icon

Zneužitie občianskeho preukazu a výpisu z účtu

27. nov 2025

Včera som dávala sem príspevok o zneužity op. Babka na letela. Dneska som sa dozvedela ze im ukazovala aj výpis účtu, jej chodí domov raz za 3 mesiace. Ze si museli overiť koľko poberá dôchodok. Samozrejme aj to si sfotili tak ako aj op 🙈. Zatiaľ som ju do mesta nedostala. Ale snažím sa o to. Mala som tu odpovede ze sa môže niečo stať aj nemusí. Tak teraz neviem. Niekto kto ma prosím s tým skúsenosť ze mal zneužity op? Ďakujem

doriiis
27. nov 2025

Treba ísť zahladiť na políciu, čo sa stalo a požiadať o nový op. Starý bude nahlásený a potom neplatny

autor
27. nov 2025
@doriiis

Treba ísť zahladiť na políciu, čo sa stalo a požiadať o nový op. Starý bude nahlásený a potom neplatny

@doriiis ja viem no je to op na babku a ona nechodí nikam už dlhé roky je len doma

simsalabim
27. nov 2025
@anonym_autor

@doriiis ja viem no je to op na babku a ona nechodí nikam už dlhé roky je len doma

@anonym_autor no ak toto nie je dostatocny dovod babku nalozit do auta a ist na policiu, tak potom neviem.

stellarstar
27. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor a ty si bola na polícii?

autor
27. nov 2025
@stellarstar

@anonym_autor a ty si bola na polícii?

@stellarstar nie to by musela ísť ona nie či?

maranco
27. nov 2025

Doložiť výpis z účtu kde preukazuješ príjem žiadajú ak žiadaš o pôžičku, alebo nákup na splátky.

Alebo podvodníci chceli vedieť koľko € má babka na účte aby vedeli či sa im oplatí s ňou zaoberať a pripraviť ju o peniaze.

stellarstar
27. nov 2025
@anonym_autor

@stellarstar nie to by musela ísť ona nie či?

@anonym_autor si tam dnes mohla kľudne ísť a vysvetliť situáciu

maranco
27. nov 2025

Tiež by mala kontaktovať svoju banku a povedať čo sa stalo, aby viac kontrolovali ak niečo bude podozrivé.
Nedá sa jej zapnúť notifikácie email/SMS aby mala rýchlejší prehľad o svojich peniazoch, raz za 3 mesiace zistiť niečo je veľmi pozde.
Nemá doma aj platobnú kartu, neukázala im ju?
Nedala im do ruky aj svoj mobil? Mohli prečítať kódy s overovacej SMS.

aniele
27. nov 2025

Neviem, či by to nešlo podobne ako s poisťovňou. Môj otec (bude mať 93, síce mu to v bežnej prevádzke myslí celkom dobre, ale je nahluchlý, aj horšie vidí, preto ani netelefonuje) stratil preukaz poistenca. Tak som tam zavolala, čo je potrebné spraviť. V podstate som o všetkom informovala ja. Ale operátorke musel sám nadiktovať rodné číslo, adresu a číslo občianskeho. Hoci ten OP v podstate opakoval po mne. Viem, že vybaviť nový aj tak bude musieť ísť osobne, ale ak by bolo možné aspoň nahlásiť stratu... To mi len tak napadlo. Ale najjednoduchšie by naozaj bolo ju posadiť do auta a vybaviť to s ňou. Veď starkí v tomto veku už naozaj potrebujú našu pomoc. Niekedy aj systémom, že nepresviedčaš ale zavelíš.

anonym_103f1c
27. nov 2025

Je predsa ľahšie založit dve tri anonymné témy, ako naložiť babku do auta a odniesť na políciu

maranco
27. nov 2025

Možno by sa babke zišiel výpis záväzkov z bankového aj nebankového registra
https://moje-financie.sk/spolocny-vypis