icon

Sťahovanie, ukončenie pracovného pomeru a tehotenstvo

ziza116
7. júl 2021

Ahojte. Potrebovala by som poradiť, resp. vedieť čo by ste robili v takejto situácii 🙂 vopred sa ospravedlňujem za dlhý príspevok.

Tak nejak od začiatku, priateľ je z východu, ale donedávna sme bývali v BA, ja som odtiaľ. Obaja sme boli zamestnaný. Keďže priateľ mal na východe (LE) kúpený byt, a naskytla sa možnost aby zmenil miesto výkonu práce na východne sk bez zmeny platu a zamestnania, rozhodli sme sa presťahovať, aby sme neplatili drahý podnájom v BA atď...
Už asi pol roka sme sa snažili o dieťa, no nedarilo sa. Samozrejme, prišlo na sťahovanie a ukončenie môjho pracovného pomeru a ja som zistila ze som tehotná 😅

Takže nejaké fakty, zamestnaná v poslednom zamestnaní som bola od 1.3.2020 do 30.6.2021, takže do konca minulého mesiaca. V tom čase som bola v cca 6 týždni tehotenstva.
A tu prichádzajú moje otázky, čo teraz? Hľadať prácu? Tehotenské nevoľnosti mám v štádiu ze som rada ze sa presuniem z postele na gauč a večer znovu do postele, chudnem, neviem poriadne nič zjesť a neviem si predstaviť teraz hľadať novú prácu v ktorej nebudem schopná podať adekvátny výkon... A netuším do kedy sa budem takto cítiť a kedy sa to zlepší...
Stihla som si tu už nájsť gyn., kontrola v poriadku no doktor povedal ze nevidí dôvod na PN ze nevoľnosti sú normálne 🤦‍♀️
Mám toho tak trošku nad hlavu - sťahovanie, nevolnosti, bojím sa ze budem bez príjmu. Nebudem klamať ze ten by chýbal.
Ďalšia vec, dozvedela som sa ze síce som v ochrannej lehote 8mesiacov,ale ak by som si teraz aj našla prácu, materská sa mi bude počítat z toho nového příjmu. Čo vzhľadom na východné Slovensko a mojim pôvodným platom v BA je fakt rozdiel. Čo teraz? Dodám že na podporu v nezaměstnanosti nárok nemám vybrala som si ju pred nástupom do predošlého zamestnania. Myslíte že by mi mohla PN vystavit aj obvodná lekárka? Dá sa to? Tu som tiež teraz zmenila za novú a neviem ci bude taka ochotná.. Fakt neviem ako z tejto situácie von.
Ďakujem za názory a pekný deň 🙂

konikkon
7. júl 2021

@ziza116 jednoznačne rieš čím skôr pnku. Čudujem sa, ze ti ju gynekológ nedal. Povedala si mu riadne, aké sú skutočnosti? Tehotenské a materská sú asi pase. Podporu tiež nedostaneš. Ak by mi v takejto situácii gynekológ nedal pn, hľadala by som si iného alebo to riešila s obvodnou, lenže jedna sa o cca 7 mesiacov, neviem, akú diagnózu môže obvodná dat, aby si mohla pnkovat tak dlho.

lucka_ke
7. júl 2021

máš nárok na PN z ochrannej lehoty, mal by ti ju napísať gynekológ ak bude kvôli tehotenským nevoľnostiam... kľudne až do pôrodu, len to ťa bude obmedzovať (vychádzky, kontroly)
MD sa bude počítať z nového PP len ak by trval viac ako 90 dní bez PN

lucka_ke
7. júl 2021

@konikkon je v ochrannej lehote, čiže nemáš pravdu čo sa týka tehotenského a materského

ziza116
autor
7. júl 2021

@konikkon co sa týka doktora, práveže som si našla nového skrz sťahovanie... Situáciu som mu vysvetlila, ako s tým sťahovaním ze som tu nová tak s tým ze mi je zle... Odpoveď bola že čo sa týka tehotenstva prebieha všetko v poriadku, takže rizikové z jeho strany nehrozí a ze mam byt rada ze mi je zle, že horšie by bolo keby nemám príznaky 😅😂... Už teraz viem ze výber doktora asi nebol najlepší ale čo už...

Co sa týka tehotenskeho a materskej na to viem ze nárok mat budem, len netuším ako vykryť to obdobie medzi, povedzme si pravdu, ak mi aj prejdú nevoľnosti počas 3.mesiaca, tak kto ma vtedy vezme na tých par mesiacov do práce v okrese kde je s prácou fakt problém?...

Co sa týka obmedzenia vychádzky, kontroly počas PN s tým by som problém nemala, niesom veľmi spoločenský tvor a doma mám stále čo robiť 🙂

petamich
7. júl 2021

@ziza116 po pravde moj lekar je vyborny a tiez by mi tu PN nedal 🤷‍♀️ resp. urcite nie po celu dobu trvania tehotenstva, max. kym by neustupili nevolnosti - maju aj oni kontroly a ked medicinsky dovod tam nie je asi sa neda cudovat, u obvodnej to vyskusat mozes ale PN suvisiacu s tehotenstvom ti zrejme neda, tu ma dat gynekolog ale ktovie, mozno ju ukecas, asi by som jej ale velmi nespominala to stahovanie, to ju fakt nemusi zaujimat a je to skor dovod, preco si moze povedat a co mna po tom, spomen len nevolnosti a ze nevies fungovat 🤞🏻

petamich
7. júl 2021

@lucka_ke ochranna lehota pre PN je tam tych 7 dni? cize cisto teoreticky do dnes? ci pri tehotnych je to inak?

lucka_ke
7. júl 2021

za chvíľu budeš mať nárok na tehotenské, čiže nejaký príjem mať budeš, skús prípadne obvodnú či ti nenapíše PNku, len ich kontrolujú viac ako gynekológov
@petamich u tehotných je OL 8 mesiacov

ziza116
autor
7. júl 2021

Skúsim ešte tú obvodnú, len tam zas čakám kým jej príde karta od môjho pôvodného doktora. Minulý rok som mala veľké problémy s Vertigom (krutenie hlavy) ktoré trvalo vyše 2 týždne a zopakovalo sa to 3x za rok, neurológ, CT, MRI, výsledok viacmenej žiadny, chrbtica v pohode, mozog taktiez... Teraz samozrejme sa mi hlava krúti znovu k tomu všetkému, tak jedine ak to by použila na PN... No počkám kým jej príde karta a uvidí sa 😬

ukulela
7. júl 2021

@ziza116 nech ma baby opravia, ochranná lehota pre materskú a tehotenske ti trvá, na to máš nárok. Ale neviem, čo ochranná lehota pre nástup na pn nie je len 7 dní od ukončenia prácoveneho pomeru. ( sorry Ak sa mýlim, opravte ma). Doktor naozaj nemá prečo vypisovať na pn, keď nie je dôvod. Ja som rodila 2 deti okolo 40ky a ani raz nepadol návrh na pn. Zrátaj to. Bud vydržte bez platu s vyššou materskou, alebo skús nájsť robotu, no znížias si materskú.... prípadne hľadať brigády tak, aby ti to neovplyvnilo materskú. Porad sa s babami, myslím, za zalka vie veľmi dobre poradiť v tomto vždy. Nájdi si ju.

ukulela
7. júl 2021

Opravujem, našla som to: ak je osoba, ktorá je uznaná za dočasne PN tehotná a nemocenské poistenie jej zaniklo v období tehotenstva, ochranná lehota je 8 mesiacov.

ziza116
autor
7. júl 2021

@ukulela áno pozerala som to aj ja na stránke socialky, takže z toho mi vyplýva že kedykoľvek počas toho 8.mes. obdobia idem na PN tak by mi to malo platiť áno?
A samozrejme, ak to inak nepôjde tak úrad práce a uvidím no 🙂
Je to trosku nešťastná situácia celé pre mňa, pretože najprv sa nám nedarilo s potomkom, potom v máji sme sa už sústredili na sťahovanie a plánovanie, ja som si hľadala prácu... V priebehu mája som mala úraz kolena, tak som chvilku prácu vypustila lebo som nevedela ako dlho budem s tým doma tak som nevedela sľúbiť nikde nástup k presnemu dátumu... No ku koncu mesiaca jún prišlo sťahovanie, rozlucenie v starej práci, koniec PNky s kolenom lebo to bolo lepšie, a pozitívny teh. test 😂 do toho zmeniť všetkých doktorov, zvykať si na mesto v ktorom nikoho nepoznám, vybalovanie (bohužiaľ väčšinu musel zvládnuť chlap pretože mne je zle), a teraz už chlap chodí do práce a ja doma... A mám pocit že bez prijmu tak dlhé obdobie to budeme dost ťažko zvládať...

lucka_ke
7. júl 2021

áno kedykoľvek môžeš ísť na platenú PN

ukulela
7. júl 2021

@ziza116 no skús nejaké tie brigády, čo ti nenarusia materskú....je to na tebe. Ale nemôžeš vyčítať doktorovi, že nedá pn, keď nie je dôvod.

ziza116
autor
7. júl 2021

Ďakujem žienky, samozrejme to už nejak dopadne 😊

@ukulela samozrejme nevycitam 🙂 viac by ma to hnevalo keby tu prácu mám a je mi takto zle, tak to by som fakt nezvládala. Momentálne to je zlá situácia len skrz financií, ale aspoň som doma a nemusím sa nikam trepať...

Tie brigády fu.. Keď mi bude lepšie samozrejme pozriem sa po niečom, ale neviem ci v tejto doline niečo nájdem... Snáď aspoň to vertigo prejde lebo si netrúfam ani šoférovať aby niečo v okolitých mestách pozriem kde je viac možností 🤦‍♀️😊

majusqa77
7. júl 2021

ak mas za posledne 4 roky 730dni poistenia v nezamestnanosti - este mozno evidencia na UP a vycerpat davku v nezam.

ziza116
autor
7. júl 2021

@majusqa77 splnené áno, ale podporu v nezamestnanosti som vyčerpala v roku 2019-2020, pred nástupom do posledného zamestnania, tam by ostali max 2 týždne co som nevybrala podporu, takže to nepomôže 🙂

konikkon
7. júl 2021

@ziza116 áno máš nárok na tehotenské a materské, prepáč, zle som si to pozrela. Tak skus zatiaľ obvodnú lekárku a potiahni pn najdlhšie ako sa dá u nej a potom uvidíš čo a ako. Medzitým hľadaj prácu
Ale tiež si myslím, že ako tehotná nemáš veľké šance sa teraz zamestnať, navyše je doba covidova...