icon

Problém s biologickou matkou. Môžem požiadať o zverenie do opatery?

vicky9
30. júl 2011

Dobrý, mám problém. Môj manžel má 4 ročného syna, ktorý býva s nami v spoločnej domácnosti. Jeho matka o neho javí záujem len občasne a práve v tom je ten problém.
1. Neplatí na neho,hoci jej to súdom bolo určené
2. Naposledy si ho vypýtala v marci , medzičasom mal narodeniny a ona ani nezavolala .
Teraz sa domáha stretnutia s ním. Neviem čo mám robiť, malý ju má rád, ale mám pocit,akoby to bolo vnútené,resp. on má rád každého. Nehovorím,že ona je na neho zlá,pár krát sa od nej vrátil so zápalom močových ciest,lebo ho neprezliekla keď sa pocikal,raz mal vyhodenú šľachu ,ale to všetko sú také úrazy,čo sa ,môžu stať,hoci mne sa to ešte nestalo. No dôležité je to ,že ona sa objaví raz za obdobie, vezme si ho k sebe na celý deň a potom máme čo robiť,aby sme ho vrátili k jeho zvykom. Ešte keď bol malý, učili sme ho na nočník ,ona mu v 3 rokoch dávala stále plienky, hoci bola informovaná,že malý sa už pýta. Nechce u nej poobede spávať,ona ho nenúti a keď sa vráti máme vojnu ,lebo on nepôjde,maminka mu nekáže ,tak on nebude spať.
Ako môžem docieliť nápravu. Dá sa zbaviť materstva,resp. požiadať o zverenie do opatery mne? Čo bude pre malého najlepšie?
P.S. mám overené informácie že pravidelne pije a brala drogy,dá sa to nejako využiť?

hameeda
30. júl 2011

to by mal podla mna riesit manzel,,nie ty,,,inak ak by si mala dokaz ze berie drogy tak sa to da,,ale pokial dokaz nie je a ona raz za 6 mesiacov prejavy zaujem hoci len jednym telefonom tak ti ho do opatery nezvreia a uz vobec nie ak maly ju ma rad,,no je jedna sanca udat ju na socialke ze neplati vyzivne,,pokial platit nezacne a nazbiera sa to tam uz ju mozes dostat aj do vezenia,,teda manzel,,je to komplikovana situacia, pretoze deti su podplatitelne,,a cim bude starsi tym to bude nebezpecnejsie,,teraz problemi male ale ked bude vecsi budu vecsie,,povedzme u mamky sa nemusi ucit,,,moze si dat pivo,,,moze si robit co chce,,ist von kedy chce,,prist kedy chce,,,to by bola zakerna situacia,,pretoze mohlo by sa stat ze tvoje snazenie nepadne na urodnu podu a maly by chcel potom radsej byvat u mamky,,,ak je moznost odstahovat sa co najdalej to by bolo najlepsie riesenie,,pretoze asi nebude financne na tom dobre aby si mohla dovolit za malym dochadzat,,a vy nie ste povinny jej ho vozit,,tak by sa to zuzilo len na telefonicky kontakt,,,

vicky9
autor
31. júl 2011

Bývame od nej 17km a odmietala chodiť za ním, (samozrejme aj ja som bola proti), no vždy sa dohodla s manželovými rodičmi,ktorí "aby neboli hriechy" jej ho dali,hoci sme nesúhlasili,no manžel je nekonfliktný , a v tom je problém, udať ju na sociálku som chcela už pred časom, resp. aby išiel manžel,no on že bude k nej dobrý a nebude ju otravovať, myslel si,že mu to nahrá do kariet,no asi to mal riešiť skôr ako sa ozvala..
Postačí ako dôkaz že berie drogy svedectvo pár ľudí? Neviem ako je to s testami, neviem ani aké drogy brala, viem,že fajčila marihuanu,no toľkokrát si prefarbovala vlasy,že to vraj nebude už možné z nich zistiť.
A s tým,že u mamky môžem všetko máš pravdu. Už toľko krát sa mi vypomstilo,keď som ho tlačila do postele,alebo som chcela aby sa hral chvíľu sám. Vždy "u maminky nemusím, maminka sa so mnou hrá..a" a podobne. Ach, najhoršie je ,že nám ho pokazí a on niekoľko dní vždy preplače..Myslíš že by som s ním mala ísť k psychológovi?

lenka311
31. júl 2011

@vicky9 Podľa môjho bratranca viem, že s tým neurobíte nič... Jeho bývalá manželka je alkoholička, opakovane liečená, ale nevyliečená. Až minulý rok ju po dllhom čase súdne zverili jemu a určili jej návštevy, teda si ju bráva k rodičom na každý druhý víkend. Malá tiež povie že ju ľúbi, ale bojí sa jej. Má 5 rokov a počúrava sa vždy keď príde od matky, má doteraz to malé problémy s pečeňou - pila aj keď bola tehotná, nestará sa o ňu, väčšinou ju cez tie víkendy aj tak majú rodičia - ako babka, dedko.. Tiež na ňu neplatí a to má určených len 25EUR.
Nevyriešite to, budete jej malého musieť dávať, možno so mnou mnohí nebudú súhlasiť, ale nedocielite aby ju nedostávala vôbec.
Ja to mám veľmi podobné s mojím ex. Ale to je opačný prípad. Proste rodič je rodič... Aj keď toto nechápem.. Nemal by byť ten ktor splodil, ale ten kto sa stará a to sa týka aj otca aj matky.. Veľa pevných nervov. Môžte skúsiť toho psychológa, aj testy na drogy sa dajú vybaviť, ale môj názor je taký, že pokiaľ ho nenosí domov nejak dobitého, tak nedocielite aby mu ho nedávali vôbec.. Ozaj ale ešte sa môžete pokúsiť o to, aby styk prebiehal vo vašej prítomnosti, teda v prítomnosti otca alebo kolíznej opatrovníčky... Držte sa a hlavne malý...

alexandra
1. aug 2011

Podat trestne oznamenie za neplatenie vyzivneho a ked ho nedoplati, moze sa dostat aj do vazenia. Ale ci je to vhodne a najlepsie riesenie, to si nie som ista. (Mimochodom, nepredpokladam ze dokazy o fajceni marihuany sa ukladaju do farebnych pigmentov vlasov, zistuje sa to z krvi)

Co mozes spravit je skocit za koliznymi opatrovnickami a poziadat ich, aby s Tebou spisali navrh na dohlad nad vykonom rodicovskych prav a povinnosti matky.

Nemozes ziadat o zverenie, pretoze zvereneho ho ma Tvoj manzel, V zakone o rodine je vsak pisane, ze manzel rodica, ktoremu je dieta zverene do vychovy, ma rovnako voci dietatu prava a povinnosti (zjednodusene napisane). S tymto by si mohla operovat pri spisovani navrhu na sud.

vicky9
autor
3. aug 2011

@lenka311 Dakujem ti, máš pravdu, aby mi ho zverili bude boj, no mám už potvrdené od známej právničky,že jej ho nedajú a možno ani striedanú starostlivosť. No uvidíme

lenka311
3. aug 2011

@vicky9 Ale návštevy bude mať povolené či sa Vám to bude páčiť alebo nie.. Proste je to nahouby a často tu nejde ani o deti, skôr o práva rodičov. Držte sa a skúste na súde žiadať prítomnosť kolízneho opatrovníka pri stretnutiach, alebo ak to Tvoj partner zvládne, tak jeho prítomnosť. Vtedy s ním bude matka tak na 4hodiny 2krát do mesiaca. Ale to aby ho nevidela vôbec nedosiahnete. Musela by mu fyzicky ubližovať alebo by musel byť malý na tom zle psychicky, no keď vraví že ju ľúbi, tak nie je. Bohužiaľ, deti často vravia na rodičov že ich ľúbia, lebo sa boja... Bude to dobré, držím palce.

alexandra
4. aug 2011

@vicky9 Tak este raz, Tebe ho zverit nemozu, mozu ho zverit manzelovi.
A znama pravnicka velmi tazko ma kristalovu gulu 😉

vicky9
autor
7. aug 2011

No jej ho nezveria,lebo je zverený manželovi , a nespĺňa podmienky, nemá prácu, býva s rodičmi v jednoizbáku a podobne, takže to viem, povedal nám to aj kurátor na sociálke, mne ho zveriť môžu, no bude to dlhý boj. Rozhodli sme sa počkať kým bude mať malý viac rokov aby sám povedal kde chce byť,zatiaľ bude k bio matke chodiť s manželom,aby sme ho mali pod dozorom alebo bude ona chodiť k svokrovcom.
Ďakujem za pomoc.

alexandra
7. aug 2011

@vicky9 Nie zlatko, Tebe ho zverit nemozu, mozes ho adoptovat.