icon

Výška odstupného a podpora

moonface
22. nov 2022

Zdravim.pracujem 5 rokov.chcela by som odist ale tak aby som dostala odstupne.momentalne som na pnke.moja praca si vyzaduje dvihanie bremien no ja to uz nevladzem robit.co ma doktorka uviest v papieroch ze preco nemozem uz vykonavat pracu?dvihanie tam asi nema byt kedze to tam je zaklad..vraj tam mozem mat ze mi neodporuca pracovat v klimatizovanych priestoroch sice teraz je zima ale stale tam tak fuka ze mam z toho problem s krcnou chrbticou.ale neviem ci tato jedna vec tam bude stacit.
Dalsia vec..viem ako sa pocita vyska odstupneho aj podpory no rata sa tam iba prijem z prace?alebo aj tie sumy co som bola na pn..co bolo za posledne dva roky dost.viac som bola na pnke ako v praci.
Dakujem za odpovede

alenah31
22. nov 2022

@moonface nestačí, ak Vám lekár vydá len nejaké potvrdenie, na to, aby to malo právne účinky to musí byť lekársky posudok vystavený nie všeobecným lekárok, ale Vašim ošetrujúcim lekárom (ortopéd, neurológ, kardiológ), ktorý zhodnotil Váš zdravotný stav ako nevyhovujúci pre aktuálny výkon práce. Ten musí hovoriť, že ste nespôsobilý vykonávať doterajšiu prácu, a to dlhodobo. Následne, keď to oznámite zamestnávateľovi, mal by Vás preložiť na inú vhodnú prácu. Ak takú nemá, tak potom Vám buď bude platiť náhradu mzdy, alebo by Vám mal dať výpoveď. Ak vám ju dá a máte pracovný pomer trval viac ako 2 roky, tak potom by ste mali aj nárok na odstupné. Ak Vám ju nedá a nemôžete vykonávať prácu bez Vážneho ohrozenia zdravia, tak môžete pracovný pomer skončiť aj okamžite. V takom prípade máte nárok na 2 mesačnú náhradu vo výške priemerného zárobku, ako satisfakciu za to, že ste museli skončiť pracovný pomer okamžite.

moonface
autor
22. nov 2022

@alenah31 a ked moj posledny zarobok bola pnka?tak su to tie posledne platy pred nou?ja som si nasla ze po 5 rokoch mam narok na trojmesacne.nie dvoj.a ano..chystam sa k neurologicke pre posudok a aj moja doktorka v praci mi povedala ze ked si poviem ze tam uz nechcem robit tak to vyriesime

alenah31
22. nov 2022

@moonface ide o priemer mzdy - čiže mzdy takej aká bola pred PN ak nebola počas PN valorizovaná. Odstupné - záleží od toho či pôjde o výpoveď alebo o dohodu o skončení pracovného pomeru. Pri výpovedi - 2 mesačné odstupné + výpovedná doba (ak Vás nemá kam preradiť kým Vám skončí budete doma s priemernou mesačnou náhradou mzdy), pri dohode 3 mesačné odstupné + žiadna výpovedná lehota - končíte tam dňom, ktorý si vzájomne dohodnete..

snehulienka639
22. nov 2022

No hej, narok na odstupne mas, ale tak rataj s tym, ze treba splnit aj nejake podmienky na to, aby ti ho vyplatili. Ak das vypoved ty, alebo sa na nej dohodnete, tak v tom pripade ti asi neprinalezi.