icon

Uplatnenie nezdaniteľnej časti

25. jún 2020

Ahojte, dievčatá,
Tie, ktoré ako-tak chodia okolo účtovníctva a pod., ale aj tie, ktoré budú mat vedomosť a odpoved na moju otázku, by som rada oslovila. Syn ešte studuje a má uzavretú zmluvu vo firme počas celého kalendárneho roka - funguje na báze brigád ( keď má čas zo školy, nahlási si zmeny a potom si ich overuje). V tejto spoločnosti si už uplatňuje nezdaniteľnú časť základu dane. No od vypuknutia korony prestal do práce chodiť a teraz nastupuje do nového zamestnania, kde brigádoval aj min rok (teda zmluvu pozná). Zmluvu uzavrel a až doma prišiel na to, že bez opýtania vedúca v zmluve zakruzkovala, že si uplatňuje nezdaniteľnú časť. Jednak je, že sa ho to mohla spýtať, druha vec je tá, že je to aj jeho chyba, že na to nemyslel. Má to nejako riešiť, ak počas obdobia, kedy bude pracovať v novej práci, nebude chodiť do “starej”? Vŕta mi to v hlave, pretože nezdaniteľná časť by sa mala vzťahovať iba na 1 zamestnávateľa. Hrozia mu nejaké sankcie? Ďakujem za odpoved

kathy7337
25. jún 2020

nehrozia mu žiadne sankcie. nezdaniteľnú časť by si mal uplatňovať síce len u 1 zamestnávateľa (ale ak u toho prvého nemá žiaden príjem, tak si kľudne môže uplatniť v novom). ono je to teraz v konečnom dôsledku jedno, pretože si to vysporiada v koncoročnom daňovom priznaní.

majusqa77
25. jún 2020

sankcie nehrozia. ale bud nech ukonci prvu, alebo nech im nahlasi, aby mu nczd neuplatnovali

simonah73
25. jún 2020

a nabuduce, nech cita co podpisuje.

autor
Autor odpoveď zmazal
autor
25. jún 2020

Ďakujem za vašu pomoc, odpovede a čas