Z čoho mi bude vypočítaná maródka?
Vedel by mi niekto poradit? Po rodicovskej som nastupila do zamestnania a po par dnoch som musela ist na PN. Z coho mi bude vypocitana marodka?Dakujem za kazdu odpoved
@anika11
áno, mení, potom záleží od konkrétych údajov o roku pred nástupom na md, aké trvali poistenia zamestnanca, či to bolo len čerpanie rodič.dovolenky alebo okrem RD aj iné dni, napr. pn alebo dovolenka čerpanie a odpracované a v tomto prípade kolko dní bolo platených. Potom ak
- len RD, tak z pravdepodobného,
-ak RD aj pn bez platena alebo RD a čerpanie dovolenky čii odpraacované ale menej v súčte ako 90, tak z minima.-
@kaktusik007
vid vyššie
@anika11
@kaktusik007
ešte vlastne také podstatné veci,
- že nemocenské platí sociálka od 11dna pn a prvých 10kalednárnych dní nejde o nemocenské ale o náhradu mzdy počas dočasnej PN a tú platí zamestnávatel. Tu ale neplatí, že sa bude rátať z minima ale z vym.základu pred pn.
- A dalšie, že z minima bude platiť sociálka od 11dna pn (ak bude prac.pomer trvať), ak máš plat vyšší ako minimum, ak menší, tak z teho menšieho vym.základu. Ak by prac.pomer skončil počas pn do 10dna pn v skúšobnej dobe, tak sociálka hradí nemocenské odo dna po ukončení prac.pomeru.
@gapa dobry den, mohla by som sa s vami prosim poradit?..v juli 2014 som sa vratila do zamestnania po rd, ale ak si to zratam podla vyplatnych pasok, tak som neodpracovala 90dni- tam sa asi vikendy nerataju vsak? kedze som znovu na rizikovom...na matersku nastupujem v roku 2015, viete mi poradit z coho sa mi bude ratat materska a tiez nemocenska v roku 2015?a ci mi nejak zavazi 13.plat, ktory bol vyplateny tento mesiac teda 12/2014. Dakujem velmi pekne.
@zuzanajs ak je nástup na md v r.2015 a prac.pomer vznikol pred 1.1.2014, tak sa vyráta z vym.základu v roku 2014, vynímajú sa dni RD, pn, očr. Nevadí, že nie je 90dní, to sa ráta len ak od vzniku nem.poistenia (nie ukončení prarušenia) a ano, aj 13plat zaváži len ak nie si pn a to ty si. Ak máš velmi málo dní medzi RD a pn, tak tam je velmi dôležité, či je tam viac víkendov bez rd a pn oproti priemeru na mesiac, lebo sa zrátajú tvoje vymeriavacie základy pre nem.poistenie a vydelia sa počtom kalend.dní bez RD, pn, očr a čím vyššie číslo na den, tým lepšie.
@zuzanajs ak by si mala viac kalendárnych dní bez očr a pn, tak môže byť aj menej, aj mne tak hrozilo, lebo mi RD končila 25.12. z tých 6kalendárnych dní do konca roku 26-31.12 boli 2 dni víkendy bez mzdy a 4dni so mzdou, tj. záleží od konkrétnych údajov, možno ti to práveže vyjde o dosť lenpšie, aj to je možné alebo tak isto ako predtým.
Ale ja som mala asi skor viac dni s ocr a pn
...to je zle?ja som od jula odrobila asi okolo 70dni...do konca roka-v tom je aj cerpana dovolenka...ostatne dni bud pn alebo ocr...vikendy si neviem zratat, mam len udaje z vyplatnych pasok....cize ked ratam ze v mesiaci je cca 20prac.dni..to by malo byt za 6mesiacov 120 prac.dni...no ja mam len tych 70...z toho sa asi nedozvieme nic..vsak?dakujem za zaujem @gapa
Dobry vecer, vie mi niektora poradit? Som studentka na VS denna forma 3.rocnik, som tehotna a lekar ma chce dat na pn? Ak sa prihlasim na urad prace a prestupim na externu formu bude mi vyplacana pn z uradu prace? Vyzna sa v tom niekto.Budem vdacna za kazdu radu 🙂
@lienocka333
Na to, aby ste mali nárok na dávku počas PN, by ste museli byť nemocensky poistená aspoň 270 dní za posledné dva roky. Za študentov štát nemocenské poistenie neplatí.
@lienocka333 A PN nevyplaca urad prace ale SP,takze presne ako pise draik.
Dakujem baby, takze by som si musela doplatit 270 dni? To znamena, ze nebudem dostavat nic?
@lienocka333 ale do dna pred pôrodom je podstatné, aby si bola zdravotne poistená ako študent alebo ako uchádzač o zamestnanie, aby si si to nemusela platiť sama (na uprad práce ťa počas pn nezaevidujú, lebo musíš byť schopná práce) - to ak by náhodou si prestala byť voči zdr.poistovni ako študent (no nevyznám sa v tomto, len som počula prípady, že ak boli študentky po ukončení študia pn (zlomeniny) a teda ich nezaevidovali, museli si same platiť zdr.poistenie
Odo dna pôrodu už môžeš byť zdr.poistená ako poberatel rodič.príspevku. (a nezabudni na prihlášku v sociálnej poistovni do 45dní od pôrodu aby si bola dôch.poistená štátom odo dna pôrodu a urob si pre seba kopiu prihlášky, daj pečiatkou potvrdiť prevzatie a založ do dôchodku, tiež máš povinnost potom sa aj odhlásiť)
Dakujem velmi pekne..No prestupujem na ext.studium, par mesiacov chcem byt na urade prace a potom sa dam vypisat na pn..
Na dávku v PN a MD nárok mať nebudete, zjavne ani na dávku v nezamestnanosti. Po narodení dieťaťa získate nárok na rodičovský príspevok a jednorazové tzv. pôrodné.

@anika11
ak si celý!! rok 2012 z tohoto zamestnania čerpala len!! rodič.dovolenku, tak z pravdepodobného vym.základu, z ktorého by sa platilo nem.poistenie za mesiac, v ktorom PN vznikla. Tento Vz určuje mzdárka.