icon

Živnosť

mamkacharlotta
Dnes o 10:44

Dobrú deň. Chcem sa opýtať. Keď otvorím si živnosť na pol roka ako kaderníčka. Kvôli deťom aby som ich mala pod sebou lebo som momentálne nezamestnaná. Ale nebudem nič robiť len budem doma? Dá sa to? Musím mať ekonomku?

melanta
Dnes o 10:56

@mamkacharlotta kadernícke služby sú viazaná živnosť, čiže musíš byť buď vyučená kaderníčka alebo mať akreditovaný kurz a živnostenské skúšky. Ak toto spĺňaš, môžeš si otvoriť živnosť na ako dlho chceš. Ale mysli na povinné odvody. Zdravotné odvody od prvého mesiaca, 121.92 eur mesačne. Po pol roku aj minimálny odvod do SP vo výške 131 eur. Ekonómku živnostníci nemávajú. Keď tak účtovníčku, ktorej platia za podanie daňového priznania.

mamkacharlotta
autor
Dnes o 11:02
@melanta

@mamkacharlotta kadernícke služby sú viazaná živnosť, čiže musíš byť buď vyučená kaderníčka alebo mať akreditovaný kurz a živnostenské skúšky. Ak toto spĺňaš, môžeš si otvoriť živnosť na ako dlho chceš. Ale mysli na povinné odvody. Zdravotné odvody od prvého mesiaca, 121.92 eur mesačne. Po pol roku aj minimálny odvod do SP vo výške 131 eur. Ekonómku živnostníci nemávajú. Keď tak účtovníčku, ktorej platia za podanie daňového priznania.

@melanta a keď ťa účtovníčka? Treba jej dačo mesačne dokladovať?

melanta
Dnes o 11:05
@mamkacharlotta

@melanta a keď ťa účtovníčka? Treba jej dačo mesačne dokladovať?

@mamkacharlotta pri živnosti s malým počtom transakcií nie

mamkacharlotta
autor
Dnes o 11:12
@melanta

@mamkacharlotta pri živnosti s malým počtom transakcií nie

@melanta oki ďakujem krásne

mamkacharlotta
autor
Dnes o 11:13

A keď že budem mať živnosť otvorenú a nič nebudem robiť?

sweet20
Dnes o 11:15
@mamkacharlotta

@mamkacharlotta tak si platis odvody do zdravotnej poistovne, po pol roku aj socialku

melanta
Dnes o 11:16
@mamkacharlotta

@mamkacharlotta tak nebudeš. Ak si zriadiš živnosť, nemáš povinnosť tú činnosť aj vykonávať. Máš iba povinnosť platiť odvody, aj keď nebudeš nič robiť. Od prvého mesiaca 122 eur do ZP a po pol roku 131 do SP.

mamkacharlotta
autor
Dnes o 11:21

Ďakujem krásne za info

zalka
Dnes o 11:26

@mamkacharlotta to riešiš kvôli manželovi v zahraničí?
Otvor si akúkoľvek voľnú živnosť, nemusíš kadernícke služby.

mamkacharlotta
autor
Dnes o 11:31
@zalka

@mamkacharlotta to riešiš kvôli manželovi v zahraničí?
Otvor si akúkoľvek voľnú živnosť, nemusíš kadernícke služby.

@zalka áno kvôli manželovi v zahraničí aby ma tam nemusel poisťovat mňa aj deti aby sme mohli byť poistený na sk

zalka
Dnes o 11:38
@mamkacharlotta

@zalka áno kvôli manželovi v zahraničí aby ma tam nemusel poisťovat mňa aj deti aby sme mohli byť poistený na sk

@mamkacharlotta stačí ti akákoľvek živnosť voľná... Len si potom vybav elektronickú komunikáciu z DU... (cez svoj občiansky s čipom, alebo zmluvou s DU) Lebo oznámenia treba elektronický posielať, cca do 1/2 nczd nie je povinnosť podať DP, ale je vhodné to oznámiť daňovému úradu aby ta nevyzvali...

mamkacharlotta
autor
Dnes o 11:39
@zalka

@mamkacharlotta stačí ti akákoľvek živnosť voľná... Len si potom vybav elektronickú komunikáciu z DU... (cez svoj občiansky s čipom, alebo zmluvou s DU) Lebo oznámenia treba elektronický posielať, cca do 1/2 nczd nie je povinnosť podať DP, ale je vhodné to oznámiť daňovému úradu aby ta nevyzvali...

@zalka už som bola dnes vybaviť tu živnosť aj takoj vravela pani že posielajú na daňové aj zdravotnú

zalka
Dnes o 11:43
@mamkacharlotta

@zalka už som bola dnes vybaviť tu živnosť aj takoj vravela pani že posielajú na daňové aj zdravotnú

@mamkacharlotta to je v poriadku... Ale ja už riešim budúci rok daňové priznania

anonym_e207f7
Dnes o 12:09
@mamkacharlotta

@mamkacharlotta ale nezabudni si platit zdravotku, to je povinnost.