Zmeny sociálnych zákonov od 1.5.2023
Dobrý deň! Vedel by niekto aké soc. zakony boli schválene a nadobúdajú platnosť 1.5.2023 ohladom pandemickej očr? Ďakujem!
@tanyan na stranke pravne pre rodiča nieco pisu,ze su zmeny. Ale je to premiový obsah.
@tanyan snad to schvalia. uz davno to malo byt zrusene
tak ja neviem, ale stačí zrušiť mimoriadnu situáciu. Na to netreba nič viac schvaľovať
@euphoria83 Na stránke sociálnej poisťovne ešte nie nič zverejnené.
@zuzuky snazim sa to najst len kvoli zamestnancom. Ale okrem informacie od pani Dvoncovej neviem najst ziadne usmernenie.
@euphoria83 urcite Socpoist vyda oficialne vyhlasenie o tom, aj ja som zvedava. Cakala som, ze to zrusia uplne, ale pravdepodobne sa zrusenie tyka len deti mladsich ako 3 roky, na ktore sa poberala POCR, dieta bude musiet mat min. 3 roky a 1 mes., co tiez nie je nic dramaticke, ak ho nezoberu do skolky, kedze 1 mesiac sa da lahko vykryt..no uvidime..
@jessica6 dakujem za odpoved. Mozem sa opytat odkial mate tie informacie?
@euphoria83 BA centrala
@jessica6 Ďakujem!
@euphoria83 https://index.sme.sk/c/23185703/od-septembra-sa... pripájam tu nové informácie len teda je to len článok nevedela som že parlament ešte zasada
@oskvarka Takže v prípade chrípkových prázdnin alebo dočasného uzatvorenia školy / škôlky zriaďovateľom alebo regionálnym úradom verejného zdravotníctva bude musieť každý rodič individuálne žiadať pediatra o "klasickú" OČR...
Myslela som, že nastavia lepšie hranice a inštitút "pandemickej" OČR zostane k dispozícii pre takéto prípady.
@tanyan https://www.employment.gov.sk/showdoc.do?docid=... tak bude to len na 14 dni a budu to školy potvrdzovat
Zmeny súvisiace s ochorením COVID-19
Zmeny účinné od 1. septembra 2023
Od 1. septembra 2023 dôjde k zrušeniu nároku na tzv. pandemické ošetrovné, čiže Sociálna poisťovňa od tohto dátumu nebude vyplácať pandemické ošetrovné. Jednak už nevzniknú nové nároky na pandemické ošetrovné a zároveň zaniknú nároky na pandemické ošetrovné vyplácané dlhodobo. Poistenci, ktorí ošetrujú choré dieťa do 16 rokov veku, alebo ktorí sa starajú o dieťa do 11/18 rokov veku z dôvodu, že dieťa má nariadené karanténne opatrenie, detské jasle/materská škola/škola sú uzatvorené rozhodnutím príslušného orgánu alebo osoba, ktorá sa o dieťa stará ochorela/ má nariadené karanténne opatrenie, budú mať aj po zrušení nároku na pandemické ošetrovné zachovaný nárok na „štandardné“ ošetrovné v maximálnej dĺžke 14 dní.
Pre vylúčenie povinnosti platiť poistné na sociálne poistenie zamestnancom, povinne poistenou samostatne zárobkovo činnou osobou a dobrovoľne poistenou osobou to znamená, že od 1. septembra 2023 sa aj na takéto prípady už uplatňuje „štandardné“ vylúčenie povinnosti platiť poistné a prerušenie poistenia. Preto zamestnanec od 1. septembra 2023 nie je povinný platiť poistné na nemocenské poistenie, na dôchodkové poistenie a na poistenie v nezamestnanosti v období potreby osobného a celodenného ošetrovania/starostlivosti o osoby ustanovené zákonom, najdlhšie do 14. dňa potreby tohto ošetrovania/tejto starostlivosti; vylúčenie povinnosti platiť poistné sa vzťahuje aj na zamestnávateľa takého zamestnanca (okrem poistného na úrazové poistenie). Obdobne aj povinne poistená samostatne zárobkovo činná osoba nie je povinná platiť poistné na nemocenské poistenie, na dôchodkové poistenie a poistné do rezervného fondu solidarity pri potrebe osobného a celodenného ošetrovania/starostlivosti, najdlhšie do 14. dňa potreby tohto ošetrovania/tejto starostlivosti. Ak potreba tohto ošetrovania/starostlivosti trvá aj po 14. dni, od 15. dňa do jej skončenia sa zamestnancovi/samostatne zárobkovo činnej osobe prerušuje uvedené povinné poistenie.
Pre dobrovoľne nemocensky poistenú, dobrovoľne dôchodkovo poistenú a dobrovoľne poistenú osobu v nezamestnanosti to znamená, že od 1. septembra 2023 nie je povinná platiť poistné na uvedené poistenia a poistné do rezervného fondu solidarity od vzniku nároku na výplatu ošetrovného do jeho zániku.
Zároveň sa zavádza povinnosť predškolských zariadení, zariadení sociálnych služieb a škôl na účel overenia splnenia podmienok na vznik nároku na ošetrovné potvrdzovať ich uzatvorenie na základe rozhodnutia príslušných orgánov alebo nariadenia karanténneho opatrenia na tlačive určenom Sociálnou poisťovňou. Týmto opatrením sa nahrádza hromadné nahlasovanie neprítomných detí individuálnym potvrdením, ktoré budú školy a školské zariadenia potvrdzovať iba tým rodičom, ktorí si nárok na ošetrovné počas uzatvorenia zariadenia uplatnia. Odpadá tak nahlasovacia povinnosť pre školy a školské zariadenia a zároveň aj potreba navštíviť pediatra z dôvodu potvrdenia žiadosti o ošetrovné pri uzatvorení zariadenia.
Ak by niekoho zaujímal konkrétny paragraf zakona 461/2003 § 293fen
Ustanovenia § 293er ods. 3 až 10, § 293es, § 293ev, § 293fb ods. 2 písm. b) a ods. 3 až 6, § 293fc, § 293fe ods. 2 a § 293fef sa od 1. septembra 2023 neuplatňujú.
@oskvarka ďakujem!

Už je niečo schválené? Myslela som, že zatiaľ sú to iba populistické reči v médiách o pripravovaných zmenách a zatiaľ nie je ani oficiálny návrh podaný...