icon

Upozornenie na nesprávne parkovanie

marcella84
27. aug 2025

Zdravím. Dnes som si našla za stieračom takýto oznam, pravdepodobne od súkromnej osoby. Na druhej strane papiera bolo perom napísané telefónne číslo. Podotýkam, že to bolo v extraviláne pri Vážskej hrádzi, kde som išla venčiť psa a vozidlo som odstavila pozdĺž kamenistej cesty. Síce po ľavej strane (viem že správne by bolo po pravej), pričom žiadna zákazová značka tam nie je a bežne tam parkujú aj ostatní, keď idú venčiť psov, alebo sa na hrádzu korčuľovať či behať. Stalo sa mi to úplne po prvý raz. Ako mám reagovať? Má na to vôbec dotyčný právo dávať takéto oznamy?

Upozornenie na nesprávne parkovanie
Strana
z2
anonym_7c0fc4
27. aug 2025

@marcella84 a na čo konkrétne chceš reagovať? Videla si nejakú osobu, ktorá to tam dala? Mimo to oznamy ti dávať môže, nevyhráža sa ti a ani tam nie je nič explicitné, takže netuším čo chceš vlastne riešiť.

colsami
27. aug 2025

Parkovala si nespravne? Ak ano, co prosim Ta riesis? Ved bud rada ze mas len upozornenie do buducna, a rovno tu policiu nevolali... Evidentne sa tam to parkovanie zacina riesit (aj ked podla Teba tam tak parkuje "kazdy") takze miesto rozculovania sa, ci ma niekto pravo Ta na to upozornit (a ma), na Tvojom mieste by som zvazila, ci tam zaparkujes aj nabuduce.

nenne27
27. aug 2025

@marcella84 nemate tam nieco ako parkovacich asistentov?my mame v nitre, ale nedavaju taketo mile upzornenia, hned volaju mestskych a sup papucka.kedze si nespravne parkovala, mozes sa tesit, ake si mala stastie, ze ta len upozornili a nedali papucu.argument vsetci tak parkuju zrejme fungovat nebude

marcella84
autor
27. aug 2025
@colsami

Parkovala si nespravne? Ak ano, co prosim Ta riesis? Ved bud rada ze mas len upozornenie do buducna, a rovno tu policiu nevolali... Evidentne sa tam to parkovanie zacina riesit (aj ked podla Teba tam tak parkuje "kazdy") takze miesto rozculovania sa, ci ma niekto pravo Ta na to upozornit (a ma), na Tvojom mieste by som zvazila, ci tam zaparkujes aj nabuduce.

@colsami ja sa nerozčuľujem, len rada by som sa nabudúce vyhla nejakým ďalším nepríjemnostiam. A ako vravím, stalo sa mi toto úplne po prvý krát. A chcela som sa aj informovať, čo hovorí zákon, lebo žiadna zákazová značka tam nie je. Či sa radšej úplne vyhnúť tomuto miestu a ísť inde.

earlgrey
27. aug 2025

Na tom tom upozornení je napísané o dopravnom značení,.možno si si len nevšimla? si si istá, že nikde tam nie je nič? niekde na začiatku sa neupozorňuje napr. na súkromný pozemok alebo niečo také?

marcella84
autor
27. aug 2025
@nenne27

@marcella84 nemate tam nieco ako parkovacich asistentov?my mame v nitre, ale nedavaju taketo mile upzornenia, hned volaju mestskych a sup papucka.kedze si nespravne parkovala, mozes sa tesit, ake si mala stastie, ze ta len upozornili a nedali papucu.argument vsetci tak parkuju zrejme fungovat nebude

@nenne27 nie, neviem o tom, že by sme ich tu mali. Ako som písala, to bolo normálne za dedinou, poľná kamienková cesta k Váhu, hneď pri hrádzi.

nenne27
27. aug 2025
@marcella84

@nenne27 nie, neviem o tom, že by sme ich tu mali. Ako som písala, to bolo normálne za dedinou, poľná kamienková cesta k Váhu, hneď pri hrádzi.

@marcella84 hm...neda sa napisat na nejake miestne forum a popytat sa ludi?

marcella84
autor
27. aug 2025

Pre ilustráciu môžem dať aj foto z Google Maps, kde to presne bolo. Cesta vedie rovno k Váhu a pretína ju cyklohrádza. A fakt som si žiadnu dopravnú značku nevšimla, teda aspoň doteraz tam nebola, chodievam tam pomerne často.

123profil321
27. aug 2025
@nenne27

@nenne27 parkovacích asistentov?? To máme odkedy?

jarmila2010
27. aug 2025

ja by som zavolala a spytala sa,preco ma dotycny problem s tym,ze si tam parkovala...

marcella84
autor
27. aug 2025

Ja sa snažím riešiť všetko podobrotsky, zbytočne neprovokovať a nedostať sa do problémov. Asi radšej pôjdem nabudúce na iné miesto. Je možné, že dotyčnému vadilo aj to, že parkujem zrovna po ľavej strane cesty, resp. má tam nejaký svoj nevyznačený pozemok, o ktorom som ani nevedela.

jarmila2010
27. aug 2025
@marcella84

Ja sa snažím riešiť všetko podobrotsky, zbytočne neprovokovať a nedostať sa do problémov. Asi radšej pôjdem nabudúce na iné miesto. Je možné, že dotyčnému vadilo aj to, že parkujem zrovna po ľavej strane cesty, resp. má tam nejaký svoj nevyznačený pozemok, o ktorom som ani nevedela.

@marcella84 takto si mozes,len domyslat..zavolaj a budes vediet

ella1234
27. aug 2025

@marcella84 parkovat po lavej strane je zakazane. Ostatni co tak parkuju su idioti a ty to pouzijes ako argument? Co mas 5???

deti95060810
27. aug 2025

ja by som nevolala. je to poľná cesta, žiadna značka. asi sa niekto hrá na policajta.

deti95060810
27. aug 2025

parkovací asistent - som minule videla aj u nás v meste. chodil pán po parkovisku a pozeral kto parkuje načierno. na chrbte mal nápis parkovací asistent.

tundra
27. aug 2025
@marcella84

@marcella84 ak si dobre pamätam,tak vjazd na lesnu a polnu cestu, je pre motorove vozidla zakazany.

anonym_8d5088
27. aug 2025
@tundra

@marcella84 ak si dobre pamätam,tak vjazd na lesnu a polnu cestu, je pre motorove vozidla zakazany.

@tundra blbost, parkovala na lavej strane to je zakazane

tundra
27. aug 2025
@anonym_8d5088

@anonym_8d5088
Nový zákon o cestnej premávke má na území Slovenskej republiky účinnosť od 1.2.2009. Pozornosť je potrebné upriamiť najmä na ustanovenie § 4 ods. 3 zákona o cestnej premávke – povinnosti vodiča. Jeho znenie je nasledovné: (3) Vodič smie motorové vozidlo použiť len na cestách; to neplatí, ak sa motorové vozidlo v súlade s osobitnými predpismi ) použije a. v súvislosti s organizovaným športovým, spoločenským alebo iným verejným podujatím, b. na pôdohospodárske, lesné, údržbárske, stavebné alebo priemyselné práce, c. v súvislosti s výkonom poľovníckeho práva a rybárskeho práva alebo ich kontrolou, d. na záchranné práce, e. na práce vo verejnom záujme, f. na plnenie úloh spojených s ochranou životného prostredia, železničnej dopravy, verejného poriadku, bezpečnosťou štátu a obranou štátu, g. na prepravu do obytného alebo rekreačného zariadenia, h. v súvislosti s kontrolnou, inšpekčnou alebo prieskumnou činnosťou alebo i. v priestore, ktorý nie je verejne prístupný, so súhlasom jeho vlastníka alebo inej oprávnenej osoby. Ustanovenie o zákaze používania motorových vozidiel mimo cesty (okrem zákonných výnimiek) je teda zákaz všeobecný a nerozlišuje, či je konkrétne územie v určitom stupni ochrany podľa zákona o ochrane prírody a krajiny. Národná rada Slovenskej republiky vo svojej dôvodovej správe k prijatému zákonu zdôvodnila uzákonenie takéhoto postupu nasledovne : „Zakazuje sa používať motorové vozidlo na iných miestach než na tých, ktoré sú určené na cestnú premávku s tým, že taxatívne sa vymedzujú výnimky, pre ktoré to neplatí. Týmto opatrením sa sleduje najmä ochrana životného prostredia, kľudu a verejného poriadku v oddychových zónach, ako sú parky, lesy, lúky, vinohrady, poľnohospodárske pozemky a pod.“ Takéto porušenie povinností vodiča podľa zákona o cestnej premávke je teda priestupkom proti bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky podľa § 22 zákona o priestupkoch. Ich objasňovanie a prejednávanie patrí do pôsobnosti Policajného zboru. Len pre zaujímavosť, v blokovom konaní sa za toto porušenie ukladá pokuta 150 €, v správnom konaní 300 €. Čo dodať záverom. Akékoľvek jazdenie motorovými vozidlami mimo ciest bez právneho dôvodu je v súčasnosti nezákonné. Ak použijete vozidlo mimo cestu a nie ste na území, ktoré patrí do lesného pôdneho fondu alebo tam nie je vyhlásený stupeň ochrany 2 a vyšší, dopúšťate sa dopravného priestupku a môže vám byť uložená pokuta. V prípade, že s vozidlom jazdíte po pozemku v druhom a vyššom stupni ochrany alebo po pozemku, ktorý patrí do lesného pôdneho fondu, formálne sa dopúšťate trestného činu a v tom najhoršom prípade sa vám môže stať, že si posedíte jeden rok v niektorom našom nápravnom zariadení. Hlavný problém nastáva najmä z toho dôvodu, že policajti sa s touto problematikou do uvedenej novelizácie Trestného zákona v podstate nezaoberali. Tým, že takéto konanie bolo povýšené na trestný čin, automaticky sa tieto skutky dostali pod pôsobnosť zákona o Policajnom zbore a tak v podstate v spolupráci dobrovoľných strážcov prírody a členov lesnej stráže polícia bude určite vykonávať v nastávajúcej sezóne policajno bezpečnostné akcie zamerané na túto problematiku tak, ako je to ukladá zákon

tundra
27. aug 2025
@anonym_8d5088

@anonym_8d5088 je jedno, kde parkovala,podla zakona,tam nema co robit.Ked vstupil zakon do platnosti,musel som vybavovat povolenie na lesnom urade na vstup na lesne cesty.Tiez ako rybar,ked som zaparkoval pri hradzi,tak chodili a upozornovali,ze sa tam nesmie parkovat....

nenne27
27. aug 2025
@123profil321

@123profil321 my to mame v meste.Su to v podstate mali bonzaci v zelenych vestach, kde maju napisane parkovaci asistent, chodia po meste a kontroluju, ci maju vsetci zaplatene parkovne.ptm nabehnu papuckari s vybavenko

anonym_8d5088
27. aug 2025
@tundra

@anonym_8d5088 je jedno, kde parkovala,podla zakona,tam nema co robit.Ked vstupil zakon do platnosti,musel som vybavovat povolenie na lesnom urade na vstup na lesne cesty.Tiez ako rybar,ked som zaparkoval pri hradzi,tak chodili a upozornovali,ze sa tam nesmie parkovat....

@tundra vies co ja viem tiez kopirovat zakony….
Ale treba si ten zakon vediet aj vylozit ku konkretnej situacii.
Ty vies kto je vlastnik pozemku? Ide o obecny pozemok a obecnu ucelovu komunikaciu? Ty pises o lesnej ceste..to si zobral kde ze je to lesna cesta?
V skratke ak je polna cesta vedena ako ucelova tak na nej platia take iste pravidla na akejkolvek inej ceste.ale to my nevieme.
Staci si sedliackym rozumom domysliet…prejde cez tu cestu traktor ked tam ona tak zaparkuje? Nie. Tak tam nema parkovat.

A hradze su vacsinou (takmer vzdy) v ochrannom pasme vodnych tokov preto tam parkovat nesmies.

tramtada31
27. aug 2025

Uprimne, mozes byt rada, že dal len upozornenie. U nás sa prepichuju pneumatiky a skrka lak na aute. Ak je možnosť zaparkovať inde, tak zaparkuj

tundra
27. aug 2025
@anonym_8d5088

@tundra vies co ja viem tiez kopirovat zakony….
Ale treba si ten zakon vediet aj vylozit ku konkretnej situacii.
Ty vies kto je vlastnik pozemku? Ide o obecny pozemok a obecnu ucelovu komunikaciu? Ty pises o lesnej ceste..to si zobral kde ze je to lesna cesta?
V skratke ak je polna cesta vedena ako ucelova tak na nej platia take iste pravidla na akejkolvek inej ceste.ale to my nevieme.
Staci si sedliackym rozumom domysliet…prejde cez tu cestu traktor ked tam ona tak zaparkuje? Nie. Tak tam nema parkovat.

A hradze su vacsinou (takmer vzdy) v ochrannom pasme vodnych tokov preto tam parkovat nesmies.

@anonym_8d5088 autorka sa pytala,ja som
odpovedal.Skôr ci neskôr by prisla otazka,podla akeho zakona,tam nesmie parkovat.
Podla toho zakona, je vjazd na polne a lesne
cesty zakazany.
Hradza je napr.po celej dlzke vazskeho kanala z obidvoch stran.Ochranne pasmo vodneho diela,je
nieco ine.

123profil321
27. aug 2025
@nenne27

@123profil321 my to mame v meste.Su to v podstate mali bonzaci v zelenych vestach, kde maju napisane parkovaci asistent, chodia po meste a kontroluju, ci maju vsetci zaplatene parkovne.ptm nabehnu papuckari s vybavenko

@nenne27 hmm, ja som ich teda ešte nevidela. A teda, niekde by sa občas aj zišli 😃

marcella84
autor
28. aug 2025

Vďaka za všetky ozrejmenia. Áno, uvedomujem si, že mohlo to dopadnúť aj horšie ako len samotné upozornenie. Natíska sa však otázka, ako sa zachovať nabudúce a kam radšej zaparkovať, aby som sa vyhla nepríjemnostiam. Chodievam do týchto miest k Váhu venčiť psa už dlhé roky (autom, keďže od miesta bydliska to mám asi 6 km a pešo by to bolo ďaleko), samozrejme aj na iné miesta a nikdy s tým nikto nemal žiadny problém. Až včera tento pozdrav. Samozrejme, nie vždy som zaparkovala presne na tom mieste ako včera. Chodia takto aj druhí. Nerada by som sa vychádzok k Váhu úplne vzdala.

vlado19822
28. aug 2025
@marcella84

Pre ilustráciu môžem dať aj foto z Google Maps, kde to presne bolo. Cesta vedie rovno k Váhu a pretína ju cyklohrádza. A fakt som si žiadnu dopravnú značku nevšimla, teda aspoň doteraz tam nebola, chodievam tam pomerne často.

@marcella84 toto nie je cesta ,treba si uvedomiť že pravdepodobne ide o súkromný pozemok s tým že ľudia si tak vyjazdili cestu ,pozri na mapka gku toto miesto a uvidíš ale mne osobne takto na dvoch miestach urobili cestíčku až kým som to nezahradil

januska12323
28. aug 2025
@marcella84

Vďaka za všetky ozrejmenia. Áno, uvedomujem si, že mohlo to dopadnúť aj horšie ako len samotné upozornenie. Natíska sa však otázka, ako sa zachovať nabudúce a kam radšej zaparkovať, aby som sa vyhla nepríjemnostiam. Chodievam do týchto miest k Váhu venčiť psa už dlhé roky (autom, keďže od miesta bydliska to mám asi 6 km a pešo by to bolo ďaleko), samozrejme aj na iné miesta a nikdy s tým nikto nemal žiadny problém. Až včera tento pozdrav. Samozrejme, nie vždy som zaparkovala presne na tom mieste ako včera. Chodia takto aj druhí. Nerada by som sa vychádzok k Váhu úplne vzdala.

@marcella84 najlepšie bude keď tam zavoláš a opýtaš sa. Ja si tiež myslím, že je to súkromný pozemok a majiteľ má už toho dosť.

alenka58
28. aug 2025
@marcella84

@colsami ja sa nerozčuľujem, len rada by som sa nabudúce vyhla nejakým ďalším nepríjemnostiam. A ako vravím, stalo sa mi toto úplne po prvý krát. A chcela som sa aj informovať, čo hovorí zákon, lebo žiadna zákazová značka tam nie je. Či sa radšej úplne vyhnúť tomuto miestu a ísť inde.

@marcella84 veď ťa slušne upozornil a dal aj tel.č. tak čo špekuluješ zavolaj na to číslo a dozvieš sa

nenne27
28. aug 2025
@123profil321

@123profil321 v nitre mame :D

anonym_ab5764
28. aug 2025
@anonym_8d5088

@anonym_8d5088
na schválenej cestnej komunikácii, nie na poľnej ceste.

Strana
z2