icon

Zamestnaná tehotná v skúšobnej dobe

aya152
30. jún 2016

Prosím poraďte mi..práve som sa zamestnala, som tehotná v 15tt a lekár mi odporučil pokoj a klud na lôžku...mám nárok na PN?Zamestnávatel nevie,že som tehotná.Dakujem

liz_lemon
30. jún 2016

narok na PN mas, ale kedze si v skusobnej dobe, mozu ta aj prepustit
a dobu stravenu na PN sa ti predlzuje skusobna doba

stastnablcha
1. júl 2016

Ak ides na pn uz na nej ostam az do porodu. Treba ratat s tym ze ta budu kontrolovat zo socialnej poistovne a tym padom musis byt naozaj doma. Z prace ta pravdepodobne prepustia.

kacenkablazniva
1. júl 2016

Mam podobnu otazku - ked je zena tehotna a hned sa da vypisat na pn az do porodu,a zmluvu ma do konca roka,tak automaticky ju prepustia?

evittam
1. júl 2016

@kacenkablazniva Nie automaticky ťa neprepustia. Tebe normálne končí pracovná zmluva - či už si alebo nie si tehotná.

kacenkablazniva
1. júl 2016

@evittam Hej konci,ale keby neidem na pn tak mi zmluvu predlzia.Ale ked budem pn,tak daju mi vypoved si myslim,alebo neviem.

evittam
1. júl 2016

@kacenkablazniva Ak nie si v skúšobnej dobe a oznámiš písomne tehotenstvo tak ti výpoveď dať nemôžu - si chránená ale samozrejme zmluva na dobu určitú skončí dňom uvedeným na zmluve.....A píšeš, že by ti ju predĺžili - no myslím si, že ak prídu na to že si tehu tak pochybujem.....a to ak už si tak do konca roka na to prídu aj bez toho, že by si im to oznámila. 😀 😉 A pochybujem, že ti niekto bude predlžovať a podpisovať s tebou novú zmluvu už teraz ak stará končí až na konci roka....

kacenkablazniva
1. júl 2016

Nie som v skusobnej dobe,robim tam uz vyse rok a pol,len firma stale dava po pol roku predlzovat.Nastalo da az po par rokov.A ked koncom roka dostanem vypoved,pojdem na urad prace sa zaregistrovat a ako to je dalej s pn?Kto mi to bude platit?A budem mat potom narok na materske?Vyse 270dni uz mam odrobene.Ale ked ma prepustia,neviem ako sa to bere po tom podla zakona.?

evittam
1. júl 2016

@kacenkablazniva Si už tehotná? Či ako? To je podstatné. A nikto ti výpoveď nedá - ešte raz - tebe skončí zmluva!

evittam
1. júl 2016

@kacenkablazniva Ak už si tehotná a dáš sa na PN bude ti ju až do nástupu na MD platiť stále SP ako aj potom MD. Po skončení MD ak budeš mať nárok na podporu tak rodičovský napíšeš na manžela-partnera, vyberieš podporu a potom môžeš prepísať rodičovský na seba.

kacenkablazniva
1. júl 2016

@evittam Narok na podporu az po dvoch rokoch davaju tusim,tolko este nemam.A musi sa teda od 1januara sa zaregistrovat na urade?Zatial nie som tehotna,ale snazime sa.A verim tomu ze sa to podari este tento rok.Zatial sa informujem o tom ako by to bolo.

evittam
1. júl 2016

@kacenkablazniva No ak nie si tehotná, tak zatiaľ nerieš - asi ti aj zmluvu predĺžia, nie? No ak by si otehotnela do konca roka a nemáš nárok na podporu, tak by som sa najneskôr do 7 dní od skončenia pracovného pomeru (čiže berme u teba 31.12.2016 ) dala PN až do nástupu na MD - PN ti bude platiť SP a potom tiež MD lebo budeš v ochrannej dobe. Na úrad práce sa ti nejak neoplatí evidovať, nakoľko ak budeš PN tak sa tam s tebou nikto baviť nebude- prípadne tam môžeš ísť s tým, že ti skončila zmluva a si PN a uvidíš čo ti tetušky povedia... 😉

kacenkablazniva
1. júl 2016

@evittam Dakujem za rady,ved uvidime ako to bude.

evittam
1. júl 2016

@kacenkablazniva Rado sa stalo. A držím prsty nech to vyjde ako si želáte. 😉

kacenkablazniva
1. júl 2016

@evittam Dakujem.

stastnablcha
2. júl 2016

@kacenkablazniva ja hlavne nechapem ako ti mozu predlzovat zmluvu kazdy polrok. Zmluvu je mozne opatovne predlzit najviac 2 krat. takze ak mas uz 2 krat predlzovanu zmluvu a predpokladam ze si nie na § (zastupovanie pocas PN,MD) tak uz by si mala dostat zmluvu na dobu neurcitu. Nastalo sa to nieze da, ale musi po 2 predlzeniach.... takze pockaj kym ti nepredlzia zmluvu alebo nebudes mat odpracovane 2 roky.

kacenkablazniva
2. júl 2016

@stastnablcha V nasej firme je to normalne,ze po pol roku x krat predlzia zmluvu.Dokonca su aj take firmy co stale len predlzuju po troch mesiacoch a nedavaju na dobu neurcitu.

aya152
autor
2. júl 2016

@stastnablcha ak teda pojdem na PN až d konca pôrodu,bude mi soc.poisťovňa vyplácať peniaze?

stastnablcha
2. júl 2016

@kacenkablazniva zakonnik prace nic? ved z toho by bola pokuta ako slon. jedine ze to maju osetrene v kolektivnej zmluve ale po 3 mesiacoch sa neda predlzovat ... ais som na to malo inteligentna na toto porusovanie zakonov.... ale neverim ze by sa niekto do takeho dal...

stastnablcha
2. júl 2016

@aya152 ano za predpokladu ze pojdes na PN bude ti soc. poist vyplacat PN.

kacenkablazniva
2. júl 2016

@stastnablcha Ked sa nastupuje do novej roboty skusobna doba je 3mesiace.Potom ked je zamestnavatel spokojny,tak predlzi zmluvu na dalsie 3mesiace,potom casom na pol roka,casom na rok a az nakoniec ak da na neurcito.

evittam
3. júl 2016

@kacenkablazniva Slovenský zákonník práce stanovuje dobu, počas ktorej môže tento typ pracovného úväzku trvať alebo byť uzatváraný. Možné je dohodnúť ho nanajvýš na 2 roky. Predĺžiť alebo opätovne dohodnúť pracovný pomer na dobu určitú v rámci dvoch rokov je možné najviac dvakrát, pričom podľa Zákonníka práce je opätovne dohodnutý pracovný pomer na určitú dobu taký pracovný pomer, ktorý má vzniknúť pred uplynutím šiestich mesiacov po skončení predchádzajúceho pracovného pomeru na určitú dobu medzi tými istými účastníkmi.
Ďalšie predĺženie alebo opätovné dohodnutie pracovného pomeru na určitú dobu do dvoch rokov alebo nad dva roky je podľa odseku 4 §48 Zákonníka práce možné len z nasledujúcich dôvodov:

a) zastupovania zamestnanca počas materskej dovolenky, rodičovskej dovolenky, dovolenky bezprostredne nadväzujúcej na materskú dovolenku alebo rodičovskú dovolenku, dočasnej pracovnej neschopnosti alebo zamestnanca, ktorý bol dlhodobo uvoľnený na výkon verejnej funkcie alebo odborovej funkcie,

b) vykonávania prác, pri ktorých je potrebné podstatne zvýšiť počet zamestnancov na prechodný čas nepresahujúci osem mesiacov v kalendárnom roku,

c) vykonávania prác, ktoré sú závislé od striedania ročných období, každý rok sa opakujú a nepresahujú osem mesiacov v kalendárnom roku (sezónna práca),

d) vykonávania prác dohodnutých v kolektívnej zmluve.

Predlžovanie alebo opätovné zjednanie pracovného úväzku na dobu určitú (jeho reťazenie) medzi tými istým zamestnávateľom a zamestnancom nad zákonnú dvojročnú hranicu je teda možné len v prípade , ak existuje dôvod na jeho predĺženie vymedzený v ustanovení § 48 odseku 4 Zákonníka práce. Čo je však zaujímavé, slovenský právny poriadok neurčuje maximálnu hranicu v prípade týchto opakovane zjednávaných termínovaných úväzkov (pracovných pomerov na dobu určitú).