Úrad práce a PN

lucia1123
3. jan 2024

Ahojte, potrebovala by som sa právne poradiť. Moja dcéra vychodila strednú školu, ale na vysokú nastúpiť nemohla, kvôli vážnejším zdravotným problémom. Hlásila sa 8.9.2023 na úrad práce (vtedy nemala ešte doklad PN). Pani doktorka jej ho opätovne vystavila od začiatku hospitalizácie (august, keď mala status ešte študent) a PN trvá až doteraz - do neurčita. Úrad práce ju vyradil, lebo sa v podstate hlásila počas PN obdobia (možno naša chyba, že sme PN nedali po dátume nahlásenia). Avšak ako teraz postupovať? Je možné zmeniť dátum PNky alebo kde sa hlásiť, keď v podstate nikdy zamestnaná nebola, kto jej má platiť odvody do zdravotnej poisťovne? Neverím, že si to musí všetko vyplatiť sama, keďže v podstate je PN a nikdy nepracovala.

zuzka1.
3. jan 2024

@lucia1123 ku dňu podania žiadosti nesmie byť PN, keďže úrad zistil nové skutočnosti ju v zmysle zákona o službách zamestnanosti vyradil spätne odo dňa podania žiadosti, tvoja dcéra nemá momentálne platiteľa zdravotnej, takže si ju bude platiť sama, ako dobrovoľne nezamestnaná osoba. Vaša chyba, že ste si neprezistili skutočnosti.

melanta
3. jan 2024

Je povinnosť dcéry rovnako ako každého občana takéto informácie si zistiť. Mala ju lekárka na PN vypísať nie spätne ale k reálnemu dátumu. To ste si mali zistiť a lekárku inštruovať. V takom prípade by ostala v evidencii a zároveň by bola PN. Úrad postupoval správne. Dcéra nech si čím skôr doplatí zdravotné poistenie, keďže píšeš, že má zdravotné problémy, aby sa nestalo, že si niečo bude musieť hradiť sama. Áno, musí si to platiť sama a aj doplatiť spätne. Každý dospelý je povinný platiť si ZP bez ohľadu na to, či v minulosti pracoval.

katka2602
3. jan 2024

Ako sa hlásila na UP, keď ako píšeš bola v nemocnici? Doktorka nemala dávať spätnú PN, načo? Takto si musí platiť zdravotku sama.