Skončený pracovný pomer a tehotenstvo - PN v ochrannej dobe a dávka v nezamestnanosti
Prosim o radu..So zamestnavatelom som sa v 11/2021 dohodla na skonceni prac.pomeru ku koncu 1/2022. V polovici januara 2022 som zistila ze som tehotna. PP bol ukonceny 31.1.2022. Nasledne po skonc. PP som nastupila v ochrannej lehote na PN kvoli rizikovemu tehotenstvu.
Rozmyslam ze PN ukoncim a radsej prejdem na UPSVaR a poziadam o davku v nezamestnanosti. Nakolko by som o nu zrejme prisla ak by som poziadala napr.az po skonceni 3 roc. rodic.dovolenky?.. pripadne je mozne cast cerpat pred MD a cast aj po skonceni MD? Neovplyvni mi negativne tato kombinacia PNky v ochrannej dobe a cerpanie davky v nezamest. vysku materskej a rodicovskej?
Som v tychto veciach neznala, pracovala som vkuse od r.2011. V obdobi od 11/2015-5/2018 som bola na MD a RD s 1.dietatom. A potom som znova pracovala vkuse do 31.1.2022. Termin porodu je stanoveny v priebehu 9/2022. Viete mi prosim poradit, co by bolo v mojej situacii najlepsie? DAKUJEM
@karkulka2111 bola som vo veľmi podobnej situácii a na tvojom mieste by som to urobila tak ze by som ostala pn, potom nastúpila na materskú a keď skončí materská začala poberať podporu a rodicak nech poberá na tu dobu muž 😊 a potom keď skončí podpora začneš poberať rodicak ty
@izabela181 dakujem..lenze po MD uz budem mat v ramci tych poslednych 2 rokov z ktorych sa vypocitava davka, len cca 300 dni kedy som mala vymeriavaci zaklad. Som citala ze ked nie je v tom obdobi VZ tak davka je minimalna- co je menej ako rodicak... nie som si ista ako sa pocita z tych 300 dni, a ci to postacuje.
@izabela181 a podpora sa potom vypočíta z akého vymeriavacieho základu, kedže už netrvá pracovný pomer
?

ostať na PN, potom ísť na MD a potom na podporu, nárok máš do 2 rokov od skončenia pracovného pomeru