Som dohodárka s pravidelným príjmom. Mám nárok na PN?
Som skoncila v nemocnici a dala som sa na PN v robote nevedia že som tehotna ale vedia ze som v nemocnici momentálne...plat mam len 284e v hrubom môžem dorobiť max 40hod mesacne a menej..
Viete mi povedať aká je PN u dohodarov??
Snad dostanem aspoň 150eur , :(
Treba si pozrieť výplatnú pásku či platíš odvody do SP, odtiaľ sa vypláca PN.....ak ano, tak nárok na PN máš ak nie tak nemáš....na PN je nárok len v prípade ak tam platíš odvody....Dohody môžu byť tiež rôzne, ale predpokladám že ak si platená od odrobených hodín a nechodíš do práce každý deň tak nebudeš prihlásená ani do SP, treba si to pozrieť na výplatnej páske, či tam máš odvody do SP.....
odvody platené máš takže máš nárok aj na PN, výpočet ako ti uviedla kočka vyššie
Ale 55 percent z hrubej mzdy ? Alebo ako??
Počíta sa z hrubej mzdy. Ale aby si si vedela vypočítať koľko dostaneš musíš vedieť aký máš vymeriavací základ pre výpočet nemocenskej dávky a počet dní v rozhodujúcom období. Z toho sa vypočíta denný vymeriavací základ, zaokrúhli sa na 4 desatinné miesta a z tohoto denného vymeriavacieho základu sa počítajú tie percentá. Ale ak chceš len taký hrubý odhad tak pri hrubej mzde 284 eur cca 145 eur za celý mesiac PN.
@kazuso ja mam hrubú mzdu raz 405e niekedy len 305 a kedy ako podla toho ako odpracujem hodiny
Ja som rozumela, že len tých 284. Takže to musíš spočítať za posledných 12 mesiacov všetky hrubé mzdy, vydeliť 366 lebo február mal 29 dní. Pri takých rozdielnych mzdách ti to neviem povedať ani zhruba.
@kazuso tak mi to vyšlo 4410 ÷ 366 je 12 ...takže 12eur je ten denný vymeriavací základ zrejme
Toto ma zaujalo. Mnoho súkromníkov chce šetriť na nákladoch na zamestnanca tak si buď vyžadujú SZČO alebo na dohodu. To mi vždy pripadalo ako brigádnik. Viem že najhoršia verzia je na živnosť lebo tam nedostane zamestnanec okrem výplaty nič, žiadna dovolenka, gastráče, maródka, atď. Ale aký je rozdiel medzi pracujúcim na zmluvu a pracujúcim na dohodu? Nemajú gastráče to viem ale majú dovolenku? Platia sa im odvody? Majú maródku? Platí ten jednodňový paragraf?
Takže viem ako zistit koľko budem mat PN???? KED denný zaklad je 12
Myslim, ze to bude 25% a poto. 55% z tych 12e, ale mas to za kalendarne dni, cize ak vikendy
Tak snáď budem mat na mesiac aspoň 120eur
Bude to tak do 200 eur. možno niečo menej. Takto sa to nedá vypočítať presne.
@prispievatel len tak zhruba: dohodári robia max. 10 hod, týždenne, t.j. 2 hod denne,
čo je 40 hod. do mesiaca, nemajú dovolenku, platia sa im odvody a majú nárok na maródku. Paragraf im neplatí.
Ak niekto robí na dohodu 8 hod. denne celých 12 mesiacov a potom sa dohoda obnoví, tak to už o dohode nemôže byť ani reč. To už je to "šetrenie nákladov"
Ano mam narok na marodku len stále neviem nejako si vypočítať koľko dostanem lebo až do pôrodu budem doma na PN mam rizikove
ak máš denný základ 12 Eur tak prvé tri dni 3 Eurá/deň, od 4. dňa 6,60 Eur na deň, čiže ak má mesiac 30 dní dostaneš okolo 200 Eur
Ako aji neviem či som dobre ten denný vymeriavací základ vypocitala lebo ja na hodinu mám a za jeden deň mám 30e v čistom
Ahoj ako si vdety dopadla stov PN

ak za teba platia nemocenské tak prvé 3 dni 25 percent a potom od štvrtého dňa 55 percent
prvých 10 dní ti platí zamestnávateľ, ak by PN trvala dlhšie, od 11. dňa platí Sociálna poisťovňa