icon

Trestné oznámenie po falošnom udaní sociálkou

22. júl 2025

Ahojte, dnes nás bola námatkovo kontrolovať sociálka kvôli nepravdivému udaniu. Viem kto to bol, môžem podať trestné oznámenia na pána , ktorý to urobil? Nie sme prvá rodina, ktorú tento spasiteľ nahlásil.

sissik
22. júl 2025

pokial mas kopiu udania, ktora bola dorucena socialke s jeho menom, tak mozes. Ale ak sa nemas cim zakryt a niekoho krivo obvinis, tak on moze podat trestne oznamenie na teba za krive obvinenie

billy_jean
22. júl 2025

A aký trestný čin tým spáchal? Väčšinou sa len dáva podnet na kontrolu bez uvedenia dôvodu. Ty si videl/a podnet na vykonanie kontroly? Povedali ti pracovníčky zo SP, že vykonávajú kontrolu na podnet toho pána?

autor
22. júl 2025
@billy_jean

A aký trestný čin tým spáchal? Väčšinou sa len dáva podnet na kontrolu bez uvedenia dôvodu. Ty si videl/a podnet na vykonanie kontroly? Povedali ti pracovníčky zo SP, že vykonávajú kontrolu na podnet toho pána?

@sissik
@billy_jean áno povedali mi na koho podnet je kontrola vykonaná, rovnako mi on poslala doporučený list na moju adresu s tým, že nás nahlasuje. Ale to urobil už dávnejšie. Kontrola bola až dnes.

anonym_99997f
22. júl 2025

prosím ťa, s akou určitosťou vieš že pán podal na vás podnet? máš to na 100 perc? lebo pracovníčka soc. ti to isto nepovedala. ona možno vie, ale povedať nesmie. ak to spravila tak má hrubé porušenie prac. disciplíny.
a čo také sa ti stalo že u vás bola sociálka? no bola aj u nás. pár minút. videli čo je vo veci a dovidenia.
niekedy chodia ak berieš od štátu peniaze napr. za opatrovanie ťažko post. dieťaťa. - oparovateľský. Vtedy ťa skontrolovať môžu kedykoľvek.

autor
22. júl 2025
@anonym_99997f

prosím ťa, s akou určitosťou vieš že pán podal na vás podnet? máš to na 100 perc? lebo pracovníčka soc. ti to isto nepovedala. ona možno vie, ale povedať nesmie. ak to spravila tak má hrubé porušenie prac. disciplíny.
a čo také sa ti stalo že u vás bola sociálka? no bola aj u nás. pár minút. videli čo je vo veci a dovidenia.
niekedy chodia ak berieš od štátu peniaze napr. za opatrovanie ťažko post. dieťaťa. - oparovateľský. Vtedy ťa skontrolovať môžu kedykoľvek.

@anonym_99997f povedala mi to normálne pracovníčka keď som sa opýtala či podnet podal tento magor. A on sám mi poslal list, v ktorom uviedol, že nás nahlasuje.

anonym_0a03dd
22. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_99997f povedala mi to normálne pracovníčka keď som sa opýtala či podnet podal tento magor. A on sám mi poslal list, v ktorom uviedol, že nás nahlasuje.

@anonym_autor Ak sa poriadne o dieťa/deti staráš, nič neporušuješ, tak sa predsa nič nedeje. Nikto ťa nenahlási len tak.

billy_jean
22. júl 2025
@anonym_autor

@sissik
@billy_jean áno povedali mi na koho podnet je kontrola vykonaná, rovnako mi on poslala doporučený list na moju adresu s tým, že nás nahlasuje. Ale to urobil už dávnejšie. Kontrola bola až dnes.

@anonym_autor ok, čiže to boli pracovníčky UPSVaR. No pozri, podanie podnetu na prešetrenie a vykonanie kontroly nie je trestný čin. Ak by to človek zneužíval a opakovane by podával podnety a zahlcoval tým UP nerelevantnými podnetmi, riešil by to priamo urad.

januska12323
22. júl 2025

@anonym_autor trestné oznámenie za čo? Nepravdivé udanie? Prišli, nič nezistili, vec vybavená.

autor
22. júl 2025
@anonym_0a03dd

@anonym_autor Ak sa poriadne o dieťa/deti staráš, nič neporušuješ, tak sa predsa nič nedeje. Nikto ťa nenahlási len tak.

@anonym_0a03dd samozrejme, že sa starám. ale tento spasiteľ národa, sa bije za práva všetkých detí, ale dosť nešťastným spôsobom. Pre neho je drvivá väčšina detí týraná. Jemu stačí vedieť, že mi jedno dieťa v škole nechodí na obed, druhé sa mi hodilo na zem pred obchodom a už mal dôvod podať podnet. A také sprostosti si navymýšľal, za ktoré ma v liste pranieroval. Navyše to už počas školského roka skúšal riešiť so synovou triednou učiteľkou, doliezal za synom v škole čo som rázne stopla tak to vyriešil takto. Pred troma rokmi s ním niečo podobné riešila jedna mamička zo školy. Tiež sa na nich zavesil lebo mal pocit, že sa o deti nestará.

billy_jean
22. júl 2025

Tak zhrniem ešte raz. V niektorých prípadoch môžeš podať trestné oznámenie, ak niekto vedome uviedol nepravdivé skutočnosti s cieľom ti uškodiť. Podľa § 345 Trestného zákona - Krivé obvinenie: Kto iného krivo obviní z trestného činu, priestupku alebo iného správneho deliktu, hoci vie, že to nie je pravda, dopúšťa sa trestného činu.

Čiže ak máš tento podnet, ak sú v tom uvedené klamstvá, ktoré niekto opakovane voči tebe fabuluje, de iure môžeš podať trestné oznámenie.

Avšak možnosť podávať podnety či oznámenia je zákonom chránená, pretože je to jeden zo spôsobov, ako upozorňovať na problémy v spoločnosti. Napríklad zanedbanie starostlivosti o deti, zneužívanie dávok, týranie blízkej a zverenej osoby a pod.
Každý má právo podať oznámenie, aj anonymne.

Identita oznamovateľa sa nezverejňuje, pokiaľ nie je súčasťou vyšetrovania a nie je to nevyhnutné. Anonymné oznámenia sú bežné, najmä na ÚP, na polícii na inšpektoráte práce. Oznamovateľ nesmie byť postihovaný za to, že niečo oznámil, ak konal v dobrej viere. Existuje aj tzv. zákon o ochrane oznamovateľov protispoločenskej činnosti – tzv. whistleblower zákon.

kristinka92
22. júl 2025

A v akom príbuzenskom vzťahu si s daným pánom? Lebo ak je to cudzi clovek a doliezol by do školy môjho dieťaťa a našiel si jeho triednu ucitelku, nekompromisne by som bola na polícii a udala ho za prenasledovanie. Cudzi človek nemá čo prenasledovať druhych a už vôbec nie deti a zisťovať si o nich informácie. Ešte by som mu pohrozila že sa správa ako pedofil a poslednykrat bol v škole môjho dieťaťa!

autor
22. júl 2025

@kristinka92 on do školy chodí pracovne, tam si ho prvý krát všimol, že ako jediný z deti nechodí do jedálne, ale čaká v chodbe na lavičke kým sa deti naobeduju. Furt sa ho dačo vypytoval tak som zakročila lebo to bolo obťažujúce už samotnému dieťaťu. Potom sa vypytoval triednej, že ako to so synom je, prečo nechodí na obedy, či nosí desiatu , a pod. Triednu mu samozrejme nepovedala nič.