Účasť na svadbe počas PN-ky
Zdravým je tu niekto kto vie poradiť alebo bol v takej situácii že bol na pnke a mal ísť na svadbu na 3dni že ako sa to rieši aby s toho nebol problém keby prišla kontrola? Ďakujem
a to počas svadby už budeš zdravá?
To je svadba na východe a keďže je to diaľka naši idú o deň skôr ide o mamu nie o mna ta nevie nič poriešiť preto sa pýtam aby som ju na smerovala kde ma co vybaviť ona ešte bude na pnke ešte dobrý mesiac
@dada0902 tak snáď keď je na PN a bude dobrý mesiac, tak jej asi niečo je, keď jej niečo, tak sa snáď nepôjde na 3 dni zabávať? To snáď môže ísť aj do prace, či?
@maciatkolulu keď je niekto na PN nemusí to hneď znamenať že mu musí byť niečo extra vážne zlomila si malíček na prste na ruke a keď jej dali sadru dole musí chodiť na magnetickú a potom na rehabilitáciu preto bude až toľko ide o synovu svadbu a keďže je jeho mama tak preto by tam chcela ísť
@dada0902 však jasne, nech si vypýta vychadzku a domov, nie 3 dni... Mesiac doma kvôli maličkú, teda minimálne mesiac, podľa toho čo píšeš, zaujimave
@dada0902 ľahká odpoved. Nie počas PN nemôže ísť na svadbu. Ak poruší PN a nenájdu ju, je to zároveň hrubé porušenie pracovnej morálky, t.j. môže dostať hodinovú výpoved. záleží od zamestnávateľa a k tomu ako bonus - nebude mať vyplatenú PN. Takže si treba určiť priority. Buď ukončí PN a pôjde na svadbu. Alebo ostane PN a nepôjde na svadbu.
Ja by som také kontroly posielala, že by videli rad radom. Lebo také ojebo..čky čo ľudia robia počas PN to je niečo neskutočne. Zlomený malíček na ruke, už aj sadra je dolu a ešte bude mesiac PN? To ale musí mať prácu, kde manuálne pracuje, alebo dvíha ťažšie veci...inak nevidím dôvod aby bola doma. A k otázke, riešenia máš tri. Prvé ostane PN a svadbu uvidí na CD a druhe ukončí PN a svadbu uvidí naživo s tretie riskne to a ak jej príde kontrola bude mať prúser a možno aj výpoveď.
Takže takto vám poviem pokiaľ človeka nepoznáte neurazajte to ze je na PN koli maličku není jej výmysel ale odporúčanie lekárkou sám človek si sám od seba nezmysli že mu treba rehabilitáciu robí vo fabrike čiže je treba obe ruky na prácou a keďže s tým malickom nemohla hýbať bola posunutá na tieto rehabilitácie čiže toľko a otázka bola iná tu už ozaj ľuďom šibe že sa vyjadrujú k inej otázke aká je položená úplne odpadávam od zaketnosti ľudí moja mama celý život poctivo robí a nikdy by sama od seba nebola doma tak sa majte pekne a ďalej urazajte
@dada0902
Moja mama nešťastne spadla a s prstom ruky marodila skoro rok. Nakoniec ju aj operovali, a stále tam nemala cit a veľké bolesti. Niekoľkokrát počas PN bola mimo bydliska. Vždy predtým išla za obvodným a tam nahlásila že bude napr.u dcéry alebo tak a aj presný termín. Dá sa to. Ona si s tym obyčajným prstom toľko vytrpela že až. A nedá sa len doma sedieť.
@dada0902 no ale aby si nepovedala, že sme harpie....sekunda Google a máš odpoveď 😉
Poistenec na PN nemôže svojvoľne meniť miesto pobytu
Niektorí poistenci si neuvedomujú, že počas „maródovania“ sa nemôžu liečiť kdekoľvek, ale sú povinní zdržiavať sa na mieste zaznamenanom v Potvrdení o dočasnej pracovnej neschopnosti. V prípade, že chcú zmeniť miesto pobytu, musí im to odsúhlasiť ošetrujúci lekár, ktorý poistenca uznal za dočasne práceneschopného a určuje liečebný režim na základe jeho zdravotného stavu.
Ak lekár zmenu miesta pobytu počas PN poistencovi povolí, ten je povinný novú adresu nahlásiť pobočke Sociálnej poisťovne, ktorá dávku vypláca. Poistenec zmenu oznámi písomne, neformálnym listom, najneskôr do 8 dní. Okrem zmenenej adresy treba uviesť aj identifikačné údaje poistenca (najmä rodné číslo) a oznámenie podpísať.
Po zmene miesta pobytu je práceneschopný poistenec povinný zdržiavať sa na novo určenom mieste. V Potvrdení o dočasnej pracovnej neschopnosti vždy môže byť uvedená len jedna adresa.
Informácie v Potvrdení o dočasnej pracovnej neschopnosti sú pre Sociálnu poisťovňu dôležité aj preto, že kontroluje poistencov podľa uvedeného miesta pobytu. Kontroly sa zameriavajú na dodržiavanie liečebného režimu určeného lekárom.......Tak či tak si môže dať len adresu syna a to je tak všetko, nemôžem ísť na obrad, hostinu ani nič, musí byť v mieste aké nahlási, iba ak by bol obrad v čase vychádzok ktoré má.
@1katus1 nejde o diagnózu, to nie je také jednoduché a toto dávajú vo veľmi výnimočnom prípade. Všetko to ma SP pekne vysvetlené.
Neobmedzené vychádzky počas PN sú výnimočné
V súvislosti s častými otázkami verejnosti, týkajúcimi sa určovania časového rozpätia vychádzok počas dočasnej PN, Sociálna poisťovňa upozorňuje na nasledujúce pravidlá:
O vychádzkach rozhoduje výlučne ošetrujúci lekár, t. j. všeobecný lekár, alebo lekár so špecializáciou v špecializačnom odbore gynekológia a pôrodníctvo, s ktorým má pacient uzatvorenú dohodu o poskytovaní zdravotnej starostlivosti.
Ak to povaha choroby umožňuje, ošetrujúci lekár môže dočasne práceneschopnej osobe spravidla pri prvom kontrolnom vyšetrení povoliť vychádzky, ktoré súčasne časovo vymedzí s prihliadnutím na charakter choroby. Ošetrujúci lekár zároveň informuje poistenca, v akom rozsahu a či môže vykonávať bežné denné aktivity, prípadne pracovné aktivity. Vychádzky sa stanovujú v rozsahu štyroch hodín denne, zvyčajne od 10.00 do 12.00 a od 14.00 do 16.00. Ošetrujúci lekár môže zmeniť čas vychádzok, prípadne vychádzky zrušiť. Čas vychádzok, ako aj ich prípadnú zmenu, ošetrujúci lekár zaznamená na potvrdení o dočasnej pracovnej neschopnosti a v zdravotnej dokumentácii dočasne práceneschopnej osoby.
Výnimočné prípady, kedy zdravotný stav dočasne PN osoby odôvodňuje iné časové rozpätie vychádzok, t. j. nad rámec štyroch hodín denne, Sociálna poisťovňa konzultuje s hlavnými odborníkmi z príslušného medicínskeho odboru.
Preto paušálne určovanie vychádzok nad stanovený rámec štyroch hodín denne, nie je odôvodnené.
Opodstatnenosť stanovených vychádzok a ich vplyvu na trvanie dočasnej pracovnej neschopnosti dočasne práceneschopnej osoby môže byť predmetom kontroly posudzovania spôsobilosti na prácu vykonávanej posudkovým lekárom sociálneho poistenia u ošetrujúceho lekára.
@1katus1 to je snáď vtip, ľudia s vážnymi diagnozami nemajú non stop vychádzky, ktorý nevedia dokedy tu budú a kedy im bude dobre, aby vôbec mohli ísť von a majú obmedzené... A na svadbu z PN je ôk na tri dni ist. Apropo nezávidím, ja som stále doma, len ma to fascinuje.
Nevšímaj si tieto zákerné🐓, moj ocino mal tiež zlomeny maliček a bol mesiac PN s stale ho to bolí. To asi pochopia len tí čo sa fakt nadru a netukaju len do 2 do počítača 😉 myslim si že choj za doktorom že ci by sa ta adresa nedala nahlásiť tam.. alebo nak jej zruší tie vychádzky…
@suezana v prvom príspevku si o 50tke nič nepísala, reagujem na to čo si tam uviedla. A prepáč, ale to že bola tvoja mamka na PN a na oslave a ešte , že lekár o tom vedel ti je pri kontrole so SP vieš čo platné? V momente by to zatajil. Ja neviem čo sa tu niektoré rozčulujete, človek píše ako to je, vložim texty rovno SP ako to ma byť. Tiež som sedela pol roka doma, keď ma zrazilo auto, tiež mi to liezlo na nervy, ale keďže je to raz dane tak je to dane. Vychádzky sú určené z nejakého dôvodu. Je pekné, že to tvojej mamke vyšlo, ale stačí jeden podnet a bude mať problém. Ale veď každá mame svoj rozum a vieme vyhodnotiť čo a ako. Pekný deň prajem 😉