icon

Sociálny byt

12. jún 2022

Ahojte, prosím, keby som bývala niekoľko rokov v sociálnom byte, po odsťahovaní by som nič nefostala?

viestta
12. jún 2022

Co by si mala dostať?

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
melanta
12. jún 2022

No toto ma dosť zaujíma, že čo by si akože mala dostať.

autor
12. jún 2022

@viestta Nerozumiem tomu, takže sato nevyplatí.

autor
12. jún 2022

@melanta Už som pochopila.

zmrzlinka2021
12. jún 2022

Nevyplati?
ved platis podstatne nizsi najom a neplatis hypoteku...

autor
12. jún 2022

Takže je lepšie ušetriť a hypotéka.

melanta
12. jún 2022

No vyplatí nevyplatí. Ak máš dosť hotovosti a dobrý príjem aj ušetrenú rezervu, tak určite je lepšia hypotéka a mať vlastné bývanie. Ak nemáš na hypotéku hotovosť a dostatočný príjem, tak potom nájomné byty je lepšia voľba ako komerčný prenájom. Keďže nájomné byty sú lacnejšie ako komerčný prenájom.

autor
12. jún 2022

@melanta Ďakujem.

viestta
12. jún 2022

Síce netuším co sa ti preháňa hlavou, ale sociálny byt je majetkom obce. Keď tam bývaš platíš nájomné a energie. Keď sa od sťahuješ, tak si môžeš zobrať len svoj osobný majetok. Byt ostáva obci a ani ho nemôžeš odkúpiť do osobného vlastníctva ako sa dali odkúpiť štátne byty kedysi.
Bývanie v sociálnom byte je lacnejšie ako podnájom, ale nikdy to nebude tvoj byt. Niektoré obce sociálne byty poskytujú len na určitú dobu, na prepnutie ťaží ej situácie, po jej uplynutí sa musí najomnik odsťahovať.
Potom sú ešte obecné byty, kde je možné bývať aj dlhodobo. Ale tie nemá každá obec a mesto.

autor
12. jún 2022

Ďakujem za všetky odpovede.

martinkatinka
12. jún 2022

Tak ja byvam v mestskom byte. Platim najom a casom sa budu tieto byty odpredavat ( je to zakotvene v najomnej zmluve). Budem mat predkupne pravo.
Neviem co myslis tym, ze nic nedostanes 🤷 chces si vziat okna alebo kychynsku linku, ktoru si si nekúpila, ale prenajimala?

autor
12. jún 2022

@martinkatinka Páčilo by sa mi predkupné právo

luliu
12. jún 2022

Také byty sa nepredávajú, takže na to nárok nemas

autor
12. jún 2022

@luliu No čo už, musíme sa s niekym poradiť o bývaní.

darkswan
13. jún 2022

hlavne asi by si ho nedostala, je to pre ludi v tiesni...

autor
13. jún 2022