Vybavenie slovenského rodného listu pre dieťa narodené vo Viedni
Ahojte kde mám ísť vybaviť malej slovenský rodný list ak sa narodila tu vo Viedni? Stačí ak pôjdem do Bratislavy alebo musím ísť do toho okresu kde mám trvalý pobyt na slovensku? Nemecký rodný list už má ale pri vybavovaní rodičovského príspevku pítajú aj slovenský . Viem že sa to dá vybaviť tu na ambasáde ale počula som že tu to trvá ovela dlhšie a nerozorávam ani nemecky preto by som to chcela vybaviť na slovensku
Ďakujem za odpovede.
Ahoj, akurat ho aj my vybavujeme, tiez porod Rakusko, musis ist na miesto posledneho trvaleho pobytu na SR. S abasadou vo Viedni je to naprd, my sme rezervovali termin este v oktobri to bol maly este v brusku, termin sme dostali na 25. februara, ale nakoniec som to vybavovala na SR.
Zavolaj si na osobitnú matriku v Bratislave a oni ti presne povedia čo k tomu potrebujes...
Dakujem vám a treba vybaviť aj slovenské občanstvo pre malú? Alebo stačí slovenský rodný list a pas?
@laura191221 rodný list , ktory ti vydali v krajine narodenia dieťaťa máš asi medzinárodný, aj so slovenským jazykovým variantom (ak nie, treba dať úradne preložiť), potom s ním zájsť na osobitnú matriku v Petržalke, budova Technopol (to je najbližšie od hraníc) - tam vyplniť papiere a vystavia ti Slovensky rodný list do 30 dní, s ním potom môžeš dať spravit dieťaťu cestovný pas - občianstvo má dieťa automaticky po rodičoch - ak ste obaja Slováci, tak má slovenské. Prechod cez hranicu s dieťaťom je taká šedá zóna, my sme ho prepašovali, keď sme šli vybavovať jeho pás.
@martina_11 ďakujem a stačí ak do Petržalky pôjde partner alebo tam musíme byť obidvaja?
@laura191221 my sme museli obaja, ale teraz neviem, či to nebolo len kvôli tomu, aby dcéra nemala -ova v priezvisku , radšej tam zavolajte, pani je milá a ústretová
@laura191221 vraví mi muž, že obaja rodičia musia podpísať papier so súhlasom, že dieťaťu bude udelené slovenské občianstvo - to je nejaká novinka teraz, predtým stačil jeden rodič na vybavenie
@laura191221 Ja len že na slovenskej ambasáde hovoria po slovensky, lebo tam pracujú Slováci, takže keď tam zavolaš, určite budeš mať možnosť vybrať si “služby” v slovenčine.
Rozumiem dakujem vam vsetkym
Zdravím vás všetkých mám na vás otázočku dá sa vybaviť rodný list aj dajme tomu expresne teda ako pri pase že si zaplatím a zrobia ho do týždňa?? Vopred vám ďalujem za odpoveď.

A či stačí ak je pri vybavovaní prítomna len jedna osoba matka alebo otec?