na inšpektorát alebo dá on mne splnomocnenie s tým že doplatí peniaze aj za prepis...prípadne cenu za prepis vozidla vsuniem do kúpno-predajnej zmluvy a bude to zarátané v cene vozidla ak by súhlasil s tým že má splnomocni