Zdravotné poistenie po prerušení živnosti
Ahojte, viete mi prosím niekto poradiť čo robiť v mojej situácii? Od 24.9. som prerušila živnosť a teda som od vtedy evidovaná na úrade práce. V aplikácii VŠZP mi už nabehlo, že mám zaplatiť za september plnú sumu - 107,25€. Splatnosť je do 8.10.2025. Ja mám v stredu 8.10. preventívku u lekárky. Keďže som od posledného septembrového týždňa už na urade, tak by som za ten tyzden zdravotku platit nemala. Mam teda pockat kym sa mi suma v aplikacii aktualizuje na nizsiu alebo to mam zaplatit a oni mi potom naspat poslu ten posledny tyzden?
A ak by som to do toho 8.10. nezaplatila, tak bude doktorke v stredu svietit v systeme, ze mam nedoplatok na zdravotke (bojim sa, ze sa stane, ze ma nevysetri)?
Ďakujem
od akeho datumu si zaevidovana na UP ? September by si mala zaplatit a rozdiel ti potom vratia v zurctovani
alebo chod na pobocku a tam ti vycislia kolko je to do datumu evidencie na UP
od akeho datumu si zaevidovana na UP ? September by si mala zaplatit a rozdiel ti potom vratia v zurctovani
alebo chod na pobocku a tam ti vycislia kolko je to do datumu evidencie na UP
@anonym_ac3a8a Na úrade som od 24.9.
sama sa ti nezaktualizuje, buď volaj nech ti to zmenia alebo zaplať plnú sumu a v ročnom zúčtovaní sa ti to potom zohľadní
@anonym_autor neriesila by som, vratia ti spatne v rocnom zuctovani, ako som ti hore pisala.
@anonym_autor tak ten rozdiel je kolko cca 22€ ? zaplat to cele a vratia ti to v ramci rocneho zuctovania o rok
@anonym_autor V zozname dlžníkov 8.10. ešte nebudeš - viĎ zákon č. 580/2004 § 25a:
§ 25a Zoznam dlžníkov
(1)
Dlžník na účely tohto zákona je poistenec alebo platiteľ poistného, voči ktorému príslušná zdravotná poisťovňa eviduje ku dňu zverejnenia zoznamu dlžníkov pohľadávku na preddavku na poistnom po lehote splatnosti najmenej za tri mesiace, na nedoplatku alebo pohľadávku na poistnom, ktorú bol povinný uhradiť odo dňa vzniku skutočnosti zakladajúcej vznik verejného zdravotného poistenia do dňa potvrdenia prihlášky príslušnou zdravotnou poisťovňou, v celkovej sume vyššej ako 100 eur.
Ale lepšie bude doplatiť predpísané poistné, ktoré ti v RZZP vrátia.
pre istotu to zaplať a ako ti tu radia žienky neskôr ti to vratia.Lebo môže sa stať že vyskoči ti nedoplatok na poistnom.Ošetriť ťa ošetria ale zaplať to aj kôli tomu že to môžu dať na exekutorsky úrad a tam to bude poriadne veľa.

@anonym_autor podla mna ti budi vracat v RZ 2025 buduci rok...