Veci ohľadom práceneschopnosti
Ahojte, som tu síce nová registrovaná členka, ale toto fórum už navštevujem dlhší čas 🙂 Potrebovala by som poradiť ohľadom PN. Čítala som veľa o PN, ale nenašla som odpoveď na otázku ktorú hľadám ( ak tu taká je, tak sa naozaj ospravedlňujem, že som to prehliadla ). Všade som našla prípady, kedy boli zeny zamestnané dlhodobo....moja situácia je taká, že som zamestnaná od 1.9.2013, predtým som študovala VŠ, čiže som nebola nikde zamestnaná, toto je moja prvá práca. Od februára 2014 sa chceme s manželom začať pokúšať o bábätko 🙂 . Mám fyzicky a psychicky náročnú prácu a už teraz som rozhodnutá, že keď otehotniem, tak určite pôjdem na PN (viem, že tehotenstvo nie je choroba, a možno ma niektoré hneď odsúdia, že som lenivá a podobne, ale pre mňa je bábätko dôležitejšie a riskovať nebudem). No a teraz mám 2 hlavné otázky: 1. Kedže v dobe otehotnenia ( budem optimista, rátajme už marec 😉 ) budem zamestananá 5 mesiacov, ako sa ráta PN ? Čítala som, že vymeriavací zaklad minulého roku, ale ked som robila len od prvého septembra, tak neviem čo mam rátať 😅 ... a 2. Keď sa dám na PN, tak to sa zarátava do tých 270 dní do nemocenského poistenia, ktoré je potrebné na materskú? Ďakujem veľmi pekne, každej ktorá si toto prečítala a ktorá mi poradí 🙂 Proste mi len ide o to, že z čoho sa bude rátať moja PN, ked som predtým nerobila a za rok 2013 budem mať odpracované len 3 mesiace....dakujem 🙂

@rebbecah
1) VZ vypočítajú od 1.9.- 31.12.13 ... porátajú hrubé mzdy a vydelia počtom dní z toho obdobia ..
2) áno dni na PN sa rátajú do podmienky 270 dní poistenia ale len v prípade, že si stále zamestnanec...
a za rok 2013 máš 4 mesiace ... nie 3 ...