icon

Zadlženie na sociálke. Môže vás lekár odmietnuť ošetriť?

24. mar 2025

Len taka všeobecná otázka , keď je niekto zadlžený len na sociálke je možné že to vidi lekar a neošetrí ? Alebo musí byt zadlžený aj na zdravotke 🤔?

januska12323
24. mar 2025

Zdravotné poistenie sa platí zdravotnej poisťovni nie sociálnej.

melanta
24. mar 2025

Sociálna poisťovňa nemá nič spoločné s poskytovaním zdravotnej starostlivosti. Obmedzené poskytovanie zdravotnej starostlivosti má ten, kto neplatí zdravotné poistenie.

autor
24. mar 2025

Ďakujem

alenamihal
24. mar 2025

Na socialke nie,ale na zdratotke uz ano..mojmu muzovi sa tak stalo ,mal nedoplatok 1eur haha a uz mu nechceli dat vysledky z CT ...a ani sestricka nechcela predpisat tabletky na alergiu,lebo jej vyskocilo ze ma dlh v zdravotke...

alenah31
24. mar 2025

@alenamihal určite nemal nedoplatok 1€. Zákon má jasne zadefinované kto je považovaný za dlžníka - je to verejne dostupná info aj na internete. Za dlžníka na verejnom zdravotnom poistení sa považuje poistenec alebo platiteľ poistného, voči ktorému príslušná zdravotná poisťovňa eviduje ku dňu zverejnenia zoznamu dlžníkov pohľadávku na preddavku na poistnom po lehote splatnosti najmenej za tri mesiace. Alebo voči nemu eviduje pohľadávku na nedoplatku, prípadne pohľadávku na poistnom, ktorú bol povinný uhradiť odo dňa vzniku verejného zdravotného poistenia do dňa potvrdenia prihlášky príslušnou zdravotnou poisťovňou. Ak je vo všetkých týchto prípadoch pohľadávka vyššia ako 100 eur, poistenec sa považuje za dlžníka na zdravotnom poistení.

anos18
24. mar 2025

@alenah31 môjmu klientovi živnostníkovi, ktorý riadne platil ZP a nemal ani nedoplatok, u lekára vyskočilo, že má nedoplatok na ZP a nechcel ho ošetriť. Takže stáva sa všeličo

alenah31
24. mar 2025

@anos18 Áno stáva sa všeličo - neskoro spárované platby, zle pridelené resp. zaplatené pod iným VS, nezmenil si výšku zdr. poistenia na nasl. rok....lenže ten dlh musí byť nad určitú sumu. Okrem toho lekár vidí pacienta ako osobu, ktorá má dlh v poisťovni, nie výšku toho dlhu. Mal podať námietku. Zdravotná poisťovňa je zo zákona povinná preveriť opodstatnenosť námietky a vyjadriť sa k nej do 5 pracovných dní. Ak je námietka opodstatnená, bude zo zoznamu dlžníkov vyradený.

alenamihal
24. mar 2025

@alenah31 no nepresviecaj ma,ked som tam bola osobne s manzelom a za tym okienkom pani len koktala a nevedela ,preco to tam ma a este spominala,ze jeden pan mal nedoplatok par centov a nechceli ho osetrit..A zo zdravotky nie su schopni zavolat,napisat ,ze ste si vedomy ,ze mate nedoplatok atd..lebo niekedy clovek isto nema ani potuchu,co ich pocitace a automaty poseru... Takze svk zakony su na 4 pismena..