icon

Som po rodičovskej a nepracujem

patik114
25. apr 2017

dobry den da sa vybavit po rodicovskom ked nepracujem davka v nezamestnanosti ??

majusqa77
25. apr 2017

nie

darina14m
25. apr 2017

Ak dieťa dovŕšilo už 3 roky je v prvom rade potreba sa ísť zaevidovať na ÚPSVaR (prípadne nahlásiť na Zdravotnú poisťovňu ako matka starajúca sa o dieťa do 6 rokov veku). Po evidencií na ÚPSVaR pôjdeš na Sociálnu poisťovňu požiadať o dávku v nezamestnanosti, kde posúdia či vzniká alebo nevzniká nárok na podporu....

snehuuulienka
25. apr 2017

@patik114 ak si nejaky socialny pripad tak ano,inak nie

moni244
25. apr 2017

Ak si nepracovala, tak aku davku v nezamestanosti chces?

flofli
25. apr 2017

Nepoviem ti na 100 % ale myslím, že nie. Veď ani materskú nedostaneš len tak, tiež musíš mať odrobené aspoň dva roky. Teda myslím, že to už teraz sú dva roky. Ak nemáš robotu ešte tak normálne na úrad práce sa zaregistrovať a hotovo. Nebudú ti podľa mňa nič vyplácať. To musíš teraz dva roky v kuse odrobiť aby si mala zase nárok na podporu. No najviac čo by ti dali sú asi tie sociálne dávky ale to ak si na tom veľmi zle. Najlepšie je si už dopredu hľadať robotu keď vieš, že budeš končiť materskú 🙂

evittam
25. apr 2017

@snehuuulienka Narok na podpo u v nezamestnanosti ma len clovek,ktory splna podmienky naroku-t.j.za posledne 3roky pred evidenciou pracoval alebo platil odvody minimalne dva roky. Do odpracovanych rokov sa pocita sj doba pocas MD,RD. Na podporu je narok do roka od skoncenia PP. Cize ziadny "socialny pripad".
@darina14m Prepac, ale ty co "splietas"? Tak bud mam narok na podporu a v tom pripade sa musis najskor evidovat ako nezamestnana na UPSVaR, ten vyda rozhodnutie o zaradenie do evidencie nezamestnanych a s tym rozhodnutim ides na SP. Ak sa evidujes ako osoba starajuca sa o dieta do 6rokov tak s tym nema podpora v nezam.nic spolocne.
@patik114 Nie. Ak si nepracovala nemas narok na podporu v nezamestnanosti. Z coho by si ju tak chcela dostavat?

evittam
25. apr 2017

@flofli Narok na MD vznika ak splnas hlavnu podmienku a tou je 270dni NP za posledne dva roky pred porodom.

darina14m
25. apr 2017

@evittam..splietam? reagovala som na otázku.... je TREBA sa "niekde" nahlásiť aby si dotyčná nemusela platiť zdravotné poistenie....buď sa zaeviduje na ÚPSVaR alebo je treba ísť na ZP kde sa nahlási ako matka starajúca sa o dieťa do 6 rokov..... z môjho "splietania" v príspevku vyššie je jasné, že poberanie podpory je podmienené evidenciou na ÚPSVaR, pričom nárok posudzuje SP!

evittam
25. apr 2017

@darina14m Splietas to,ze radis sa prihlasit ako osoba starajuca sa o dieta do 6rokov a potom riesit na SP podporu. Co je zly postup. Pri nároku na podporu plati co som napisala-treba sa nahlasit najskôr na UPSVaR sko nezamestnana a potom s rozhodnutim riesit podporu na SP.