icon

Stanovisko k trvaniu nepriaznivého zdravotného stavu - hmotná núdza

snowulienka
Včera o 20:37

Prosím Vás, vie niekto PRESNE ako to funguje s odovzdávaním tlačiva " Stanovisko k trvaniu nepriaznivého zdravotného stavu občana v hmotnej núdzi na účely ochranného príspevku" ?

1. Ak mi nepriaznivý zdravotný stav nebude trvať dlhšie ako 3 mesiace je potrebné toto tlačivo tiež doniesť na úrad práce ? Maródka mi začala 19.11.2025 mala by trvať do 18.2.2026. Predpokladala som, že sa predkladá len v prípade, ak všeobecný lekár rozhodne, že PN bude trvať dlhšie ako 3 mesiace, ale pri návšteve ÚPSVaR som to zo slov panej pri okienku pochopila tak, že to čakajú od každého. Ako to teda je ? 2. Rovnako ma zaujíma, či môžem PN ukončiť skôr ( potrebujem si hľadať prácu a zaberie mi to viac času ako mi trvajú vychádzky) ukončiť- napr. 2.2.26, NEprídem tak o ochranný príspevok a v druhej polovici mesiaca sa budem musieť zúčastniť aktivačných prác ? Pani na ÚPSVaR mi povedala, že to je hypotetická otázka a nechcela sa o tom rozprávať: vraj by som mohla prísť o ochranný príspevok a zúčastniť sa aktivačných p. v 2. pol. mes. Ale dátumovo mi to nevychádza- lebo u mňa by to nebolo pól mesiaca, ak by som ju zrušila aj k spomínanému 2.2.
Je tu nejaká osoba z ÚPSVaR, prípadne niekto, kto má s týmto skúsenosť ???

anonym_1789fb
Včera o 20:46

@snowulienka to tlačivo treba doložiť ak bude PN dlhšie ako 3 mesiace.
Ak skončíš PN 2.2. tak za február ochranný príspevok ešte patrí.
Čo sa týka aktivačných prác, to záleží od toho či už si bola aktivovaná/prijala si ponuku ktorá je aktuálna. Pokiaľ áno, tak samozrejme hneď po skončení PN treba vykonávať akt.práce.

snowulienka
autor
Včera o 21:06
@anonym_1789fb

@snowulienka to tlačivo treba doložiť ak bude PN dlhšie ako 3 mesiace.
Ak skončíš PN 2.2. tak za február ochranný príspevok ešte patrí.
Čo sa týka aktivačných prác, to záleží od toho či už si bola aktivovaná/prijala si ponuku ktorá je aktuálna. Pokiaľ áno, tak samozrejme hneď po skončení PN treba vykonávať akt.práce.

@anonym_1789fb - Čiže ak PN nebude trvať dlhšie ako 3 mes. nevzniká mi povinnosť najneskôr 2 týždne pred ukončením PN oznámiť im, že nebude trvať dlhšie ? -K ochrannému príspevku: nie je nutné dodržať presnú lehotu ? Vraj to nevyplácajú, keď je človek pn- len týždeň ( ale neviem, či týždeň dohromady, alebo týždeň v 1 mesiaci- info z ÚPSVaR ).
- Aktivačné práce- Neviem ako to funguje. Oni oslovujú všetkých, ktorým už nevzniká nárok na ochranný príspevok- ale na aktivačný ? Alebo je to iba vtedy, ak sa objavý niečo, čo tí občania môžu pre obec urobiť ?
- Ešte mi napadlo v súvislosti s tým celým, ak by som si v daný mesiac ako mi už bola vyplatená hmotná núdza našla prácu (napr. na konci februára )- musím vrátiť príspevok za február ?

anonym_1789fb
Dnes o 09:24
@snowulienka

@anonym_1789fb - Čiže ak PN nebude trvať dlhšie ako 3 mes. nevzniká mi povinnosť najneskôr 2 týždne pred ukončením PN oznámiť im, že nebude trvať dlhšie ? -K ochrannému príspevku: nie je nutné dodržať presnú lehotu ? Vraj to nevyplácajú, keď je človek pn- len týždeň ( ale neviem, či týždeň dohromady, alebo týždeň v 1 mesiaci- info z ÚPSVaR ).
- Aktivačné práce- Neviem ako to funguje. Oni oslovujú všetkých, ktorým už nevzniká nárok na ochranný príspevok- ale na aktivačný ? Alebo je to iba vtedy, ak sa objavý niečo, čo tí občania môžu pre obec urobiť ?
- Ešte mi napadlo v súvislosti s tým celým, ak by som si v daný mesiac ako mi už bola vyplatená hmotná núdza našla prácu (napr. na konci februára )- musím vrátiť príspevok za február ?

@snowulienka Nárok na ochranný príspevok vzniká keď je človek na PN dlhšie ako 30 dní.
Ak budeď PN 19.11 - 2.2. tak ochranný bude za 12/2025, 01/2026 a 02/2026.
Hmotná núdza sa vypláca spätne, čiže vo februári dostaneš za január, v marci za feb atď. Ak všetko načas oznámiš, nebudeš nič vracať.
Čo sa týka aktivácii zavolaj na aktivačné centrun úradu a tam sa popýtaj.