Vysporiadanie BSM a problémy s katastrom: Čo robiť?
Ja a ex sme mali spolocnu nehnutelnost. Rozviedli sme sa. Spravila sa dohoda o vysporiadani bezpodieloveho vlastnictva manzelov(zmluva aj s notar.osvedcenim)...V tej dohode je ze za dany byt mi vyplati sumu xy na ucet. Co sa aj stalo...Lenze na katastralnom aj po rocnom vyplateni je stale spoluvlastnicky podiel 1/1 a su tam obe mena...Som teda vlastnikom aj napriek vyplateniu sumy alebo nie? Kedze na katastri to je stale bezozmeny?...
Kataster nemôže urobiť zmenu, o ktorej nevie. Je potrebné na kataster podať návrh na zmenu vlastníkov a doložiť overenú kópiu dohody o vyporiadaní BSM.
A nie, nepatrí ti nič. Veď ste sa dohodli, že byt ostane jemu a on ťa vyplatí, čo urobil. Takže dohoda bola naplnená. Ale na katastri nemajú odkiaľ vedieť o vašej dohode, ak ste nepodali návrh.
Akože keď nechceš zmenu vlastníkov? Podpísala si dohodu a on ťa vyplatil. Nemáš viac na nehnuteľnosť nárok. Nie, oboch nepotrebujú. Urobí to aj bez teba.
Je potrebné podať návrh na vklad vlastníckeho práva na kataster a doložiť aj zmluvu na základe ktorej došlo k prevodu (dohoda o vyporiadaní BSM). Stačí keď návrh poda jeden z účastníkov dohody.
tak keď ste neboli tak čo sa divíš. Ako má kataster vedieť, že ste sa zmluvne vyrovnali?
@mamina7070 aspon netrep. to ze ju vyplatil neznamena, ze nie je vlastnicka pokial nemaju zapis v katastri...
@julia_romeo nie, nie je ...ten chlap ma dokazy, ze sa dohodli a vyplatil ju...kataster je lemln administrativa
@julia_romeo nemáš pravdu. Vlastníctvo v tomto prípade na katastri nič neznamená. Dôležitá je ich zmluva a peniaze na jej účte
Veď si súhlasila s vyplatením. Tak čo chceš ešte aby ti tam patrilo? Ak si chcela byť vlastníkom mala si vyplatiť ty jeho. Či si predstavovala, že zhrabnes aj peniaze a zostane ti aj podiel?
Nie nemusíš byť pri tom. Zmluvu máte predsa overenú notárom? Nie? Či ti pred notárom držal zbraň pri hlave aby si to podpísala a notár ti overil podpis?
V súčasnosti je nehnuteľnosť stále v zaniknutom BSM. Zmení sa to až vkladom do katastra, na základe zmluvy o vyporiadaní BSM, ktorú ste podpísali. Návrh môže podať hociktorý z účastníkov zmluvy. Bez vyporiadania dohodou/podaním návrhu na súd nastáva po 3 rokoch od rozvodu vyporiadanie zo zákona, nehnuteľnosti idú pol na pol
Tak ako píše @draik. Ak sa do 3 rokoch po rozvode nepodá na kataster návrh na vklad, BSM zaniká a s exmanzelom sa stanete podielovými spoluvlastníkmi nehnutelnosti, každý po 1/2.

A podali ste návrh a dohodu na kataster?