icon

Prosím o rady ohľadom dedičského konania.

kociar
20. jún 2019

Zdravím.Ma niekto skúsenosť alebo má vedomosť ohľadom dedičského konania ako dlho sa čaká závisí to od niečoho?
Dôchodok si neprebrala lebo nevládala už a viem že mala aj nejaké dlhy tak ešte ohľadom toho sa pýtam že zrejme asi budeme platiť jej dlhy že?
Ďakujem vopred za rady.

andreagartnerova
20. jún 2019

Notar ma na vybavenie jeden rok, ja v praci robim dedicske konania rýchlejšie. Dedic by mal za dlhy zodpovedat do vysky nadobudnutého majetku. Zavisi aj od toho ci predmetom dedicstva bude len dochodok alebo aj iny majetok nehnutelny, hnutelny..

lubik87
20. jún 2019

@kociar mužovi zomrel otec v apríli a pred.par dňami bolo dedičské ..ak prijmes dedičstvo, prijímas ho so všetkým aj s.dlhmi

inngrid
21. jún 2019

@andreagartnerova prosím robiš u notara potrebujem 1 pravnu otazku sa spytat ohladne majetku.....hm?

mpmhmp
21. jún 2019

@kociar ak nemáte čo iné zdediť tak sa môžte dedičstva zriecť a nemusíte platiť dlhy

hors
21. jún 2019

@kociar Dobrý deň, mne zomrel otec septembr a november už sme mali dedičské konanie. Mam známich ktorím zomrela mama a už prešli 2r a ešte nemali. Vôbec neviem od čoho to zvýši. Co sa týka dlhov vy sa môžete vzdať dedičstva ale je tu skupina právne poradenstvo a tam vám dajú info. co a ako postupovať. Pokiaľ prijmete dedičstvo beriete ho aj s dlzobama ak boli. Aspom nám to tak právnik vysvetlil našťastie u nás neboli nič také.

lubbi1
21. jún 2019

mozes odmietnut dlhy ale tym padom odmietnes aj ostatne, inak sa to neda. no a trvanie zalezi od toho kolko ludi bude dedit

andreagartnerova
21. jún 2019

@inngrid mozes mi napisat spravu kludne

andreagartnerova
21. jún 2019

@mpmhmp dedičstvo mozes bud odmietnut alebo vzdat sa v prospech ineho dedica, cize dve rozdielne veci. Ak odmietnes do tvojich prav vstupujú tvoji pravni nastupcovia.

kacenocka2
30. aug 2019

Dobrý deň
Viete niekto, ci sa pri dedicskom konaní dá niečo také spísať že súrodenci nebudú v budúcnosti chcieť vyplatiť z domu,keď majú v dome podiel keďže mi to teraz sľubujú ustne

andreagartnerova
30. aug 2019

@kacenocka2 ak maju podiel mozu ziadat vyplatok, ak by si chcela dostat dom do celosti, ale mozu ti ho dat aj bezplatne je to od moralky. Ak pri dedičskom uzatvorite dohodu, ze nechcu dom a zakotvi sa tam, ze bez povinosti vyplatku ustupujúcim dedicom, tak ich vyplacat nemusis.

kacenocka2
Autor odpoveď zmazal
kacenocka2
3. sep 2019

@andreagartnerova nepotrebujem celý dom, bývame na hornom poschodí. takze budú mať podiel. Najviac co môže byt je to, ze to bude nevysporiadane, ale myslím ze nie som povinná ich vyplácať z časti podielu, ktorú nevyužívam!?! ..

andreagartnerova
3. sep 2019

@kacenocka2 len zakon nepozna moje a tvoje, kazdy si moze chodit kam chce, cize mozu prist aj k tebe na poschodie.

kacenocka2
3. sep 2019

@andreagartnerova lenže sa nedostanú, keďže je premurované a je iný vchod..je to diskutabilné,no bojím sa toho lebo v minulosti bola reč o tom ze sa z domu nevypisu, tak neviem co mam ocakavat

rybkoava
11. jún 2022

@andreagartnerova dobrý deň, bude odo mňa pýtať notar zoznam majetku po zosnulom, alebo si ho on sam zistí?

andreagartnerova
11. jún 2022

@rybkoava notár už lustruje sám, dedič iba povie, že má dom, byt, pozemky a kde, účet, prípadne vkladnú knižku a on si všetko už pozrie, vie zistiť aj či má poručiteľ auto. Na register obyvateľov má tiež prístup. Skôr ak mal nejaké sporenie, druhý pilier treba povedať, aby zistil, či to ide do konania.