icon

Príspevky a kompenzácie pri spastickej diparéze u detí

lucka1022
30. mar 2025

Ahojte,dcérke bola nedávno zistená spasticka dipareza ,u nej je to síce lahka forma ale je tam problém s chodzou teda dosť viditeľný a určite ju to obmedzuje čiže samozrejme chodiem cvičiť aj na terapie atď . Moja otázka je ci by sme mali nárok na kompenzácie z UP ,lebo pareza končatín v tabuľkách je vzťahuje sa na to a povedala mi to aj známa kt pracuje v soc sfére cise skúsenosti ma. Plus ztp preukaz a príspevok.na auto všetko mi tam kázala zaskrtnut s tým,ze ak búdy niečo potrebovať ešte doložiť,ozvu sa. Samozrejme nechcem aby to zle vyznelo ale je to ochorenie v podstate na celý život od malička akurat u nej zistené len teraz..bude mať 3 roky ale tie rôzne rehabky ,terapie ,starostlivosť atď sú tak finančné náročné že budeme radi za každý príspevok aj keď malý,viem ze to nie je veľa ale ak by mala nárok chcem to skúsiť. Aké máte skúsenosti s touto diagnózou a kompenzáciami?

e1i
30. mar 2025

@lucka1022 znami mali 4dg a neschvalili im opatrovatelsky. A do 6r je to len na predlzeny rodicak. Sa mi zda ze opatrovatelsky a pod prispevky az po 6r veku.

lucka1022
autor
30. mar 2025

@e1i v zákone sa neudava vek dieťaťa nikde to nie je napísané,ale na úradoch sa tým ohanaju no zbytočne.
Opatrovateľský to je iné ako kompenzácie napr na benzín,ošatenie atď... a tam sa jedna o značne vyššiu sumu mesačnú a myslím, ze sa to aj inak posudzuje ale nehadam sa . Mna skôr zaujíma osobná skúsenosť ale samozrejme beriem v úvahu 🙂 je to ťažké dnes niečo vybaviť a pritom pri niektorých diagn sa až rozum zastane ,čo majú potom tie rodiny robiť. Sama som zvedavá,ako dopadne mé.

hopatko
31. mar 2025

@lucka1022 no a tu ziadost na UPSVaR ste uz podali? Najskor treba mat schvalene ZTP, tu uz mate? Nasledne mozete ziadat o kompenzacie a vypracuju Komplexny lekarsky posudok. Avsak na prispevok na auto si pozri presne podmienky, tam musi navstevovat skolu / skolku, na lekarov a rehabky sa zakon nevztahuje.

lucka1022
autor
31. mar 2025

@hopatko áno podala som to,čakáme. Mne dali jedno tlačivo na všetko a presne mi ukázala kde co mam zaškrtnitnut a v tom boli ďalšie papiere ohľadom majetku,potvrdenie o príjme atď,lekárske správy . A tiez povedala ano ze najprv posudia ztp potom komp a potom auto pripadne.a ze ak budú niečo potrebovať doplniť,ozvu sa.

lucka1022
autor
31. mar 2025

@hopatko a škôlku to mi ju vedia zobrať..bude sa snažiť riaditeľka mi co najskôr dat tlačivo o prijatí lebo to je treba bud ze chodí alebo ze bude chodiť.

hopatko
31. mar 2025

@lucka1022 tak potom uz len cakat na vyjadrenie, drzim palce.

lucka1022
autor
31. mar 2025

@hopatko ďakujem,vy ste to tiež vybavovali?