Výber medzi PN a podporou v nezamestnanosti
Ahojte, výpovedná doba mi končí 30.novembra od 1.12som nezamestnaná. Výpoveď som dala zo zdravotných dôvodov, čiže budem na pn kým sa nedám dokopy zdravotne. Viete mi povedať čo by bolo pre mňa výhodnejšie? Ísť sa registrovať na upsvar požiadať o podporu a potom ist na PN? Či ísť hneď na PN a po skončení sa ísť registrovať na upsvar? Keďže teraz sa má krátiť podpora po určitej dobe, rozmýšľam že keby som požiadala teraz ešte do konca roka o podporu budem ju mať ešte po starom? Ďakujem za odpovede
No, ak pojdes na UP este tento rok, mozes docerpat riadne celu podporu 6m, 50%. Ak pojdes buduci rok, tak mas iba 3m 50%. Na druhej strane, by som radsej isla na PN a potom na UP.
@anonym_702ff3 neni to tak ze na PN ak by isla tak len z ochrannej lehoty do 7 dni po skonceni pp? Ak neni na nej uz teraz?
@anonym_autor potom by som tiez radsej volila docerpat pn,potom podporu a hladat pracu
ak sa das na UP, sice vyberies celu podporu, ale potom uz nebudes mat narok na platenu PN. Ak by si potrebovala byt na PN rok, tak zadarmo.
Ked uz treba, chod najprv na PN, vyber ju rok, alebo teda kolko treba, a az potom sa chod evidovat na UP.
@anonym_702ff3 neni to tak ze na PN ak by isla tak len z ochrannej lehoty do 7 dni po skonceni pp? Ak neni na nej uz teraz?
@anonym_autor potom by som tiez radsej volila docerpat pn,potom podporu a hladat pracu
@anonym_512d49 áno, na PN môžeš ísť v ochrannej dobe. Mnoho ľudí ide teraz na ÚP, dočerpať podporu, lebo od nového roka to budú iba tie tri mesiace. Zase ak mám zdravotné problémy, tak by som išla na PN a potom dočerpala tie 3m podporu 50%.
@anonym_512d49 áno, na PN môžeš ísť v ochrannej dobe. Mnoho ľudí ide teraz na ÚP, dočerpať podporu, lebo od nového roka to budú iba tie tri mesiace. Zase ak mám zdravotné problémy, tak by som išla na PN a potom dočerpala tie 3m podporu 50%.
@anonym_702ff3 tak som si dobre myslela. Netyka sa to mna,to som chcela dat tiez radu. Lebo nepise ci na pn uz je alebo sa chysta
Nie som ešte na PN, ešte pracujem.Len som uvažovala že by som sa išla evidovať na upsvar hneď požiadať podporu a v ochrannej lehote ísť na PN, čže by som mala už podanú žiadosť o podporu ešte v starom roku a vyčerpala si ju v novom roku po skončení pn
Nie som ešte na PN, ešte pracujem.Len som uvažovala že by som sa išla evidovať na upsvar hneď požiadať podporu a v ochrannej lehote ísť na PN, čže by som mala už podanú žiadosť o podporu ešte v starom roku a vyčerpala si ju v novom roku po skončení pn
@anonym_autor zas dalsia co vie dopredu ze jej lekarka da PN? nechapem
@anonym_autor spekulantka, takto to nefunguje. zial ked pojdes na PN, kedze vies ze dopredu ti ju lekarka da, tak az potom ides na urad prace a az vtedy ziadas o podporu. pn ti musi najprv skoncit a az potom ides na urad prace.
dalsia vyhoreta osoba? ze?
@anonym_autor zas dalsia co vie dopredu ze jej lekarka da PN? nechapem
Asi keď ma čaká operácia tak tipujem že má dá na PN ci
@anonym_autor asi? no ked budes operovana, az potom, ked skoncis PN , ides na urad prace a ziadas o podporu lebo sa neda ziadat naraz
@anonym_d00242
Presne tak, ako to napísala , to funguje.
@anonym_autor Netipujes dobre... Cakanie na operaciu nie je castokrat dovodom na PN... Rozhodujuci je aktualny zdrsvotny stav v case, kedy by sa (teoreticky) mala PN vystavit...
@anonym_autor do 7 dni od skoncenia pomeru ist na pn tahat co najviac a potom na podporu
@anonym_autor do 7 dni od skoncenia pomeru ist na pn tahat co najviac a potom na podporu
@hsjdudhdbd to si vazne napisala? to sa ako da
PN TAHAT co Najviac?
porad
dalsie ....och...
@anonym_d00242
Presne tak, ako to napísala , to funguje.
@draik čiže ako to funguje? Lebo normálnej rady som sa nedočkala 😐
@anonym_autor ty si neprisla so ziadnou normalnou informaciou a ked uz 5.10 vies ze od 1.12 budes PN tak co ti mame odpisat? mas tam viac nez dost odpovedi. snad ti nemame spisat sumar. sama nevies co chces.
Zaregistrovať sa na úrade práce, požiadať o dávku a následne, ešte v ochrannej lehote, ísť na PN.
@anonym_autor Uz len zostava verit, ze PN bude indikovana... Lebo teraz, ked pracujes, zjavne PN potrebna nie je.. A ocakavat, ze prave v ochrannej dobe sa stav zhorsi a bude potrebna PN, je cisty kalkul.. Snad si na to SP posvieti a adekvatne to vyhodnoti..
@anonym_autor Uz len zostava verit, ze PN bude indikovana... Lebo teraz, ked pracujes, zjavne PN potrebna nie je.. A ocakavat, ze prave v ochrannej dobe sa stav zhorsi a bude potrebna PN, je cisty kalkul.. Snad si na to SP posvieti a adekvatne to vyhodnoti..
@janickadr spekulantka to je, ona vie ze sa jej pohorsi. a uz dopredu kalkuluje s PN
@janickadr spekulantka to je, ona vie ze sa jej pohorsi. a uz dopredu kalkuluje s PN
@anonym_d00242 Zial, takych je vela... Ja som velmi "mierumilovny" clovek, ale dnes som na presne takeho isteho vyrazne a zasadne zvysila hlas (a zostal sokovany)... Najskor chcel dlhu a "vaznu" PN, ako je pomaly ochrnuty.., o par tyzdnov potvrdenie do novej prace, aky je zdravy ako buk. dokaze pracovat s bremenami, strojmi, so vsetkym... Ale tak to nefunguje... Kazdeho si raz karma najde..., a bude sa cudovat (a to nie karma)...
@anonym_d00242 Zial, takych je vela... Ja som velmi "mierumilovny" clovek, ale dnes som na presne takeho isteho vyrazne a zasadne zvysila hlas (a zostal sokovany)... Najskor chcel dlhu a "vaznu" PN, ako je pomaly ochrnuty.., o par tyzdnov potvrdenie do novej prace, aky je zdravy ako buk. dokaze pracovat s bremenami, strojmi, so vsetkym... Ale tak to nefunguje... Kazdeho si raz karma najde..., a bude sa cudovat (a to nie karma)...
@janickadr mna to uz rozculuje. a hlavne uz ludia nemaju problem sa otvorene priznat a zamotat do vlastnych lzi. tuto autorka ma ist na operaciu, pardon, hrozila jej, a zrazu pise ze nechce byt dlho na urade a ze cim skor nova praca. tak ja som uz asi blba ale ked mam zdravotny problem, tak si doriesim ten a potom riesim novu pracu. a tu sa pomaly kazda druha hned hadzne na PN po skonceni PP lebo kazda je bud neuroticka alebo vyhoreta alebo ma vypacene stavce na chrbtici. ale vsetky to riesia v ochrannych lehotach vzdy po skonceni PP. ja neviem ked niekto ma akutny stav a na operaciu tak to riesi aj pocas PP a nie vo vypovednej lehote. sami spekulanti su tu. je mi z nich zle.
@anonym_d00242 ano vazne som to napisala pn ked mate problem chrbtica kolena s rozne veci sa tahaju dlhsie kym vas objenaju na vysetrnie cakavia foba nezlepsenie stavu
@anonym_d00242 ano vazne som to napisala pn ked mate problem chrbtica kolena s rozne veci sa tahaju dlhsie kym vas objenaju na vysetrnie cakavia foba nezlepsenie stavu
@hsjdudhdbd tak o tom ci mas byt pn snad rozhoduje lekar a asi si nemala akutny stav nakolko to riesis takto, ze si to planujes. prepac, ale toto neberiem, raz mam problem, idem hned na PN a nie takto si vsetko planovat. spekulantka

No, ak pojdes na UP este tento rok, mozes docerpat riadne celu podporu 6m, 50%. Ak pojdes buduci rok, tak mas iba 3m 50%. Na druhej strane, by som radsej isla na PN a potom na UP.