icon

Výhody a úľavy pre držiteľov preukazu ŤZP a ID

Dnes o 11:14

Kludne mozte odpovedat aninymne. Ti, co mate TZP bez sprievodcu, mate aj ID? Ake vyhody mate, respektive ulavy.
Smeti, parkovne, zlavy v kulture...

sara07
Dnes o 11:35

😂
to je vždy len krásne prezentovane
každé mesto to má inak
zlavy na vstupne alebo kultura máš také že máš lahšie kupit rodinne vstupne
vynimku kde citelne je to iné je napr festival Ostravacolours - ano tam je vidiet rozdiel aj pristup
smeti, parkovne treba na danom MU si zistit každé mesto to ma inak, v našom meste žiadne ulavy napr
dane len ak si vlastnik nehnutelnosti inak nie
máš nejaku zlavu pri cestovani vlakom alebo mhd, zase všade rôzne

markusrasford
Dnes o 11:37

@anonym_autor to co ta zaujíma si nájdeš na stránke ministerstva práce alebo na stránkach okresných úradoch práce. Mas zľavy na autobus, vlak, na plaváreň, niekde do múzea nie je to pravidlo. ZTP a ID nie su automaticky prepojené. O ID rozhoduje sociálna poisťovňa o ZTP okresné úrady dané oddelenie

anonym_48f589
Dnes o 12:15

o ZTP/ZTPS rozhoduje UPSVAR podla inych pravidiel ako je to pri ID Socialna poistovna
vyhody su zlavy na doprave, pri vstupnom, plati to aj v zahranici napr USA, Dubaj
ak mas ZTP nemusis dostat ID, ZTP ma viac ludi ako ID

doriiis
Dnes o 12:23

Odpoviem čo viem, že svokra ma. Je ZTP, bola aj ID, teraz už je starobný dôchodca.
Zľavnené vstupné, skoro všade
Keďže má aj parkovací preukaz, tak miesto pre invalidov
Oslobodené jedno vozidlo od diaľničnej známky
Dostáva nejaký príspevok na hygienu a inkontinenčné vložky zadarmo
Zľavu na dane na smeti

anonym_879dc4
Dnes o 12:43

@anonym_autor ZŤP je v podstate len na zľavy. Všetko ostatné, kompenzácie závisia od tvojej dg a tvojho zdravotného stavu
ZŤP ešte neznamená, že mas nárok na ID či parkovací preukaz pre invalida

anonym_b42fec
Dnes o 13:06

Ja mam aj ID aj ZTP preukaz. Niekde mám zľavy na vstupy - kiná, divadlá, múzeá. Sú to malé zľavy, ale potešia. Mám zľavu na vlaky, vždy sa dá zakúpiť lístok pre ZŤP. Minulý rok som mala aj preukaz na vlaky (vybavovala som si ho na zeleznickej stanici), ale nevyužila som to ani raz. Týkalo sa to tiž II. triedy a nie tých vlakov, ktoré využívam. Okrem toho mám v našom meste MHD zdarma. Opäť to využijem tak 2x do roka, keďže sa presúvam autom skoro všade. V jednej nemocnici majú parkovné ľudia so ZŤP preukazom so 75% zľavou, čo je super. Je to súkromné parkovisko, kde bežne zaplatíš 5 eur parkovné, tak tam zľava poteší. To je asi všetko. Nemám parkovací preukaz a tým pádom nemám zľavu na diaľničnú známku.

lenkakoc444
Dnes o 14:25

@anonym_autor ja mam ZTP bez ID. Mam nejake zlavy na vstupy hl. sportove kulturne.
Platim polovicne zdrav odvody a kedze byvam v Ba mam busy zadara.

tilly
Dnes o 14:36

Nemám ID, len obyčajný ZŤP.
Mám polovičné odvody, v ba lacnejšie dane z nehnuteľností, ale napr. Most pri ba nemá žiadne úľavy. MHD v ba zadarmo.

autor
Dnes o 14:55
@anonym_879dc4

@anonym_autor ZŤP je v podstate len na zľavy. Všetko ostatné, kompenzácie závisia od tvojej dg a tvojho zdravotného stavu

@anonym_879dc4 o ten parkovaci preukaz treba ziadat? O ID si ide poziadat tiez, to sa este uvidi ako to dopadne. Ide o degenerativne ochorenie chrbtice.

sara07
Dnes o 15:00
@anonym_autor

@anonym_879dc4 o ten parkovaci preukaz treba ziadat? O ID si ide poziadat tiez, to sa este uvidi ako to dopadne. Ide o degenerativne ochorenie chrbtice.

@anonym_autor najskôr si treba požiadat o preukaz ztp, následne si môžeš požiadat o parkovci preukaz , tak ako píšu hore
v podstate čokovek chceš si musíš žiadat, nikto ti nič automaticky neprideli, pripadne tu žiadost ti nemusia schvalit

ZŤP je v podstate len na zľavy. Všetko ostatné, kompenzácie závisia od tvojej dg a tvojho zdravotného stavu

anonym_f2a469
Dnes o 15:38
@anonym_autor

@anonym_autor na degenerativne ochorenie chrbtice na sto percent ZTP nedostane, ID podla mna tiez nie. To ochorenie ma polka naroda, aj ja od tridsiatky a nic

autor
Dnes o 15:42
@anonym_f2a469

@anonym_autor na degenerativne ochorenie chrbtice na sto percent ZTP nedostane, ID podla mna tiez nie. To ochorenie ma polka naroda, aj ja od tridsiatky a nic

@anonym_f2a469 ZTP uz ma schvalene.

anonym_879dc4
Dnes o 16:20
@anonym_autor

@anonym_autor treba žiadať o parkovací, ale v prvom rade treba mať naň nárok. Takže si prečítaj či vôbec diagnóza spadá pod nárok na PP

lakebabe
Dnes o 16:58

Mam Ztp aj ID. V meste kde Mam trvalý pobyt nemám ziadnu zľavu za daň na nehnuteľnosť ani smeti kazde mesto to ma inak.
Ztp Mam viac menej len na zľavy vstupne kupaliska, wellnes , niektoré kina, kultúra viem ze aj MHD ale to nevyužívam, zlava na parkoviská, potom zľava na lieky na recepty raz za štvrtok doplati poisťovňa na účet.
ID Mam zadarmo vlaky, príjem a polovičné odvody do ZP. Každé schvaľuje iná inštitúcia a to ze mas jedno neznamená ze automaticky aj to druhe.

natalka13
Dnes o 17:06

Ake diagnozy maju ZTP a nemaju ID?