Stratila som občiansky preukaz. Ako to riešiť z Čiech?
Baby stratila som občiansky preukaz. Problém je ten, že dlhodobo bývam v Čechách, OP som mala stále slovenský. Aktuálne sa mi nedá narýchlo príst na Slovensko a vybavovat to. To najskor až po pol roku. Dá sa to spravit nejak aj v Čechách? cez ambasádu, alebo tak? Naozaj sa tam teraz nedostanem, len na víkend a to nič nevybavím.
Velvyslanecto v Prahe, vybavia novy tak ako na SK
@sfet takú blbosť som ešte nepočula, že z ČR môžeš na SR prísť najskôr za pol roka. Ak nie si pripútaná bez pohybu na lôžko alebo vo väzení. Žili sme vyše 2 rokov vo Švédsku, čo je o dosť ďalej od Slovenska a chodili sme domov na SR každý mesiac. Takže ako prvé zablokovať OP. A potom podľa toho, či máš pri sebe platný cestovný pas. Ak áno, vydržíš toho pol roka a budeš sa preukazovať pasom, ak to bude potrebné. Ak nie, tak buď smer SR alebo veľvyslanectvo v Prahe. Že nemôžeš byť bez dokladu totožnosti v zahraničí asi vieš, čiže riešiť je to potrebné asap.
@sfet takú blbosť som ešte nepočula, že z ČR môžeš na SR prísť najskôr za pol roka. Ak nie si pripútaná bez pohybu na lôžko alebo vo väzení. Žili sme vyše 2 rokov vo Švédsku, čo je o dosť ďalej od Slovenska a chodili sme domov na SR každý mesiac. Takže ako prvé zablokovať OP. A potom podľa toho, či máš pri sebe platný cestovný pas. Ak áno, vydržíš toho pol roka a budeš sa preukazovať pasom, ak to bude potrebné. Ak nie, tak buď smer SR alebo veľvyslanectvo v Prahe. Že nemôžeš byť bez dokladu totožnosti v zahraničí asi vieš, čiže riešiť je to potrebné asap.
@melanta no ak nemáš dovolenku, voľno, máš povinnosti v zahraničí, tak také ľahké to nie je. Dostat sa na Slovensko na nejaký den všedný deň je sci fi v mojom prípade. Zatial sa preukazujem pasom, ten mám u seba. No, musím to vydržat, ale poriešit cez to velvyslanectvo.
@melanta no ak nemáš dovolenku, voľno, máš povinnosti v zahraničí, tak také ľahké to nie je. Dostat sa na Slovensko na nejaký den všedný deň je sci fi v mojom prípade. Zatial sa preukazujem pasom, ten mám u seba. No, musím to vydržat, ale poriešit cez to velvyslanectvo.
@sfet ak pracuješ, máš nárok na dovolenku aj voľno si vieš vyriešiť. Prekvapím ťa, ale nikto nie je nenahraditeľný. Ak sa pol roka nevieš dostať z ČR na SR, tak iba preto, že si sa tak rozhodla. Ak ti to v práci nepovolia, tiež je tvoje rozhodnutie pracovať pre niekoho, kto neumožňuje dovolenku a voľno. Treba byť úprimný voči sebe a nehádzať vinu na prácu, nemožnosť dovolenky, nemožnosť voľna a pod. Bez ohľadu na stratený občiansky, toto by si sa mala naučiť, že treba vedieť aj dýchať, nežiť len pre prácu či povinnosti. Vždy je to o rozhodnutí človeka, čo toleruje a ako žije. A to všetko nemyslím nijak v zlom, je to dobre mienená rada na zamyslenie. Žijeme iba raz. Pracovať je potrebné, aby sme mali z čoho žiť, ale malo by to mať zdravé hranice. A tie si nastavujeme sami.
Nezabudni stratu nahlásiť čo najskôr, aby nebol Tvoj OP zneužitý. Ide to aj online, pozri https://www.slovensko.sk/sk/zivotne-situacie/zi...
Na ambasádu tiež musíš ísť cez pracovný deň.
@sfet Pokial by si danu situaciu vysvetlila svojmu ,,zamestnavatelovi",myslim ze pochopi a dohodli by ste sa.
@sfet ak pracuješ, máš nárok na dovolenku aj voľno si vieš vyriešiť. Prekvapím ťa, ale nikto nie je nenahraditeľný. Ak sa pol roka nevieš dostať z ČR na SR, tak iba preto, že si sa tak rozhodla. Ak ti to v práci nepovolia, tiež je tvoje rozhodnutie pracovať pre niekoho, kto neumožňuje dovolenku a voľno. Treba byť úprimný voči sebe a nehádzať vinu na prácu, nemožnosť dovolenky, nemožnosť voľna a pod. Bez ohľadu na stratený občiansky, toto by si sa mala naučiť, že treba vedieť aj dýchať, nežiť len pre prácu či povinnosti. Vždy je to o rozhodnutí človeka, čo toleruje a ako žije. A to všetko nemyslím nijak v zlom, je to dobre mienená rada na zamyslenie. Žijeme iba raz. Pracovať je potrebné, aby sme mali z čoho žiť, ale malo by to mať zdravé hranice. A tie si nastavujeme sami.
@melanta nuž asi nemáš choré dieta (myslím trvalo choré), kvoli ktorému obieham čerta s diablom, každý týžden niečo, dovolenku si šetríme s mužom na leto a prázdniny, protože dieta mi žiadny tábor, nikto nezoberie, neviem kam by som ho mohla dat,navyše tento rok sa udialo v našej rodine vela vecí, po 3x mi už neplatené volno nedajú, ale toto kto v tom nežije, nepochopí. A rozhodne som si nič z toho nevybrala, to sa neboj.
Na ambasádu tiež musíš ísť cez pracovný deň.
@januska12323 no isto mi tam nepotrvá cesta tam a spat 14 hodín
Nemas ziadny cesky doklad, s ktorym tam fungujes? Ja opacne zijem na Slovensku a cesky op mi netreba, mam sk doklad pre cudzinca povolenie o trvalom pobyte.
No zatial pas a potvrdenie o prechodnom pobyte, to mám.
No zatial pas a potvrdenie o prechodnom pobyte, to mám.
@sfet potvrdenie o prechodnom pobyte nie je platný doklad
V prvom rade nahlásiť stratu. Aby sa nezneuzil. Zatiaľ používaj pas
Velvyslanecto v Prahe, vybavia novy tak ako na SK
@autumn1 ano je to naisto takto? lebo ja som stratila
@autumn1 ano je to naisto takto? lebo ja som stratila
@zuzkazuzanka55 áno

@sfet na Google si nepozerala aké máš možnosti?