Tehotenská dávka,materská dávka
Dobry deň,rada by som sa spýtala,ja mam taky prípad ze Trvalý pracovný pomer skončil 31.3. 2025, (trval od 1.3.2023)následne som bola na úrade práce,kde som počas mája mala od 28.5-31.5 DOPČ s pravidelným prijmom,takže som za tie dni mala odvedené sociálne poistenie,otehotnela som v auguste,myslím nejak 8.11 mi vychádzalo nárok na tehotenské,sťahuje sa aj v tomto prípade od aprila/mája na mňa ochranná lehota 180 dní,ked z toho bolo odvene sociálne poistenie? Už som to pozerala niekoľko dní a neviem sa k tomu dopátrať nikde ..... od 1.12 som zamestnaná v novom zamestnaní,ale tam mam odorbene iba tri dni,nakoľko mam rizikové tehotenstvo,tak som PN
Bude mať nárok aj na materskú?
Poslednú menzes som mala 9.8.2025 a Termin pôrodu mam 16.5.2026
Ochranná lehota pokiaľ prvý deň 42. týždňa pred dňom pôrodu spadá do obdobia 180 dní odo dňa zániku posledného nemocenského poistenia, je osem mesiacov. Ochranná lehota plynie od 40. týždňa pred stanoveným dňom pôrodu.
Ale zjednodušene, pokiaľ otehotniete do pol roka (to je tých 180 dní) od ukončenia nemocenského poistenia (skončenia pracovného pomeru), tak budete v ochrannej lehote.
@alexiis nie som odborník, tak nepoznám všetky nuansy, myslím ale, že nárok budeš mať na obe dávky. Najlepšie to zistíš tak, že si podáš žiadosť a počkáš na rozhodnutie, prinajhoršom ti ju zamietnu. O to tehotenské si mohla už dávno požiadať.
@dixitka ja už práveže žiadosť podanú mam,od 26.11,len stále nemám vyrozumenie....ale tuším oni na to majú až 60 dní,takže do konca mesiaca ešte času dosť🫤
Len som sa to snažila si sama počítať,lebo ja si myslím,že podľa informácií ktoré sú dohladatelne skôr takto na fórach,tak by mi to malo vyjsť úplne bez problémov,a nemal byt problém,len ja nad tým rozmýšľam od kedy som bola na pobočke a pani mi bez váhania povedala,ze narok nemám,ale ze teda pošlú mi rozhodnutie 🥲
Ochranná lehota pokiaľ prvý deň 42. týždňa pred dňom pôrodu spadá do obdobia 180 dní odo dňa zániku posledného nemocenského poistenia, je osem mesiacov. Ochranná lehota plynie od 40. týždňa pred stanoveným dňom pôrodu.
Ale zjednodušene, pokiaľ otehotniete do pol roka (to je tých 180 dní) od ukončenia nemocenského poistenia (skončenia pracovného pomeru), tak budete v ochrannej lehote.
@anonym_c51244 čiže to do tých 180 dní je,ked som otehotnela v auguste (ešte je tam aj skoro mesiac rezerva)
No, dúfam v to
@dixitka ja už práveže žiadosť podanú mam,od 26.11,len stále nemám vyrozumenie....ale tuším oni na to majú až 60 dní,takže do konca mesiaca ešte času dosť🫤
Len som sa to snažila si sama počítať,lebo ja si myslím,že podľa informácií ktoré sú dohladatelne skôr takto na fórach,tak by mi to malo vyjsť úplne bez problémov,a nemal byt problém,len ja nad tým rozmýšľam od kedy som bola na pobočke a pani mi bez váhania povedala,ze narok nemám,ale ze teda pošlú mi rozhodnutie 🥲
@alexiis aha, tak to nechápem, asi aj úrad si zmiatla :D ja mám termín tiež v máji, žiadosť som poslala elektronicky 19.12. a 2.1. mi poslali rozhodnutie, dnes už prišli aj prvé peniaze
Nárok na materské mať budete, ale nie z ochrannej lehoty, keďže ste sa zamestnali. Z OL bude tehotenské. Čo sa týka PN, môže to vyvolať kontroly, pretože nikoho nepresvedčíte, že nejde o účelové zamestnanie s cieľom iba čerpať nemocenské.

@alexiis nie som odborník, tak nepoznám všetky nuansy, myslím ale, že nárok budeš mať na obe dávky. Najlepšie to zistíš tak, že si podáš žiadosť a počkáš na rozhodnutie, prinajhoršom ti ju zamietnu. O to tehotenské si mohla už dávno požiadať.