Problémy pri kúpe bytu

29. apr 2025

Ahojte, s manželom sme v stave kedy kupujeme byt. Nastala takáto situácia a nevieme čo robiť.

Dňa 3.4.2025 sme podpísali rezervačnú zmluvu a zaplatila rezervačný poplatok 7000 eur za byt. Realitka nám doložila list vlastníctva, ktorý bol v poriadku. Čakali sme potom na znalecký posudok, ktorý prišiel tento týždeň. V ňom je list vlastníctva ale už je na ňom plomba (očividne sa niekde prepisujú vlastnícke práva). Jedna kópia išla nám a jedna priamo do banky. Zrazu v znaleckom posudku výpis z LV z 24.4 a na ňom je plomba kvôli prevodu vlastníckych práv. Kým ju odstránia z LV banka nám nechváli hypotéku a padne nám rezervačná zmluva.

Čo robiť.

alickapusinka
29. apr 2025

Ked je na vine predavajuci alebo RK tak zálohu vám musia vratiiť.Len som nepochopila aký prepis pokiaľ vybavujte hypotéku.Majiteľ predal medzi tým sám alebo dal predavať RK.A tej ste zaplatili zálohu.

autor
29. apr 2025

Neviem ja tomi tiež nerozimiem. Volali nám z banky že na LV je promba s prepisom vlastníckych práv a to nám nemôžu schváliť.

moonlight1210
29. apr 2025

Pozri zmluvu s realitkou. V podstare je to prekazka na ich strane. Mali o tom vediet. Pripadne si to vybavit s majitelom, co to ma znamenat.

Zalohu by mali vratit.

Ale zalezi od zmluvy.

autor
29. apr 2025

@moonlight1210 V zmluve je klauzula že ak predávajúci znemožní podpis zmluvy platí pokutu.

moonlight1210
29. apr 2025

Komu plati pokutu? Realitke? Vam?

Je tam niekde napisane, ze zaloha realitke je nevratna za akychkolvek podmienok?

gribka1
29. apr 2025

Vy ste list vlastníctva nepozreli predtým, ako ste dali rezerváciu?

michelle567
29. apr 2025

@gribka1 veď píše že hej a LV bol v poriadku

gribka1
29. apr 2025

@michelle567 To sa stihne za tak krátky čas dať plombu? Jednoznačne volať realitku, oni sú garantom, či?

mk1111111111
29. apr 2025

Vratia vam zalohu a mozete ziadat aj tu pokutu, teda, ak zmaria predaj.

majka2
29. apr 2025

Blomba môže byť aj keď má majiteľ domu exekúciu

autor
29. apr 2025

@moonlight1210 Je tam napísané, bože platí nám ako záujemcom.

@gribka1 LV pred podpisom rezervačnej zmluvy plombu nemal. Objavila sa zam medzi podpisom rezervačnej zmluvy a vypracovaním znaleckého posudku.

gribka1
29. apr 2025

No a čo na to realitka?

autor
29. apr 2025

@gribka1 Realiťáčka povedala, že ona to musí "prebrať s ich finančnou poradkyňou.

gribka1
29. apr 2025

By som si pomyslela, že zistiť, čo pán majiteľ stvára....

livsi
29. apr 2025

Za týchto podmienok vy nemôžete ten byt kúpiť. Takže nech vám vrátia zálohu.

colsami
29. apr 2025

@gribka1 ano stihnu za tak kratky cas, na niektore veci tam tu plombu vedia hodit naozaj rychlo.

gribka1
29. apr 2025

@colsami Tak celé divné to je, pánko predáva byt, cez realitku, všetko overené ok a naraz problém. Podľa mňa zmluva nie je platná, niečo bolo zamlčané.

colsami
29. apr 2025

@gribka1 no ved ja nehovorim ze je to koser zo strany predajcu/realitky. Len reagujem na to, ze ano, taka plomba tam vie naskocit rychlo.