Štátna príslušnosť verzus občianstvo a národnosť

27. feb 2022

ahojte, na úvod googlila som si to ale veľmi tomu nerozumiem. Štátna príslušnosť keď som dobre pochopila, je miesto narodenia a meniť sa nemôže, občianstvo je súbor práv a povinnosti voči danému štátu a meniť sa môže a národnosť je subjektivny pocit k istému národu (nie nevyhnutne štátu napr ako Rusini štát nemajú) a meniť sa môže aj každý deň a kazdy sa o svojej národnosti môže sam rozhodnúť. Dobre tomu rozumiem? Potrebujem to na vyplnenie úradných papierov v zahraničí tak nech všetko dobre mám...

xiaomi_
27. feb 2022

Štátna príslušnosť je právny zväzok medzi štátom a občanom, ktorý každému občanovi poskytuje identitu a umožňuje využívať širokú škálu práv.

vroni
27. feb 2022

Štátna príslušnosť a občianstvo je to iste. Prislusis nejakému štátu, si jeho občanom. Národnosť je čisto tvoj subjektívny pocit príslušnosti k nejakému národu, nevzťahujú sa na to žiadne práva ani povinnosti, len ty nou vyjadruje nejaké väzby k danému narodu/etnickej skupine. Štátnych príslušnosti môžeš mať viac, národnosť si vyberáš len jednu (ale môžeš ju meniť rovnako často ako spodné prádlo, alebo aj častejšie). Štátnu príslušnosť ti prepožičiava štát, národnosť deklarujes sama, nepotrebuješ ničí súhlas.

annm81
27. feb 2022

Vyššie už bol popísaný rozdiel. Ja by som len dodala, že štátna príslušnosť asi nikde v kontinentálnej Európe nesúvisí s miestom narodenia, ale riadi sa "právom krvi" - teda dieťa občana má právo na občianstvo danej krajiny. Najskôr máš teda občianstvo po svojich rodičoch.

Občianstvo je možné zmeniť. Niektoré krajiny akceptujú dvojité občianstvo, niektoré len s výhradami (Slovensko neuznáva dvojité občianstvo s výnimkou ak ho získaš narodením, alebo sobášom), niekde sa uznáva len do dovŕšenia plnoletosti, niektoré krajiny možnosť dvojitého občianstva nedovoľujú vôbec.