icon

Využitie rekreačného poukazu počas OČR pri zatvorenej škôlke

zojanka
15. júl 2025

Ahojte.
Prosím, neviete či môžem využit rekračný poukaz pokiaľ bol pobyt počas mojej OČR z dôvodu uzavretej škôlky? Našla som len, že pri klasickej OČR to nie je možné. Ďakujem.

Strana
z2
eeffka
Autor odpoveď zmazal
eja15
Autor odpoveď zmazal
anonym_c6398b
15. júl 2025

@zojanka nie

miskakyska
15. júl 2025

.. veď sa zamysli🤨ako môžeš rekreovať a vzápäti ošetrovať??

Zabite ma...zrušila by som všetky tieto príspevky,lebo len špekulujete..školka,neškolka...sa fungovalo bez nich,nezaujímalo nikoho, že nemá človek kde dieťa nechať,zariad sa ako vieš...

eeffka
15. júl 2025

Damy stanovisko financnej spravy, skratene MOZE:

Dobrý deň,

ak je materská škola uzatvorená na základe rozhodnutia jej riaditeľa (alebo zriaďovateľa) napríklad z dôvodu dezinfekcie prostredia a hračiek alebo z prevádzkových dôvodov, podmienka uzavretia školy rozhodnutím príslušného orgánu je splnená.

V prípade osobnej a celodennej starostlivosti o maloleté dieťa, z dôvodu, že škola, ktorú dieťa navštevuje, bola rozhodnutím príslušných orgánov uzavretá, zamestnanec, ktorý je na účely zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov poistencom, nie je viazaný dodržiavaním liečebného režimu ako v prípade ošetrovania chorého dieťaťa na základe potvrdenia príslušného lekára, o tom, že zdravotný stav takéhoto dieťaťa nevyhnutne vyžaduje ošetrovanie inou fyzickou osobou [§ 39 ods. 1 písm. a) zákona o sociálnom poistení].

Osobná a celodenná starostlivosť o maloleté dieťa z dôvodu uzatvorenia školy, ktorú dieťa navštevuje na základe rozhodnutia príslušných orgánov, sa môže uskutočniť aj počas obdobia rekreácie v rekreačnom zariadení. V uvedenom  prípade, ak zamestnanec splní všetky podmienky na poskytnutie príspevku na rekreáciu ustanovené v § 152a Zákonníka práce, zamestnávateľ mu môže poskytnúť príspevok na rekreáciu aj v prípade čerpania OČR z dôvodu podľa § 39 ods. 1 písm. b) druhý bod zákona o sociálnom poistení. Na takto poskytnutý príspevok na rekreáciu možno aplikovať oslobodenie podľa § 5 ods. 7 písm. b) zákona o dani z príjmov.

balerina2025
15. júl 2025
@miskakyska

.. veď sa zamysli🤨ako môžeš rekreovať a vzápäti ošetrovať??

Zabite ma...zrušila by som všetky tieto príspevky,lebo len špekulujete..školka,neškolka...sa fungovalo bez nich,nezaujímalo nikoho, že nemá človek kde dieťa nechať,zariad sa ako vieš...

@miskakyska ja ta nezabijem, neboli ani OCR z dovodu zatvorenia skolky a neboli ani rekreacne. ale myslim ze to uz je trufalost toto oznamovat zamestnavatelovi naraz nakolko je to riadny vydrb, kedze si takto autorka chce salamunsky usetrit 2 tyzdne dovolenky. a samozrejme, je dovod na spekulacie potom.

athelas86
15. júl 2025

Treba rozlišovať medzi OČR keď je chorý rodinný príslušník a treba ho ošetrovať a OČR z dôvodu zatvorenia predškolského zariadenia rozhodnutím zriaďovateľa. V druhom prípade vôbec nemusíš sedieť doma, nestaráš sa o žiadne choré dieťa atď a teda môžeš chodiť aj na rekreácie a využívať rekreačné poukazy.

eeffka
15. júl 2025
@balerina2025

@miskakyska ja ta nezabijem, neboli ani OCR z dovodu zatvorenia skolky a neboli ani rekreacne. ale myslim ze to uz je trufalost toto oznamovat zamestnavatelovi naraz nakolko je to riadny vydrb, kedze si takto autorka chce salamunsky usetrit 2 tyzdne dovolenky. a samozrejme, je dovod na spekulacie potom.

@balerina2025 zamestnavatel nie je blby, oki vidi a az sa bude redukovat, cierny bod pre zamestnanca

balerina2025
15. júl 2025
@eeffka

@balerina2025 zamestnavatel nie je blby, oki vidi a az sa bude redukovat, cierny bod pre zamestnanca

@eeffka ved prave, je to na skodu veci, ale tak autorka vie co robi.

mogaa
15. júl 2025

zamestnávateľ resp.mzdárka vidí aj dátum OČR a aj dátum kedy sa uplatnil rekreačný poukaz....a mne ako zamestnávateľovi a ani ako kolegyni by sa to teda nepáčilo, že niekto si ide nárokovať OČR a dovolenkuje.....ok robí sa to, ale niekto v práci musí robiť tvoju prácu, takže on si dovolenku zákonite brať nemôže a ty si šetríš dovolenku, takže s týmto by som neprovokovala....

anonym_c3a97c
15. júl 2025
@mogaa

zamestnávateľ resp.mzdárka vidí aj dátum OČR a aj dátum kedy sa uplatnil rekreačný poukaz....a mne ako zamestnávateľovi a ani ako kolegyni by sa to teda nepáčilo, že niekto si ide nárokovať OČR a dovolenkuje.....ok robí sa to, ale niekto v práci musí robiť tvoju prácu, takže on si dovolenku zákonite brať nemôže a ty si šetríš dovolenku, takže s týmto by som neprovokovala....

@mogaa ano urcite cierny bod. ale mozno to zamestnavatelovi nevadi, co my vieme

zojanka
autor
15. júl 2025
@balerina2025

@miskakyska Kľud. Ja neošetrujem doma choré dieťa. Ja mám OČR z dôvodu že je škôlka zatvorená, čiže logicky môžem v tom čase aj rekreovať.

@mogaa za mňa nikto prácu robiť nemusí, mňa si všetka moja práca počká na stole a budem ju musieť dobiehať.

@balerina2025 ty netrep prosím ta. Aký výdrb? Ja mám OČR z dôvodu zatvorenej škôlky, nie chorého dieťaťa. Či mám sedieť doma 2 týždne v lete so zdravým dieťaťom?

zojanka
autor
15. júl 2025
@athelas86

Treba rozlišovať medzi OČR keď je chorý rodinný príslušník a treba ho ošetrovať a OČR z dôvodu zatvorenia predškolského zariadenia rozhodnutím zriaďovateľa. V druhom prípade vôbec nemusíš sedieť doma, nestaráš sa o žiadne choré dieťa atď a teda môžeš chodiť aj na rekreácie a využívať rekreačné poukazy.

@athelas86
ďakujem, aspoň niekto to pochopil

mirdita
15. júl 2025
@zojanka

@athelas86
ďakujem, aspoň niekto to pochopil

@zojanka zariaď sa podľa seba a zavistlivých ľudí ignoruj. To, že oni nemohli tak čo teraz. Pekný pobyt ti prajem.

alenka58
15. júl 2025

vzhľadom na to že je na to nárok tak to využívajú, nakoľko veľa rodičov nemá deti kde nechať, preto to bolo schválené a prečo by nemali byť na rekreácii keď je dieťa zdravé

zojanka
autor
15. júl 2025

Ty kokos ženy, mám z vás niektorých dosť 😄 Tu ženy budú ešte jedna druhej vykrikovať, že matka musí zostať doma s dieťaťom a prísť o časť výplaty na OČR... že aký výdrb.... ako keby ste vy nemali deti a nevedeli aké ťažké je poriešiť v lete prázdniny. A naozaj nevidím dôvod, prečo by som nemohla ísť počas letných prázdnin a tejto OČR na pár dní dovolenky vrámci SR a uplatniť si rekreačný. Či podľa vás by bolo logickejšie, aby sme počas OČR z dôvodu uzavretej škôlky 2 týždne sedeli doma a keď mi skončí OČR vzala si dovolenku a až potom šla na pobyt? Nemyslím si, že to by sa mojim kolegyniam a zamestnávateľovi páčilo viac....

zojanka
autor
15. júl 2025
@alenka58

vzhľadom na to že je na to nárok tak to využívajú, nakoľko veľa rodičov nemá deti kde nechať, preto to bolo schválené a prečo by nemali byť na rekreácii keď je dieťa zdravé

@mirdita
@alenka58
Ďakujem

balerina2025
15. júl 2025
@zojanka

Ty kokos ženy, mám z vás niektorých dosť 😄 Tu ženy budú ešte jedna druhej vykrikovať, že matka musí zostať doma s dieťaťom a prísť o časť výplaty na OČR... že aký výdrb.... ako keby ste vy nemali deti a nevedeli aké ťažké je poriešiť v lete prázdniny. A naozaj nevidím dôvod, prečo by som nemohla ísť počas letných prázdnin a tejto OČR na pár dní dovolenky vrámci SR a uplatniť si rekreačný. Či podľa vás by bolo logickejšie, aby sme počas OČR z dôvodu uzavretej škôlky 2 týždne sedeli doma a keď mi skončí OČR vzala si dovolenku a až potom šla na pobyt? Nemyslím si, že to by sa mojim kolegyniam a zamestnávateľovi páčilo viac....

@zojanka pozri, v robote si sa pytala? ved ked s tym nemaju problem, tak co. normalna ocr to nie je, tak preco si sa nepytala na ludskycj zdrojoch? ci ty jedina mas dieta a chces to tak cerpat?
prepac ja sa pytam v prvom rade v praci a vies preco ? lebo tam uvidis, ako ci to ide a ci nie. tu mozeme pisat litanie o tom ake to je. v praci si jedina s dietatom co ide na takuto OCR?

ak ti to tam odklepli tak chod. sama vies ze dieta chore nie je, tak sa k tomu inac pristupuje.
to je logicke.

jeden benefit ti dava SP a druhy benefit ti dava zamestnavatel.

lienka.7
15. júl 2025

@zojanka keby si toto spravila, vyhodila by som ta ako prvú. Prečo? Lebo neznášam spekulantky tvojho typu. Keď chceš dovolenkovať, výber si klasickú dovolenku a načerpaj OCRku. Nie je ti blbé, ze za teba 2 týždne robia iné? A potom, ze nechcu zamestnávatelia matky s deťmi.
A nie, nemusis doma v lete sedieť 2 týždne doma na riti s dieťaťom, môžeš si vziať dovolenku a dovolenkovať, tak ako ostatní zamestnanci.

balerina2025
15. júl 2025
@lienka.7

@zojanka keby si toto spravila, vyhodila by som ta ako prvú. Prečo? Lebo neznášam spekulantky tvojho typu. Keď chceš dovolenkovať, výber si klasickú dovolenku a načerpaj OCRku. Nie je ti blbé, ze za teba 2 týždne robia iné? A potom, ze nechcu zamestnávatelia matky s deťmi.
A nie, nemusis doma v lete sedieť 2 týždne doma na riti s dieťaťom, môžeš si vziať dovolenku a dovolenkovať, tak ako ostatní zamestnanci.

@lienka.7 nemusi hned vyhadzovat. akoze to zas nie, ale tak mohlo sa pytat v praci. ved tam musela pisat ze ide na taku ocr tak sa mala na HR pytat na vyuzitie rekreacneho. bodka.

zojanka
autor
15. júl 2025
@balerina2025

@zojanka pozri, v robote si sa pytala? ved ked s tym nemaju problem, tak co. normalna ocr to nie je, tak preco si sa nepytala na ludskycj zdrojoch? ci ty jedina mas dieta a chces to tak cerpat?
prepac ja sa pytam v prvom rade v praci a vies preco ? lebo tam uvidis, ako ci to ide a ci nie. tu mozeme pisat litanie o tom ake to je. v praci si jedina s dietatom co ide na takuto OCR?

ak ti to tam odklepli tak chod. sama vies ze dieta chore nie je, tak sa k tomu inac pristupuje.
to je logicke.

jeden benefit ti dava SP a druhy benefit ti dava zamestnavatel.

@balerina2025 Zabudla som sa opýtať a personalistka tam bude až keď sa vrátim z OČR.

zojanka
autor
15. júl 2025
@lienka.7

@lienka.7 Neviem čo je na tom špekulovanie, ale chvalabohu na tvojom názore nezáleží. Otázka znela inak.

lienka.7
15. júl 2025
@balerina2025

@lienka.7 nemusi hned vyhadzovat. akoze to zas nie, ale tak mohlo sa pytat v praci. ved tam musela pisat ze ide na taku ocr tak sa mala na HR pytat na vyuzitie rekreacneho. bodka.

@balerina2025 vies co, sama mam 2 male deti, ale takýto "odrb" by som si v živote v praci nedovolila. A je to aj o prístupe samotného zamestnanca. Najviac zbožňujem tie/tích, ktoré/ktori začínajú debatu typu "mamnatopredsanarok" 👌 takí idú potom vždy ako prví. Keď chce ísť dovolenkovať, nech si čerpá riadnu dovolenku, nie OCRku. Ci je to voči iným fér si čerpať aj OCR aj dovolenku?

balerina2025
15. júl 2025
@zojanka

@balerina2025 Zabudla som sa opýtať a personalistka tam bude až keď sa vrátim z OČR.

@zojanka ona nema zastup? divne. akoze ja by som si toto overovala dopredu. radsej. vsak uvidis ako pochodis. ci ti to na HR uznaju
normalna OCR to nie je, takze mam za to, ze nemusis byt doma len
inac ma napadlo tu zeny pisu ze pocas klasicke ocr chodia na dovolenky 🙂 tak asi je mozne vsetko.
len neviem ci teda uznaju ten rekre.

eeffka
15. júl 2025
@balerina2025

@zojanka ona nema zastup? divne. akoze ja by som si toto overovala dopredu. radsej. vsak uvidis ako pochodis. ci ti to na HR uznaju
normalna OCR to nie je, takze mam za to, ze nemusis byt doma len
inac ma napadlo tu zeny pisu ze pocas klasicke ocr chodia na dovolenky 🙂 tak asi je mozne vsetko.
len neviem ci teda uznaju ten rekre.

@balerina2025 uznaju kedze zo zakona nemaju inu moznost, ale ak by mi toto sprqvila podriadena ze sa buchne na 14dni na ocr, donesie mi rekreacny a este bude oytat v lete dovolenku tak jej ju neschvalim

balerina2025
15. júl 2025
@eeffka

@balerina2025 uznaju kedze zo zakona nemaju inu moznost, ale ak by mi toto sprqvila podriadena ze sa buchne na 14dni na ocr, donesie mi rekreacny a este bude oytat v lete dovolenku tak jej ju neschvalim

@eeffka ved to je to ze my nevieme ci jej to schvalia. no bezna ocr to nie je

balerina2025
15. júl 2025
@eeffka

@eeffka u nas musela byt dovolenka vopred schvalena. takze na autorkinom mieste by som sa uz vopred info, ci mozem ist na dovolenku za poukaz. to je cele.

eeffka
15. júl 2025
@balerina2025

@eeffka u nas musela byt dovolenka vopred schvalena. takze na autorkinom mieste by som sa uz vopred info, ci mozem ist na dovolenku za poukaz. to je cele.

@balerina2025 moze,hore som dala stanovisko financnej sprqvy

zojanka
autor
15. júl 2025
@balerina2025

@eeffka ved to je to ze my nevieme ci jej to schvalia. no bezna ocr to nie je

@balerina2025 Tak či tak sme na pobyte, nešli sme len kvôli poukazu. Samozrejme sa opýtam keď sa vrátim. Len ma to zaujímalo či sa to bude dať.

Na tie primitívne komentáre ako by ma tu niektoré vyhodili z práce za to že sme sa šli kúpať na pár dní keď je škôlka zatvorená nebudem už reagovať 🙂

balerina2025
15. júl 2025
@zojanka

@balerina2025 Tak či tak sme na pobyte, nešli sme len kvôli poukazu. Samozrejme sa opýtam keď sa vrátim. Len ma to zaujímalo či sa to bude dať.

Na tie primitívne komentáre ako by ma tu niektoré vyhodili z práce za to že sme sa šli kúpať na pár dní keď je škôlka zatvorená nebudem už reagovať 🙂

@zojanka uvidis.

Strana
z2