icon

Vyčlenenie podielníkov

haluta
8. máj 2017

Chcem sa opýtať na jednú otázku: Máme pozemok - orná pôda - 17500 m2 - na pozemku sme 6ti podielový vlastníci. Chceme pozemok rozdeliť a urobiť cestu ku každému pozemku. Avšak dvaja zo šiestich nesúhlasia. My štyria, ktorí súhlasíme máme spolu 12700m2. Dôvody nesúhlasu: Jeden to nechce riešiť a druhý nás úplne ignoruje. emoticon Chcem sa opýtať: 1. Môžem ich proste nejako vyčleniť? Ak áno, ako? Na koho sa mám obrátiť?

persica
Odpoveď bola odstránená
haluta
autor
8. máj 2017

@persica každému by ostalo pár árov...ale takto vlastne nemajú nič a o pozemok sa nik nestará :(

deti95060810
8. máj 2017

@haluta pár árov? no to asi nie. Nechcela by som ich motykou kopať.... 17 500švorcov je 175árov. Deleno 6 je necelých 30 árov na jedného. Na zrobenie sa dosť...
Pokúste sa od nich odkúpiť ich podiel. Peniate bývajú lákavé....

persica
Odpoveď bola odstránená
deti95060810
9. máj 2017

@persica len tie stroje stoja nekresťanské peniaze...

h2
9. máj 2017

@haluta Neviem, čo Ti to tu baby popísali za hlúposti, ale jasné, že to ide vyriešiť. Ak sa spoluvlastníci nevedia dohodnúť, treba dať návrh na súd na rozdelenie podielového spoluvlastníctva, súd rozhodne a rozdelí to.

persica
Odpoveď bola odstránená
h2
9. máj 2017

@persica Autorka sa nepýtala na lacné a rýchle riešenie, pýtala sa proste len na riešenie. Myslím, že je to lepšie, než to, čo si poradila Ty, čiže nič. Pá-pá. 😘

persica
Odpoveď bola odstránená
h2
10. máj 2017

@persica Ale, ale, na čo toľká irónia, no dobre, vrátila si mi to. Nie som právnička, takže koľko trvá súdne konanie Ti neporadím, ale to je určite individuálne. Ale ako geodetka so 17 ročnou praxou sa s takýmito prípadmi stretávam (aj keď, samozrejme, geodet návrh na súd nepodáva). Môžeš sa obrátiť na nejakú právnickú kanceláriu, aby Ťa zastupovali, oni potom za Teba všetko vybavia. Samozrejme, bude to aj dosť stáť. Ale tomu sa dá aj vyhnúť, návrh na súd môžeš podať aj bez právnika, na Googli si určite nájdeš nejaký vzor, alebo postup. Predpokladám, že to bude vyzerať nejako tak, že žiadaš súd o vysporiadanie a zrušenie podielového spoluvlastníctva z dôvodu, že sa s ostatnými spoluvlastníkmi nevieš dohodnúť. Tým by to mohlo aj skončiť, necháš rozhodnutie na súd. Ale lepšie je podľa mňa, ak dáš rovno aj návrh, ako by si si želala, aby súd rozhodol. K tomu budeš potrebovať geometrický plán, ktorým sa nehnuteľnosť rozdelí na jednotlivé parcely, ktorých veľkosť bude úmerná veľkosti podielu každého vlastníka. Keďže návrh dávaš Ty, Ty si určíš, kde sa bude ktorá parcela nachádzať a aký bude mať tvar (to si dohodneš s geodetom, rozdelí to, ako mu povieš). Geometrický plán sa dá len overiť na kataster, zapisovať sa zatiaľ nebude, ani by ho nezapísali, kým nemajú súhlas všetkých zúčastnených, prípadne právoplatné súdne rozhodnutie. Samozrejme, odporcovia s Tvojím rozdelením nemusia súhlasiť, ale potom by mali dať iný návrh oni, takže neodporúčam snažiť sa ich nejako "ukrátiť", lebo sa budete dohadovať donekonečna. Ak by si navrhovala, že ich podiely odkúpiš, budeš potrebovať znalecký posudok, kvôli cene nehnuteľnosti. Po rozhodnutí súdu sa dá geometrický plán zapísať na kataster, následne si môžeš nechať ten teraz už len Tvoj pozemok vytýčiť v teréne a hotovo. Dúfam, že som pomohla.

persica
Odpoveď bola odstránená
haluta
autor
11. máj 2017

@h2 krásne si to napísala 🙂 lepšie ako nám poradila geodetka :D naša 🙂